More

  Τράπεζα της Ελλάδος: Κι όμως, είναι λιγότεροι οι τουρίστες και οι εισπράξεις από το 2019!

  Το «ρεκόρ» των τουριστικών αφίξεων φέτος και ο στόχος να ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2019, δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας

  Λιγότεροι ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν μέχρι και τον Ιούλιο την Ελλάδα, ενώ μειωμένες είναι και οι εισπράξεις στο επτάμηνο, παρά το κλίμα ευφορίας που έχει καλλιεργηθεί, όπως αποκαλύπτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

  Πληρώστε σε 3 άτοκες δόσεις και με χρεωστική κάρτα Μάθετε περισσότερα

  Η εικόνα των αφίξεων και τον εισπράξεων ενδεχομένως βελτιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι και τον Ιούλιο είναι ανησυχητική.

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των τουριστών στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου είναι μικρότερος σε σχέση με εκείνους που επισκέφθηκαν τη χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ ανησυχητικό είναι, πώς και τον μήνα Ιούλιο, οι επιδόσεις υπολείπονται αισθητά του Ιουλίου του 2019.

  Φέτος το υπουργείο Τουρισμού και η κυβέρνηση συνολικά, έβαλαν πολύ υψηλά τον πήχη των τουριστικών επιδόσεων, με στόχο μετά από δύο χρόνια πανδημίας, να ξεπεραστούν οι επιδόσεις του 2019, που ήταν, μέχρι τώρα, η χρονιά με τις υψηλότερες διαχρονικά επιδόσεις.

  Όμως, μέχρι και τον μήνα Ιούλιο, ο στόχος επιτυγχάνεται μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας, καθώς τα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδος λένε άλλα, σε ότι αφορά στις αφίξεις. Επίσης και οι εισπράξεις είναι μειωμένες στο επτάμηνο και οριακά αυξημένες τον μήνα Ιούλιο.

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο επτάμηνο Ιανουαρίου –Ιουλίου του 2022 οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 13.260.600 άτομα, έναντι 15.080.300 ατόμων που ήταν η επίδοση του αντίστοιχου επταμήνου του 2019. Δηλαδή, φέτος παρουσιάστηκε μείωση κατά 12,1% σε σχέση με το 2019.

  Τον μήνα Ιούλιο, οι αφίξεις ξένων τουριστών καταμετρήθηκαν σε 5.277.300 άτομα, έναντι 5.673.300 άτομα τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή οι φετινές αφίξεις είναι μειωμένες κατά 7%, σε σύγκριση με το 2019.

  Πληρώστε σε 3 άτοκες δόσεις και με χρεωστική κάρτα Μάθετε περισσότερα

  Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αφίξεις στο επτάμηνο ήταν 8.064.600 άτομα, μειωμένες κατά 6,8%, σε σχέση με το 2019, ενώ από τις χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν αύξηση 2,5% και ανήλθαν σε 5.607.500 άτομα.

  Οι αφίξεις από τη Γερμανία ανήλθαν σε 2.065.600 άτομα, αυξημένες κατά 6,4%, ενώ οι Γάλλοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 10,8% και ανήλθαν σε 900.900 άτομα.

  Θεματική αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις από τη Μ. Βρετανία οι οποίες ανήλθαν στο επτάμηνο του 2022 σε 2.031.700 άτομα καταγράφοντας αύξηση 16,4%.

  Επίσης, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει πως το μεγάλο τουριστικό ρεύμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ασθενέστερο σε σχέση με το 2019. Από τις ΗΠΑ οι αφίξεις ήταν 523.900 άτομα έναντι 594.000 στο επτάμηνο του 2019, μειωμένες κατά 13,6%. Τον μήνα Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση 9,4% και ανήλθαν σε 189.100 άτομα.

  Οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία μειώθηκαν θεαματικά, λόγω της ταξιδιωτικής οδηγίες του Κρεμλίνου, ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλε η Ελλάδα, ακολουθώντας τις αποφάσεις της ΕΕ. Συγκεκριμένα περιορίστηκαν σε μόλις 20.000 τουρίστες στο επτάμηνο, από  258.900 αφίξεις την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 92,3%.

  Οι εισπράξεις

  Σε ότι αφορά στις εισπράξεις από τον τουρισμό, παρατηρείται μέχρι και τον Ιούλιο υπολείπονται των επιδόσεων του 2019. Ειδικότερα ανήλθαν σε 8,85 δισ. ευρώ έναντι 9,12 δισ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2019, σημειώνοντας μείωση 2,9%.

  Τον μήνα Ιούλιο παρατηρείται μικρή ανάκαμψη καθώς ανήλθαν σε 3,72 δισ. ευρώ, από 3,7 δις. ευρώ το 2019 αυξημένες κατά 0,5%.

  toyrismos TtE

  Πηγή: www.sofokleousin.gr

  Πληρώστε σε 3 άτοκες δόσεις και με χρεωστική κάρτα Μάθετε περισσότερα

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ υπερασπίζονται το Σωματείο τους

  Τη διενέργεια έκτακτων εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο τους, αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία...

  Μαύρο ρεκόρ θυμάτων σε εργατικά δυστυχήματα η Ελλάδα – Εννέα νεκροί σε οκτώ μέρες ο απολογισμός

  Εννέα νεκρούς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες θρηνεί η Ελλάδα σε εργατικά δυστυχήματα χωρίς να υπολογίζεται σε...

  Στα κάτεργα του τουρισμού: 14ωρη δουλειά, εκβιασμοί και παρενοχλήσεις στο «παλμαρέ» της «βαριάς βιομηχανίας»

  Αντιμέτωποι με συνθήκες γαλέρας είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο νέοι και νέες, που εργάζονται στα σύγχρονα...

  Παμπειραϊκό συλλαλητήριο τώρα – «Κέρδη βαμμένα στων εργατών το αίμα» (ΦΩΤΟ)

  Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή πραγματοποιείται αυτή την ώρα, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με αφορμή το εργοδοτικό...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ υπερασπίζονται το Σωματείο τους

  Τη διενέργεια έκτακτων εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σωματείο τους, αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μπαίνοντας...

  Μαύρο ρεκόρ θυμάτων σε εργατικά δυστυχήματα η Ελλάδα – Εννέα νεκροί σε οκτώ μέρες ο απολογισμός

  Εννέα νεκρούς μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες θρηνεί η Ελλάδα σε εργατικά δυστυχήματα χωρίς να υπολογίζεται σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό ο αριθμός των...

  Στα κάτεργα του τουρισμού: 14ωρη δουλειά, εκβιασμοί και παρενοχλήσεις στο «παλμαρέ» της «βαριάς βιομηχανίας»

  Αντιμέτωποι με συνθήκες γαλέρας είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο νέοι και νέες, που εργάζονται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της πολυδιαφημιζόμενης «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού....