More

  Puma, Nike, Zara, C&A και Gap «θησαυρίζουν» πληρώνοντας τις εργάτριες στην Ινδία με 5$ το μήνα!

  Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στην Καρνατάκα της Ινδίας, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής ρούχων στον κόσμο, αμείβονται λιγότερο από 5,00 δολάρια ΗΠΑ το μήνα από προμηθευτές σε μεγάλους πωλητές ρούχων, συμπεριλαμβανομένων των Nike, Zara και C&A.

  Η Καρνατάκα της Ινδίας είναι γνωστή ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής ενδυμάτων στον κόσμο, προμηθεύοντας εμπορικά σήματα όπως Puma, Nike, Zara, C&A και Gap. Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι στην πολιτεία λαμβάνουν μισθούς ισοδύναμου 4,68 δολαρίων ΗΠΑ το μήνα από αυτούς τους προμηθευτές, ενώ μόνο η Zara σημείωσε καθαρά κέρδη 2,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

  Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί με τον νόμιμο κατώτατο μισθό του κράτους για περισσότερο από 20 μήνες. Σύμφωνα με την Κοινοπραξία για τα δικαιώματα των εργαζομένων (WRC), το συνολικό ποσό των απλήρωτων μισθών μέχρι στιγμής είναι σχεδόν 56 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. 

  «Όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων που επηρεάζονται και τα συνολικά χρήματα που έχουν κλαπεί, αυτή είναι η πιο κατάφωρη πράξη κλοπής μισθών που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε στον Guardian ο εκτελεστικός διευθυντής του WRC, Σκοτ ​​Νόβα . «Τα παιδιά των εργατών ένδυσης πεινούν, ώστε οι μάρκες να μπορούν να βγάλουν λεφτά».

  Μια εργαζόμενη είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι κέρδιζε περίπου τα μισά από όσα χρειαζόταν για να πληρώσει για φαγητό, ενοίκιο και άλλα βασικά έξοδα διαβίωσης. «Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς έχω ταΐσει την οικογένειά μου μόνο με ρύζι και σάλτσα chutney. Προσπάθησα να μιλήσω με τη διοίκηση του εργοστασίου για αυτό, αλλά μου είπαν «αυτό πληρώνουμε για να δουλέψουμε εδώ. Αν δεν σου αρέσει, μπορείς να φύγεις».

  Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα που έκλεψαν από εργάτες; Η Inditex, η μητρική εταιρεία της Zara, ανέφερε καθαρά κέρδη σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, αυξημένα κατά 272,5 τοις εκατό σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Η C&A κατέγραψε καθαρά κέρδη άνω των 340 εκατομμυρίων δολαρίων τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2021. Οι Ινδοί εργάτες υποβλήθηκαν σε αυτούς τους απάνθρωπους παραλογισμούς απλώς για να ξεδιψάσουν για κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

  Εργαζόμενοι στην Καρνατάκα, τους οποίους ο Guardian δεν κατονομάζει για να προστατεύσει τα προς το ζην, είπαν ότι η μη λήψη της αύξησης του μισθού τους, ενόψει του απότομα αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή τους και στις οικογένειές τους, ιδιαίτερα στα παιδιά τους .

  Μια άλλη γυναίκα, η οποία εργάζεται σε ένα εργοστάσιο φτιάχνοντας ρούχα για βρετανικές μάρκες υψηλής οδικής κυκλοφορίας, είπε ότι είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της και τώρα ζούσε με έναν συγγενή της επειδή δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει το ενοίκιο.

  «Οι αυξήσεις μισθών που λαμβάναμε κάθε χρόνο δεν κάλυπταν τα έξοδα διαβίωσής μας, αλλά βοήθησαν με πράγματα όπως φαγητό για την οικογένεια και φάρμακα. Η εργασία στα εργοστάσια ενδυμάτων είναι πολύ επώδυνη.

  «Οι μάρκες που αγοράζουν από το εργοστάσιό μου απαιτούν ποιότητα και τα ρούχα να αποστέλλονται έγκαιρα, αλλά δεν ενοχλούνται με αυτό που μου συμβαίνει», είπε.

  Οι Puma, Nike, Gap, Tesco , C&A, Marks & Spencer και H&M, που είναι μεταξύ των επωνυμιών που προμηθεύονται ρούχα από την Karnataka, δήλωσαν όλες ότι δεσμεύτηκαν να πληρώσουν τον νόμιμο κατώτατο μισθό και περίμεναν οι προμηθευτές τους να συμμορφωθούν με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

  Η H&M είπε: «Έχουμε καταστήσει σαφές στους προμηθευτές μας στην Καρνατάκα ότι πρέπει να πληρώσουν στους εργαζομένους που ορίζονται από το νόμο κατώτατους μισθούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των καθυστερούμενων. Εάν δεν το κάνουν, θα οδηγήσει τελικά σε σοβαρές επιχειρηματικές συνέπειες».

  Η Gap ανέφερε σε δήλωση: «[Αναμένουμε] από τους προμηθευτές μας να συμμορφωθούν με το επίδομα VDA και τις καθυστερήσεις. Έχουμε δημιουργήσει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου αναμένουμε πλήρη συμμόρφωση».

  Η C&A ανέφερε σε δήλωσή της ότι είχε ζητήσει από τους προμηθευτές της να συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση και ήταν «σίγουρη» ότι θα το έκαναν. Η ολλανδικής ιδιοκτησίας πολυεθνική δήλωσε ότι αναμένει γραπτή επιβεβαίωση από τους προμηθευτές της.

  Η Marks & Spencer είπε ότι συνεργάζεται με την Ethical Trading Initiative για να «απαιτήσει» από τους προμηθευτές της να πληρώσουν τον νόμιμο κατώτατο μισθό.

  «Έχουμε δεσμεύσει τους προμηθευτές μας στο κράτος απευθείας, καθιστώντας σαφή την προσδοκία μας ότι αυτοί οι όροι θα εκπληρωθούν με άμεση ισχύ», δήλωσε εκπρόσωπος της M&S.

  Η Puma είπε ότι η επιρροή της στους προμηθευτές της ήταν «περιορισμένη» στην Καρνατάκα, αλλά πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε με τους συνομηλίκους μας, οι οποίοι προμηθεύονται μεγαλύτερες ποσότητες στην Καρνατάκα, για να διασφαλίσουμε ότι οι μισθοί καταβάλλονται σωστά».

  Η Nike ανέφερε σε δήλωση: «Η Nike αναμένει από όλους τους προμηθευτές να συμμορφώνονται με τις τοπικές νομικές απαιτήσεις και τον κώδικα δεοντολογίας της Nike ».

  Ένας εκπρόσωπος της Tesco δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε με την Ethical Trading Initiative και άλλες επωνυμίες για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ζήτημα επιλύεται και οι εργαζόμενοι πληρώνονται πλήρως».

  Ένας εκπρόσωπος της Inditex, στην οποία ανήκει η Zara , δήλωσε: «Η Inditex έχει έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος απαιτεί από όλα τα εργοστάσια στην αλυσίδα εφοδιασμού μας να πληρώνουν νόμιμους μισθούς ως ελάχιστο. Προσλαμβάνουμε προμηθευτές στην περιοχή για να τους παροτρύνουμε να κάνουν την πληρωμή VDA.»

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ