Υπεγράφη σήμερα η νέα κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Αύξηση και στις 4 κατηγορίες που προβλέπονται στην ΣΣΕ συνολικά για τα 2 έτη 10,5%, 5,5% από 1η Ιανουαρίου 2023 και 5% από 1η Ιανουαρίου 2024. Ουσιαστικά αποκαθιστούμε τις μισθολογικές απώλειες από την εποχή των μνημονίων.
  • Ένταξη των εργαζομένων από γραφεία ευρέσεως εργασίας (εργολαβικά) στους όρους αμοιβής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Ένταξη 2 νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, αυτή του αποθηκάριου στην κατηγορία Α΄ και αυτή του “κόπτη κρεάτων” στην κατηγόρια Β.
  • Διατήρηση όλων των θεσμικών όρων και επιδομάτων που προβλέπονται από παλαιότερες συλλογικές ρυθμίσεις.
  • Επιμήκυνση του χρονικού ορίου απασχόλησης ημερών ανάπαυσης στα εποχικά ξενοδοχεία με πρόσθετη αμοιβή και ασφάλιση από 15 Μαΐου έως 15 Οκτωβρίου, απαραίτητη προϋπόθεση η επαναπρόσληψη του προσωπικού από τις 15 Μαΐου και όχι από 10 Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει 1 μήνας παραπάνω εργασία, 1 μήνας παραπάνω εισόδημα και ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους.
  • Τέλος οι εργαζόμενοι στα μικρά ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και κατηγορίας έως 3 αστέρια θα αμείβονται στα επίπεδα των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

«Η παράμετρος αυτή κρίνεται στο τέλος θετική καθώς σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό. Ξεκαθαρίζεται πως δεν προβλέπετε στην συλλογική σύμβαση εργασίας ούτε μία ώρα εργασίας χωρίς αμοιβή.

Οι κοινωνικοί εταίροι με αίσθημα ευθύνης το έργο τους το ολοκλήρωσαν. Τώρα είναι η σειρά την Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει ΑΜΕΣΑ την ΚΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτική ώστε να μην περάσει ούτε 1 ημέρα χωρίς ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ.

Ποιους αφορά οι μειώσεις μισθών

οι μειώσεις μισθών στην κατηγορία των Ξενοδοχείων έως 3 αστέρων, αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία έως 20 δωμάτια και εώς 3 αστέρια, οι μισθοί θα είναι ίσοι με αυτών των τουριστικών καταλυμάτων, οπότε δεν επηρεάζει τον μισό κλάδο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά δεν παύει να μειώνει τους ήδη χαμηλούς μισθούς σε περίπου 450 εργαζόμενους στον κλάδο που εργάζονται σε αυτά τα μικρά Ξενοδοχεία τριών αστέρων.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ