More

  Σε μάχη χαρακωμάτων οδηγείται εν μέσω πανδημίας η σύγκρουση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ιδιωτών γιατρών, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση. Η κυβέρνηση ετοιμάζει φύλλα πορείας για την πολιτική τους επιστράτευση, ενώ οι γιατροί προτίθενται να απαντήσουν σήμερα ζητώντας συνάντηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, η επιδημία μαίνεται στο λεκανοπέδιο Αττικής και το Εθνικό Σύστημα Υγείας απειλείται με κατάρρευση.

  Με 1.998 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, 365 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 374 διασωληνωμένους ασθενείς το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκπέμπει σήμα κινδύνου. Στην τελευταία εφημερία των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου εισήχθησαν 172 ασθενείς με Covid, ενώ δεκάδες ακόμη διασωληνωμένοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

  Την πιο κρίσιμη στιγμή της Δημόσιας Υγείας στη χώρα, κυβέρνηση και γιατροί βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο μετά το “ναυάγιο” της συνάντησης του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια με τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και την ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων. Σε τηλεδιάσκεψη χθες το πρωί δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης.

  Την ίδια στιγμή, κι ενώ το απόγευμα της Παρασκευής εξέπνευσε η διορία του υπουργού Υγείας να συνδράμουν τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και στο μέτωπο κατά της πανδημίας, αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κέλευσμα του, δεν ξεπέρασαν τους 60.

  «Η πολιτική επιστράτευση αποτελεί πλέον μονόδρομο για την κυβέρνηση», υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα ζητήσει σήμερα συνάντηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

  Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου, επισημαίνει: “Κάνουμε έκκληση στον Υπουργό Υγείας να μην υλοποιήσει το τελεσίγραφο, καθότι το τελικό αποτέλεσμα που θα πετύχει θα είναι προς την πλευρά της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης”.

  Κικίλιας: “Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να βοηθήσει”
  Με την κατάρρευση του ΕΣΥ προ των πυλών, η κυβέρνηση αναζητά εσπευσμένα λύσεις για την ενίσχυση του. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, ωστόσο, δεν προτίθενται να προσχωρήσουν στο ΕΣΥ άνευ όρων.

  Έτσι δεν αποκλείεται ακόμη και εντός της ημέρας να υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά του υπουργείου Υγείας για την πολιτική επιστράτευση του ιατρικού προσωπικού και συγκεκριμένα 140 έως 150 γιατρών. Οι ιατρικές ειδικότητες που χρειάζεται στο σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή, είναι πνευμονολόγοι, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι.

  Ήδη ετοιμάζονται φύλλα πορείας τα οποία μπορεί και να παραδοθούν ακόμη και τη Δευτέρα. Σ’ αυτά θα αναγράφεται σε ποιο νοσοκομείο οφείλει να παρουσιαστεί ο γιατρός και μέχρι ποια ημερομηνία. «Αγκάθι» παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα των κριτηρίων της επιλογής των γιατρών.

  “Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Προλαμβάνοντας τις αποφάσεις τις κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι: “Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία”.

  Σε μια κίνηση συμβολισμού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε χθες αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ το Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, που βρισκόταν σε μία ακόμη εφιαλτική εφημερία. Αφού εξήρε την προσπάθεια των νοσοκομειακών γιατρών στη μάχη που δίνουν στο πλευρό των ασθενών, πριν αποχωρήσει έριξε βολές κατά των ιδιωτών γιατρών που δεν προσφέρθηκαν εθελοντικά να συνδράμουν στο σύστημα Υγείας:

  «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», δήλωσε με νόημα.

  Ιδιώτες γιατροί: “Η κυβέρνηση αναζητά εξιλαστήρια θύματα”

  Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση – θρίλερ που διήρκεσε 12 ώρες, η ολομέλεια των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας και το Δ/Σ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ανέλυσαν όλα τα νεότερα δεδομένα που προέκυψαν μετά την αδιέξοδη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

  Σύσσωμος ο ιατρικός κλάδος δηλώνει εξοργισμένος με τη στάση του υπουργού Υγείας, οποίος κράτησε, όπως λένε, απαξιωτική στάση προς τα μέλη των Ιατρικών Συλλόγων, βαθαίνοντας το αδιέξοδο.

  Ο γγ του ΠΙΣ κ. Ελευθερίου, σημειώνει ότι η παρουσία του υπουργού Υγείας στη συνάντηση, ήταν προσχηματική:

  “Η συνάντηση αυτή, παρά το γεγονός ότι καταθέσαμε βιώσιμες προτάσεις για άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας με πάνω από 2.000 γιατρούς δεν απέδωσε, καθώς η παρουσία του Υπουργού είχε προσχηματικό χαρακτήρα, προκειμένου να δικαιολογήσει επικοινωνιακά την αντιδημοκρατική επιλογή της πολιτικής επιστράτευσης”.

  Άλλα μέλη του ΠΙΣ σημειώνουν, επίσης, ότι το Υπουργείο Υγείας αναζητά 200 γιατρούς με απόλυτη ασάφεια, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιο είναι το σχέδιο του, τι ειδικότητες ζητά και τι έργο θα προσφέρουν στο ΕΣΥ.

  Από την άλλη, απογυμνώνει από γιατρούς την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. «Η κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις, αλλά εξιλαστήρια θύματα για το αδιέξοδο της πανδημίας», λένε μέλη του ΠΙΣ μιλώντας στο iatropedia.gr.

  Με ανακοίνωσή τους σήμερα, οι γιατροί θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις δηλώνοντας ότι χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

  “Οι ιδιώτες γιατροί της χώρας από την πρώτη στιγμή συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία εκατοντάδων χιλιάδων περιστατικών κορονοϊού στο σπίτι και αποτελούν το πρώτο και πιο σημαντικό ανάχωμα στο επιδημικό κύμα. Δεν διεκδικούμε απολύτως καμία οικονομική αποζημίωση και απερίφραστα δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε εθελοντικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, σημειώνει ο Γιώργος Ελευθερίου.

  Σημειώνουν τέλος, ότι για την εθελοντική συμμετοχή τους στο ΕΣΥ ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που να τους διασφαλίζουν σε θέματα αστικής ευθύνης.

  Πηγή : https://www.iatropedia.gr

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ