More

  Στο στόχαστρο χιλιάδες αναστολές συμβάσεων

  Στο στόχαστρο χιλιάδες αναστολές συμβάσεων

  Επιθεώρηση Εργασίας και ΟΑΕΔ ξεσκονίζουν χιλιάδες ύποπτες απολύσεις και επαναπροσλήψεις εργαζομένων

  Νέα «φάμπρικα» για την καταστρατήγηση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και την παράκαμψη του όρους των μη απολύσεων ανακάλυψαν τυχαίοι έλεγχοι του ΟΑΕΔ και τίθενται στο μικροσκόπιο χιλιάδες ύποπτες υποθέσεις.

  Βασικό στόχος των επιτήδειων είναι η παράκαμψη του όρου που προβλέπει ότι όσοι εργοδότες έχουν μπει στο καθεστώς των αναστολών συμβάσεων εργασίας, της Συν-Εργασίας ή έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορούν να προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού για   ορισμένο χρονικό διάστημα.

  Προκειμένου να παρακάμψουν την υποχρέωση αυτή, χρησιμοποιούν το ακόλουθο τέχνασμα. Υποχρεώνουν τον εργαζόμενο να παραιτηθεί προκειμένου να τους «διευκολύνει» στη δύσκολη αυτή περίοδο και θα είναι στα υπόψιν για επαναπρόσληψη αργότερα, που θα βελτιωθούν οι συνθήκες.

  Δηλαδή, ο εργαζόμενος υποβάλει παραίτηση και μετά από λίγες μέρες προσλαμβάνεται από μια άλλη εταιρεία είτε θυγατρική του ίδιου εργοδότη είτε σε άλλη εταιρεία η οποία συμμετέχει στη «φάμπρικα».

  Με την παραίτηση του εργαζόμενου από την πρώτη εταιρεία, η εταιρεία δεν έχει καμία κύρωση, αφού δεν πρόκειται για απόλυση.

  Ακολούθως, στη δεύτερη εταιρεία που προσλαμβάνεται, παραμένει για λίγες μέρες, μέχρι να κατοχυρώσει τη λήψη επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ και μετά απολύεται.

  Λόγω φόβου και προσδοκιών ότι θα επαναπροσληφθεί από την αρχική εταιρεία, ο εργαζόμενος δεν προβαίνει σε καταγγελία και μέχρι πρότινος οι συγκεκριμένες υποθέσεις διέλαθαν της προσοχής των ελεγκτών του ΟΑΕΔ.

  Ωστόσο, από τυχαίους ελέγχους διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν σε αναστολή συμβάσεων παραιτούνταν, κατόπιν προσλαμβάνονταν από άλλες εταιρείες και σχεδόν αμέσως απολύονταν.

  Οι διαπιστώσεις αυτές χτύπησαν καμπανάκι και ο ΟΑΕΔ σήμανε συναγερμό θέτοντας στο μικροσκόπιο τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Πράγματι οι έλεγχοι, που από τυχαίοι μετατράπηκαν σε ενδελεχείς αποκάλυψαν χιλιάδες περιπτώσεις ύποπτων «παραιτήσεων», που κατέληγαν να υποβάλουν αίτημα για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.

  Στο πλαίσιο αυτό, οι φάκελοι των περιπτώσεων αυτών θα ανατεθούν στο Σώμα επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα ελέγξει τη νομιμότητα των συγκεκριμένων παραιτήσεων – προσλήψεων – απολύσεων.

  Στις περιπτώσεις που επιβεβαιωθούν οι παραβάσεις οι επιτήδειοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και με επιστροφή των συνολικών ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών, χωρίς καμία έκπτωση.

  Και άλλα…κόλπα

  Επίσης, στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, παλαιότερα. 

  Πρώτη περίπτωση ήταν οι αθρόες προσλήψεις εργαζομένων πριν την υποβολή αίτησης και κατόπιν τους έθεταν σε αναστολή. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι μια καφετέρια στη Θεσσαλία που εμφανίστηκε να έχει προσλάβει 150 άτομα, τα οποία έθεσε αμέσως σε αναστολή και πληρώνονταν 534 ευρώ τον μήνα από το κράτος.

  Η «τρύπα» αυτή έκλεισε με τον ορισμό παλαιότερης ημερομηνίας πρόσληψης των εργαζομένων που θα έμπαιναν σε αναστολή σύμβασης.

  Άλλη περίπτωση ήταν η δήλωση εργαζομένων σε αναστολή, με αποτέλεσμα να πληρώνονται από το κράτος (μισθό και ένσημα), αλλά εξακολουθούσαν να εργάζονται.

  Αυτό γινόταν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι εργοδότες, είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκ των υστέρων τους υπαλλήλους, που έθεταν σε αναστολή.

  Έτσι, στις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά και εάν δεν γινόταν έλεγχος από το ΣΕΠΕ και για να γλιτώσει τους μισθούς ο εργοδότης τους δήλωνε σε αναστολή.

  Από τον Φεβρουάριο του 2021, άλλαξε η διαδικασία και οι αναστολές συμβάσεων δηλώνονται εκ των προτέρων και μπήκε φρένο στο συγκεκριμένο κόλπο.

  Πηγή : www.sofokleousin.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ