More

  Την Δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο της Νίκαιας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων

  Στάση Εργασίας Τετάρτη 17/3/2021 και γνωστοποίηση στην κοινωνία της δραματικής κατάστασης των Νοσοκομείων μας

  Νίκαια 12/3/2021

  Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Νίκαιας είναι δραματική, με αποκλειστική ευθύνη της ιδεοληπτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η συστηματική και στοχευμένη αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Νίκαιας και του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής αλλά και γενικά του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο στα Νοσοκομεία αλλά και την ΠΦΥ, έχει οδηγήσει στη πλήρη κατάρρευση του συστήματος, αλλά και των εργαζομένων του.

  Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ξεκίνησαν με την μετατροπή μίας παθολογικής κλινικής σε τμήμα covid. Τότε θυμήθηκαν και το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής που το 2013 είχαν υποβαθμίσει και με συνοπτικές διαδικασίες δημιούργησαν τμήμα covid, διαμορφώνοντας τον χώρο. Σε ακατάλληλο χώρο στην πρώτη περίπτωση και με πρόχειρο σχεδιασμό και στις δύο περιπτώσεις. Σε αυτόν τον ανοργάνωτο σχεδιασμό δεν έγινε καμία προσθήκη μόνιμου προσωπικού αλλά μερικές προσθήκες επικουρικού προσωπικού που σε σχέση με την χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων μας ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Στην τωρινή έξαρση της πανδημίας, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων οι μετατροπές των κλινικών πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Καθημερινές μετατροπές, χωρίς καμία μελέτη ή απόφαση συλλογικού οργάνου, στην ουσία εξαφάνισαν τις υπόλοιπες κλινικές, αφήνοντας το Νοσοκομείο χωρίς ουσιαστική υποδομή για την υπόλοιπη νοσηρότητα. Στο Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής προστέθηκαν επιπλέον κλίνες covid,  και στα δύο Νοσοκομεία όμως, χωρίς καμία προσθήκη προσωπικού. Η κατάσταση πλέον έχει γίνει τριτοκοσμική. Το σύστημα παροχής οξυγόνου έχει φτάσει στα όρια επάρκειας του, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες, συνεχείς μεταφορές ασθενών από τμήμα σε τμήμα και το προσωπικό να εκτελεί βάρδιες πότε στο ένα τμήμα πότε στο άλλο.

  Οι μετακινήσεις από Νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από τμήμα σε τμήμα, έχει πλέον ξεχειλώσει τις όποιες αντοχές υπήρχαν στο προσωπικό. Σε, κυριολεκτικά, μία νύχτα μετατρέπονται κλινικές και θάλαμοι σε τμήματα Νοσηλείας covid, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς καμία πρόβλεψη. Με το ίδιο προσωπικό, το οποίο καλείται να παρέχει τις υπηρεσίες του σε τμήματα που ούτε την χωροταξική κατανομή γνωρίζει αλλά και ούτε τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος.

  Δεν είμαστε αριθμοί κύριοι, αλλά και ως αριθμούς που μας αντιμετωπίζεται, έχετε χάσει αρκετά ψηφία από τους υπολογισμούς σας.

  Σε όλη αυτή τη δραματική κατάσταση οι ιδιωτικές δομές υγείας έχουν μείνει στο απυρόβλητο, εισπράττοντας από την πανδημία μόνο τα κέρδη της υπόλοιπης νοσηρότητας που τα δημόσια Νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν.

  Δεν είχαν ποτέ σκοπό να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία για την έξαρση της πανδημίας. Απόδειξη αποτελεί, ο μειωμένος προϋπολογισμός του 2021, οι μηδενικές προσλήψεις και η πλήρης απαξίωση των κτιριακών δομών των νοσοκομείων. Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας η μόνη κτιριακή παρέμβαση που έχει γίνει είναι η μετατροπή των υπαρχουσών κλινικών σε κλινικές covid. Το ίδιο εξαντλημένο και ολιγάριθμο προσωπικό, που είναι στα όρια κατάρρευσης, καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας και μάλιστα με προσθήκη επιπλέον δραστηριοτήτων όπως αυτή του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

  Σε όλο αυτόν τον παραλογισμό που ζούμε, η μόνη επιλογή που μας μένει είναι η κινητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας για τις δραματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει εμείς που ζούμε καθημερινά αυτές τις άθλιες συνθήκες να ξεσηκωθούμε, να αγωνιστούμε, να ζητήσουμε τα αυτονόητα για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την δική μας πλέον επιβίωση.

  Σε αυτήν την κατεύθυνση και έχοντας την καθημερινή πλέον βιωματική εμπειρία της στοχευμένης ανεπάρκειας της κυβέρνησης, του Υπουργείου αλλά και των διοικήσεων, προκηρύσσουμε

  Στάση Εργασίας για την Τετάρτη 17/3 8-10 το πρωί, συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου στις 8:30 με πρόσκληση φορέων της περιοχής και Μέσων Ενημέρωσης, ώστε να γίνουν γνωστά τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και υπονομεύουν την υγεία των ασθενών. Σε αυτήν την κατεύθυνση στις 9:00 προχωράμε σε συμβολικό ολιγόλεπτο κλείσιμο ενός ρεύματος της Πέτρου Ράλλη και ενημέρωση οδηγών και πεζών, με φυλλάδια για τα αιτήματα μας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο.

  Απαιτούμε, ΑΜΕΣΑ

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με διαδικασίες, πέρα από κάθε γραφειοκρατική καθυστέρηση.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε όλες τις ειδικότητες
  • Πραγματική Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας
  • Ενίσχυση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων
  • Να δοθεί ένα τέλος στις μετακινήσεις του προσωπικού
  • Υλικοτεχνικές παρεμβάσεις στις ανεπαρκείς κτιριακές δομές

  Η Έκτακτη ανάγκη δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στον περιορισμό των πολιτών, αλλά πρέπει κυρίως να περιλαμβάνει την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

  Πέρα από την ατομική ευθύνη, αναζητούμε την κυβερνητική ευθύνη.

  Για το ΔΣ

  Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας

  Τσολάκης Ιωάννης                  Βλάχος Γεώργιος

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ