Οι 56 από τις 61 επιχειρήσεςι στη Βρετανία που το εφάρμοσαν πιλοτικά αποφάσισαν να το συνεχίσουν.

Στην πόλη Χοβ της Βρετανίας, μια μικρή εταιρεία παρασκευής και συσκευασίας καλλυντικών η Five Squirrels, είναι μια από τις 61 επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, με μισθό ολόκληρης εβδομάδας.

Ο ιδιοκτήτης της, Γκάρι Κονρόι απασχολεί 15 εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται από τον περασμένο Ιούνιο, από Δευτέρα έως Πέμπτη, πολλές φορές και υπερωρίες, έχοντας ρεπό την Παρασκευή, χωρίς να μειωθεί ο μισθός τους .

Το «εκκεντρικό» για ορισμένους πείραμα -είναι στο πλαίσιο μιας δοκιμής που γίνεται στη Βρετανία, για να διαπιστωθεί εάν μειώνεται ή αυξάνεται η αποδοτικότητα της τετραήμερης εργασίας- έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον οικονομολόγων και επιχειρήσεων που επιθυμούν να βρουν μια λύση στην μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων που παρατηρείται στη Βρετανία και σε άλλες δυτικές οικονομίες.

Η παραγωγικότητα – ή η οικονομική απόδοση ανά ώρα εργασίας – αυξήθηκε κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από 2% ετησίως στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1970 μέχρι την οικονομική κρίση του 2008, υποστηρίζοντας μια σταθερή άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Όμως από το 2010 έως και το 2019, η αύξηση περιορίστηκε μόλις στο 0,75% κατά μέσο όρο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει ότι η παραγωγικότητα θα παραμείνει αδύναμη τα επόμενα χρόνια, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης γραφειοκρατίας μετά το Brexit.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μετάβαση σε μια τετραήμερη εργασία, όπου η παραγωγικότητα θα παραμένει στο ίδιο επίπεδο με αυτήν την πενθήμερης, είναι ένα από τα στοιχήματα των επιχειρήσεων ανάμεσα στους και η Five Squirrels.

Οι 56 από τις 61 εταιρείες μέχρι 25 υπαλλήλους, που μετείχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του πειράματος και εφαρμόζουν πλέον αυτή την εργασιακή πολιτική.

Όπως ανέφεραν, η συνολική παραγωγικότητα και απόδοση διατηρήθηκαν, αν και ορισμένες εταιρείες αναγκάστηκαν να πληρώσουν υπερωρίες τις τέσσερις εργάσιμες ημέρες. Αυτό ωστόσο δείχνει μια αποτυχία στο να περικόψουν ένα πλήρες οκτάωρο από την εβδομάδα.

Απαραίτητες οι επενδύσεις

Οι εταιρείες 4 Day Week Campaign και η ερευνητική ομάδα Autonomy, που τρέχουν την πιλοτική δοκιμή, ανέφεραν στο Reuters ότι μετά την επιτυχία της πρώτης φάσης θα πραγματοποιήσουν μια δεύτερη στις 12 Ιουνίου, για την οποία έχουν ήδη λάβει εκατοντάδες αιτήσεις.

Όμως, δεν είναι μόνο η χαμηλή παραγωγικότητα των εργαζομένων που μειώνει την παραγωγή στη Βρετανία. Οι χαμηλές επενδύσεις των ίδιων των επιχειρήσεων σε νέα τεχνολογία και υποδομές, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες των G7 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ