Xατζηδάκης για αύξηση κατώτατου μισθού: «Εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν»
Για το εργασιακό νομοσχέδιο και το efood μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ πως εργοδότες και εργαζόμενοι δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα, αντιπαραθέτοντας γλαφυρά πως ακόμα και η στοιχειώδης βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με μια υποτυπώδη αύξηση του κατώτατου μισθού, βρίσκεται σε αντίθεση με τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών, τους οποίους στηρίζει εμφανώς η κυβέρνηση.
«Δεν μπορείς να συμπιέζεις τους εργαόμενους, ιδιαίτερα μετά από μια φάση δεκαετούς κρίσεως και μειώσεως των μισθών τους, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να μην λαμβάνεις υπόψην σου και τις επιχειρήσεις γιατί εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξουν», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα (20/09) στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε επίσης πως η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πιθανόν υπο μορφή μερίσματος στους εργαζόμενους.
Δείτε το βίντεο
Για το εργασιακό νομοσχέδιο και το efood μίλησε επίσης ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.
«Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με το efood με το νόμο. Ο νόμος αυτός προστατεύει ακόμα περισσότερο τους εργαζομένους», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως εξήγησε, «υπήρχε συγκεκριμένη νομοθεσία και επί Τσίπρα που επέτρεπε είτε να είσαι μισθωτός σε αυτές τις δουλειές είτε να είσαι ελεύθερος συνεργάτης. Αυτό δεν το αλλάξαμε. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Ισπανία.» Ανέφερε, επίσης, ότι θα βγει σήμερα ανακοίνωση σχετικά με το τι ισχύει σε κάθε χώρα.
Σχετικά με το καθεστώς αυτό, είπε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να είναι μισθωτοί σε αυτές τις επιχειρήσεις και άλλοι που προτιμούν να είναι ελεύθεροι συνεργάτες.
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε:
«Φέραμε μια ρύθμιση με τον εργασιακό νόμο, με την οποία δίνουμε το δικαίωμα στους ελεύθερους συνεργάτες για συνδικαλισμό, υποχρεώνουμε τις εταιρείες να τους καλύπτουν από πλευράς υγείας και ασφάλειας και να τους δίνουν και τον προστατευτικό τους εξοπλισμό. Φέραμε, επίσης, για πρώτη φορά τη διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, κατοχυρώνοντας πραγματικά τι είναι ο ελεύθερος συνεργάτης και προστατεύοντας τους εργαζόμενους από αθέμιτες πρακτικές εταιρειών.»
Πρόκειται, λοιπόν, για μια αθέμιτη πρακτική του efood, όπως υπογράμμισε.
Πηγή: https://www.skai.gr και www.2020mag.gr