More

  Στην επιφάνεια πρακτικές που «εξουδετερώνουν» την ψηφιακή κάρτα εργασίας

  Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ (με περισσότερους από 250 εργαζομένους) αφού καταγράφονται κρούσματα καταστρατήγησης του ωραρίου.

  Ωστόσο η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας προχωράει όπως διαμηνύουν και κύκλοι του υπουργείου Εργασίας οι οποίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πρεμιέρα του μέτρου, επισημαίνοντας ότι διανύει τη δίμηνη περίοδο προσαρμογής. Υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην Ψηφιακή Κάρτα εντάσσονται επί του παρόντος μόνο οι εργαζόμενοι με φυσική παρουσία, ενώ στις τράπεζες σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να εφαρμόζει τηλεργασία (τον Ιούνιο το ποσοστό των εργαζομένων σε τηλεργασία στις τράπεζες ήταν πάνω από 10%).

  Επίσης αρκετοί είναι και οι εργαζόμενοι που απουσιάζουν τον Ιούλιο σε θερινές άδειες.

  Τι υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας
  Από το υπουργείο Εργασίας σημειώνεται ακόμη ότι το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι εξοικειώνονται με το νέο σύστημα, ενώ εξαντλείται παράλληλα η περίοδος κατά την οποία δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη ενεργοποίησή της.

  Οσον αφορά στις καταγγελίες που έγιναν αφορούν πρακτικές που «εξουδετερώνουν» την κάρτα εργασίας και επιτρέπουν τη διεύρυνση ωραρίου εργαζομένων χωρίς να καταγράφεται και να αμείβεται ανάλογα.

  Οι καταγγελίες της ΟΤΟΕ
  Σύμφωνα με καταγγελίες από την ΟΤΟΕ υπάλληλοι υποχρεώνονται να χτυπούν την ψηφιακή κάρτα αργότερα από τον πραγματικό χρόνο έναρξης της εργασίας τους ή νωρίτερα από τον πραγματικό χρόνο αποχώρησης.

  Η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι «ήδη λαμβάνουμε αναφορές από συλλόγους-μέλη μας για:

  Προβλήματα ορθής καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων με φυσική παρουσία (δήλωση εισόδου μετά την πραγματική έναρξη της εργασίας ή/και δήλωση εξόδου πριν από την πραγματική της ολοκλήρωση, ή ακόμα και συνέχισή της με μη δηλωμένη τηλεργασία).
  Προβλήματα ορθής εφαρμογής των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των διευθυνόντων υπαλλήλων κατά την απογραφική διαδικασία σε κάθε Τράπεζα, με συνέπεια να εμφανίζεται καταχρηστικά ασυνήθιστα υψηλός αριθμός «διευθυνόντων υπαλλήλων» οι οποίοι θεωρούνται «ελεύθεροι ωραρίου».
  Προβλήματα από την εξαίρεση της τηλεργασίας από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Για την εξαίρεση αυτή υπάρχει, από την πλευρά της πολιτείας, σοβαρή καθυστέρηση ένταξης στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή καταγραφή και τήρηση του συμβατικού ωραρίου καθώς και η πλήρης άσκηση του δικαιώματος αποσύνδεσης του εργαζομένου, το οποίο στον κλάδο μας, βάσει της οικείας ΣΣΕ, οφείλει να διασφαλίζει πλήρως ο εργοδότης.
  Απογραφή
  Επισημαίνεται ότι η απογραφή των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρώτη φάση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας εντός του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ/Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την 31η Αυγούστου 2022. Από 1ης Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

  Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζουν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι ήδη διαθέσιμες στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσεις σουπερμάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους.

  Σε πραγματικό χρόνο

  Πρόκειται για την εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζομένους, η οποία έχει αναβαθμιστεί προκειμένου να υποστηρίζει τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Ο μηχανισμός ανάγνωσης της Ψηφιακής Κάρτας είναι παρόμοιος με τη διαδικασία που ακολουθείτο για το σκανάρισμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης κατά την περίοδο της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή CardScanner έχει διατεθεί ήδη στις επιχειρήσεις για δοκιμαστική χρήση.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Καύσωνας: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διανομείς φαγητού

  Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα ακόμα κύμα καύσωνα, μια ομάδα εργαζομένων δεν έχει άλλη επιλογή από...

  ΑΡΜΑ Υγειονομικών: Κυβέρνηση – Υπουργείο- ΕΝΕ νομοθετούν εις βάρος των Β. Νοσηλευτών, ναρκοθετούν τη συνοχή και τις υπηρεσίες Υγείας

  Κυβέρνηση – Υπουργείο- ΕΝΕ νομοθετούν εις βάρος των Β. Νοσηλευτών, ναρκοθετούν τη συνοχή και τις υπηρεσίες Υγείας....

  Δημοτικός σύμβουλος επιτίθεται λεκτικά σε υπάλληλο καθαριότητας με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά την διάρκεια της εργασίας της!

  Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας, ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος δεν είναι λίγες φορές...

  Το 43% των εργαζόμενων δεν μπορεί να πάει διακοπές ούτε για μια εβδομάδα

  Η σειρά των αρνητικών δεικτών που βρίσκουν την Ελλάδα σε θέση "κορυφής" δεν έχει τέλος. Αυτή τη...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Καύσωνας: Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διανομείς φαγητού

  Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα ακόμα κύμα καύσωνα, μια ομάδα εργαζομένων δεν έχει άλλη επιλογή από το να εργαστεί μέσα στη ζέστη: οι...

  ΑΡΜΑ Υγειονομικών: Κυβέρνηση – Υπουργείο- ΕΝΕ νομοθετούν εις βάρος των Β. Νοσηλευτών, ναρκοθετούν τη συνοχή και τις υπηρεσίες Υγείας

  Κυβέρνηση – Υπουργείο- ΕΝΕ νομοθετούν εις βάρος των Β. Νοσηλευτών, ναρκοθετούν τη συνοχή και τις υπηρεσίες Υγείας. ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΛΑΔΟ!!!. ΝΑ...

  Δημοτικός σύμβουλος επιτίθεται λεκτικά σε υπάλληλο καθαριότητας με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά την διάρκεια της εργασίας της!

  Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας, ο συγκεκριμένος Δημοτικός Σύμβουλος δεν είναι λίγες φορές που έχει επιτεθεί λεκτικά σε υπαλλήλους του...