More

  Στον δρόμο οι μεταλλωρύχοι

  Με απειλές αντιμετωπίζουν τα αιτήματα των εργατών τόσο η «Ελληνικός Χρυσός» όσο και η εργολαβική «Edilmac».

  Χρυσές συμβάσεις για την Ελντοράντο, μέρες εργασιακού μεσαίωνα για τους μεταλλωρύχους! Μπαράζ κινητοποιήσεων από τους εργαζόμενους στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, στη Χαλκιδική, που χθες πραγματοποίησαν νέα 24ωρη απεργία και καθώς φαίνεται… έπεται συνέχεια.

  Την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βάλει την υπογραφή της σε ακόμη μία αποικιακού τύπου σύμβαση με την εταιρεία χρυσού -που έχει «σημαία» της τις θέσεις εργασίας-, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος καταγγέλλει απολύσεις και εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα. Χθες στη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης δεκάδες μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», διεκδικώντας την άμεση ανάκληση δυο απολύσεων εργαζόμενων που ήταν… «απασχολήσιμοι» με δίμηνες συμβάσεις στην εργολαβική «Edilmac», τη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως σωστό αερισμό των σηράγγων και κατάλληλη υποστήριξη των στοών.about:blank

  Η κατάσταση, που θυμίζει δουλοπαροικία σύμφωνα με τους εργαζόμενους, συνεχίζεται πολύ καιρό τώρα, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει φτάσει στο απροχώρητο, οπότε και ξεκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης με την οποία τόσο η εταιρεία χρυσού όσο και η εργολαβική αντιμετωπίζουν το εργατικό δυναμικό είναι η απάντηση στα αιτήματα με την απειλή απολύσεων!

  Πριν από μία εβδομάδα, όπως καταγγέλλεται, απολύθηκε ο πρώτος εργαζόμενος, που συμμετείχε στις στάσεις εργασίας και καθώς οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονταν ακολούθησε και η δεύτερη απόλυση, προς φρονηματισμό όσων ακολουθούν τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις του συνδικάτου…

  Χαρακτηριστικό είναι ότι με απαίτηση της «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, απαγορεύτηκε η είσοδος στο μεταλλείο του προέδρου και του γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος. Η «Ελληνικός Χρυσός» με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η εταιρεία μας έχει γίνει αποδέκτης μίας ασαφούς και γενικόλογης θεματολογίας εκ μέρους των Σωματείων, η οποία αποτελεί τη βάση των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως υγιεινή και ασφάλεια, προσλήψεις, φερόμενες συμπεριφορές εκπροσώπων της εταιρείας…», επισημαίνοντας πιο κάτω πως «έχει απευθύνει αλλεπάλληλες προσκλήσεις στους εκπροσώπους των Σωματείων της για τη διεξαγωγή συνάντησης με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων που θα επιτρέψει τη συγκροτημένη και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα ζητήματα που έχουν εγείρει οι διοικήσεις των σωματείων.

  Ωστόσο, αντί για την πρόθεση διεξαγωγής δομημένου διαλόγου, η εταιρεία εισέπραξε τη συλλήβδην απόρριψη των προσκλήσεων αυτών και την οργάνωση απεργιών, που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία της σε πολλαπλά επίπεδα και πλήττουν την εικόνα και τη φήμη της».

  Η Eldimac υποστηρίζει από την πλευρά της, γενικόλογα, πως τηρεί την ελληνική νομοθεσία και βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεων από την Επιθεώρηση Εργασίας για κάποια θέματα. Απέναντι σε όλα αυτά ξεκάθαρη θέση παίρνει και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» τις ενέργειες της εργολαβικής εταιρείας, και την καλεί, έστω την ύστατη στιγμή, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανακαλώντας τις απολύσεις.

  «Η Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με την εργολαβική «Edilmac», που χάρη στην αποικιοκρατικού χαρακτήρα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ. απόκτησαν νέα προνόμια για τα υπερκέρδη τους, να ξέρουν ότι δεν μπορούν να τρομοκρατούν και να εκμεταλλεύονται τους μεταλλωρύχους και να ξεγελούν τις τοπικές κοινωνίες ατιμώρητα» αναφέρει η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ομοσπονδίας.

  Και να σκεφτεί κανείς πως το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για όσους ασκούσαν κριτική στην αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που συνυπέγραφε με την εταιρεία χρυσού ήταν ότι εξασφαλίζει… θέσεις εργασίας! Αλλά τι εργασίας; Αν κρίνει κάποιος από τους ισχυρισμούς του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκου Τζανετή, δεν θα δυσκολευτεί να φέρει στο μυαλό ζοφερές εικόνες ανθρώπων που σκάβουν στις υπόγειες στοές σαν σκλάβοι και τους λείπει απλώς η αλυσίδα από τα πόδια…

  Συμβάσεις

  Ο κ. Τζανετής υποστηρίζει ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια η εργολαβική εταιρεία ξεκίνησε να προσλαμβάνει εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις και όχι αορίστου χρόνου, όπως ήταν οι προηγούμενες, τους υπογείτες μεταλλωρύχους που, εκτός από χαμηλόμισθοι, έχουν σαφώς λιγότερα δικαιώματα και παροχές από τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίοι βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, καθώς η εταιρεία συνεργάζεται για όλες σχεδόν τις εργασίες με νέες εργολαβικές εταιρείες.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, στις υπόγειες στοές δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας, υγιεινής αλλά και αερισμού όπως προβλέπεται από τον νόμο, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν τηρούνται καν οι κανόνες υποστήριξης και τα γεωτεχνικά μοντέλα της στοάς (Ξεσκάρωμα, Γκανάιτ, Αγκύρια, RRS, Πλέγμα). Επισημαίνει μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια οι επισφαλείς αυτές συνθήκες ίσως να μην οδήγησαν σε δυστυχήματα, αλλά στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά εργατικά ατυχήματα για τα οποία τα σωματεία τής «Ελληνικός Χρυσός» τήρησαν σιγήν ιχθύος.

  ΠΗΓΗ

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ