More

  Σωματείο Μετρό Θεσσαλονίκης: Δεν θα ανεχτούμε απολύσεις

  Oι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι 4 συνάδελφοι τους έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν αύριο τις απολύσεις τους

  Αναστάτωση στους εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η απόφαση της αναδόχου εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα του έργου.

  Σύμφωνα με τη διοίκηση του σωματείου Κατασκευαστικού Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί, τέσσερις εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν να παρουσιαστούν αύριο στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραλάβουν τις απολύσεις τους.

  Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του σωματείου τονίζει πως, «το σωματείο μας, εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων στην Κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή τους, διαμαρτύρεται για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις και προειδοποιούμε ότι θα πράξουμε όσα χρειάζονται για να μη μείνει κανένας συνάδελφος μας στο δρόμο».

  Σχετικά με τις απολύσεις υποστηρίζουν ότι η εταιρία προχωρά σε απολύσεις τιμωρητικά, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοτάξια του Μετρό και για τις καταγγελίες που έχουν γίνει, για δύο εργατικά ατυχήματα.

  Σχετικά με αυτά τα θέματα το σωματείο τονίζει πως «παρά τις επανειλημμένες μας οχλήσεις και διαμαρτυρίες του Σωματείου μας προς τις Εταιρείες Κατασκευής του Έργου σχετικά με:

  • την ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων ασφαλείας κατά την εργασία,
  • την αυτονόητη διασφάλιση της επάρκειας όλων των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας,
  • την ανάγκη πλήρους στελέχωσης του Έργου ως προς όλες τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για τη σύννομη και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Έργου,
  • την απαραίτητη διασφάλιση της προστασίας της προσωπικότητας των εργαζομένων στο έργο από προσβλητικές εργασιακές πρακτικές και συμπεριφορές προϊσταμένων,
  • την αυταπόδεικτη χρησιμότητα της αναπροσαρμογής των αμοιβών του προσωπικού που απασχολείται στο Έργο αλλά και
  • την αδήριτη ανάγκη για τακτική καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων

  η Κοινοπραξία αλλά και οι Επιμέρους Εταιρείες κατασκευής του έργου όχι μόνο κωφεύουν στα αλλεπάλληλα αιτήματά μας αλλα και (η κύρια εταιρεία της κοινοπραξίας) απαντά σε αυτά με απειλές για την απόλυση συναδέλφων, άξιων και εργατικών, οι οποίοι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις παραλείψεις της Εταιρείας σχετικά με τις υποχρεώσεις της από τη νομοθεσία για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας».

  Σχετικά με τις επικείμενες απολύσεις, επικοινωνήσαμε με τα γραφεία της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, και ζητήσαμε την άποψη και τις θέσεις της εταιρίας για τις αναφορές και τις καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το απόγευμα, εκ μέρους της εταιρίας, δεν υπήρξε κάποια σχετική απάντηση.
  Unmute

  Remaining Time -0:00Fullscreen

  Συνάντηση με ΜεΡΑ 25

  Στο μεταξύ σήμερα το απόγευμα κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης Μάκη Μιχαλόπουλο και τον γραμματέα του Σωματείου Γιώργο Σπανούδη, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην κατασκευή του έργου και τις απολύσεις που ανακοίνωσε σε βάρος μερίδας εργαζομένων η ανάδοχος εταιρεία.

  Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του κόμματος μετείχαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, μαζί με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Ρένα Παπαδοπούλου και Κώστα Μαρματάκη, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Πουλή και Στέλλα Κορομπίλια και την εκπρόσωπο από το Συνδικαλιστικό του κόμματος Ρένα Ξηροφώτου, στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενημέρωσαν το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 για την πορεία του έργου, τα αιτήματα των εργαζομένων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μισθούς καθηλωμένους και μειωμένους από το 2016 και ιδίως για τα θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν κατά τις εργασίες του Μετρό για τους αυτούς, για την ένταση εργασίας που απαιτείται, καθώς και για απολύσεις εργαζομένων που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα το πρωί η ανάδοχος εταιρεία.

  «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής, να ισχυρίζονται ότι θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο στην ώρα του και παράλληλα η ανάδοχος εταιρεία να προβαίνει σε αιφνιδιαστικές, αναίτιες και σε μεγάλο βαθμό εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων, τη στιγμή κιόλας που οι συνθήκες εργασίας γι’ αυτούς είναι εξαιρετικά δυσχερείς και επικίνδυνες χωρίς τα απαραίτητα μέτρα και μέσα ασφαλείας, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικές υποδομές», σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

  «Καλούμε την ανάδοχο εταιρεία να ανακαλέσει όλες τις απολύσεις που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί και να ικανοποιηθούν όλα τα απολύτως εύλογα, αυτονόητα και δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

  Παράλληλα καλούμε την Πολιτεία, την κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αντί να αρκούνται σε μία ακόμα επικοινωνιακού τύπου διαχείριση των έργων του περιβόητου πια Μετρό Θεσσαλονίκης, να θέσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τους όρους στους αναδόχους, μαζί με την Αττικό Μετρό που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια, ώστε να υπάρξει αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες στο έργο», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  [class^="wpforms-"]
  [class^="wpforms-"]