More

  Τσίπρας για φωτιές: «Ακέραια η πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό – Πρόταση 7 σημείων για την επόμενη μέρα»

  Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικ΄ά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

  Ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την διαχείριση και την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέκαψαν τη μισή σχεδόν Ελλάδα.

  Η κριτική του κ. Τσίπρα εστιάστηκε στην αγνόηση του πορίσματος της επιτροπής Γκολντάμερ το οποίο συντάχθηκε μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το 2018, στην επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και στο «ξεχαρβάλωμα των υπηρεσιών από το  επιτελικό κράτος» όπως χαρακτηριστικά είπε.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε το πόρισμα της επιτροπής υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ που επεξεργάστηκε τα συμπεράσματα από την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.
  «Η κυβέρνηση αντ΄ αυτού επέλεξε να διατηρήσει την παλαιωμένη δομή της Πολιτικής Προστασίας, επιλέγοντας για επικεφαλής της έναν πρώην δήμαρχο προερχόμενο από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.Το πόρισμα αυτό θάφτηκε στην Ελλάδα και εφαρμόζεται στην Πορτογαλία αλλά και από τον ΟΟΣΑ σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Ζούμε ώρες συμφοράς αλλά και αλήθειας»

  «Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», ανέφερε στο ξεκίνημα της εισαγωγικής

  «Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι ενώ χάνονται τα σπίτια, και το βιός τους. Να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει. Να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει «να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής, ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία».

  «Ήττα της πολιτείας»

  Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ήττα μιας Πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει αυτή την τραγωδία με τις φωτιές των τελευταίων ημερών σημειώνοντας ότι θα αναφερθεί και στα μέτρα επούλωσης των πληγών.

  Ζήτησε, ωστόσο, «να μην κρυφτούμε πίσω από προσχηματικές δικαιολογίες» τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Η επίγνωσή της μπορεί να μας βοηθήσει για το μέλλον».

  «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να την επικαλείται γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τα σχέδια που της παραδώσαμε και αυτή είναι η πιο εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

  «Τα όσα ζήσαμε είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Αποκαλύφθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με μηδενική δουλειά στην πρόληψη και με τους ίδιους ανθρώπους που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τη φωτιά στο Μάτι αναβαθμισμένους. Με λιγότερους ανθρώπους στην πυροσβεστική καθώς επιλέχθηκε η πρόσληψη 4.500 αστυνομικών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Η Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε «αυτονόητες και απαράγραπτες οι ευθύνες της κυβέρνησης που έγιναν χειρότερες από την επικοινωνιακή διαχείριση» ενώ έκανε λόγο για κυνισμό Μητσοτάκη που είπε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών είναι ένας ανέφικτος συνδυασμός.

  «Η κάθαρση και το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών. Η δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη σε αντίστοιχες στιγμές της δικής μου κυβέρνησης. Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη των παραιτήσεων. Ακέραια την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Ας αναλάβει αυτός ακέραιο το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών πρώτα για τον εαυτό του» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

  Η πρόταση των επτά σημείων

  Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση επτά σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, όπως είπε.

  1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

  2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
  Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

  3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

  4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

  5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

  6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

  7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

  Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ