Νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές κατέθεσε χτες αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ● Στόχος η αλλοίωση του εκλογικού σώματος● Καταργείται η διακομματική επιτροπή για τον έλεγχο των εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ● Η Ν.Δ. προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει εκμεταλλευόμενη άστοχες δηλώσεις της αναπληρώτριας τομεάρχη Εξωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη
Με απολύτως ωμό τρόπο ο Μάκης Βορίδης είχε πει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία». Δεν είναι όμως μόνο ότι το είπε. Αλλά ότι –όπως αποδεικνύεται– τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό στη θέση του υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να το υλοποιήσει κιόλας.
Και από πού ξεκινά η υλοποίηση αυτών των… αλλαγών του κ. Βορίδη; Μα από την ψήφο των αποδήμων. Εξ ου και χθες η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά κατέθεσε νομοσχέδιο ενός άρθρου, με το οποίο αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων από τον τόπο διαμονής τους, που, επί της σημερινής κυβέρνησης, υπερψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο με ευρύτατη διακομματική συναίνεση, διαμορφώνοντας την ιστορική πλειοψηφία των 288 ψήφων. Οι περιορισμοί αυτοί απέτρεπαν τη δημιουργία μιας «φάμπρικας» μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους ενός απροσδιόριστου αριθμού δυνητικών εκλογέων, με μακρινή καταγωγή από Ελληνες γονείς, που ενδεχομένως νιώθουν μια νοσταλγία για την Ελλάδα, την οποία όμως δεν γνωρίζουν στ’ αλήθεια και δεν έχουν κανέναν βιοτικό δεσμό μαζί της. Απέτρεπαν, με άλλα λόγια, την αλλοίωση του εκλογικού σώματος στη χώρα μας.
Επομένως το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της άρσης των περιορισμών είναι ότι εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί –υπενθυμίζεται ότι απαιτεί 200 ψήφους στη Βουλή προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους– ανοίγεται η δυνατότητα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας στο εξωτερικό για όλους τους εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογείς, ακόμα και όσους ελληνικής καταγωγής μετανάστες πολλών γενεών σπεύσουν να αξιοποιήσουν τις προβλέψεις του απαρχαιωμένου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, αφού ο Κώδικας αναγνωρίζει ελληνική ιθαγένεια και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους σε όποιον μπορεί να αποδείξει σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος την καταγωγή του από Ελληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του «δίκαιου του αίματος» (jus sanguinis).
Γιάννης Μπασκάκης, Στέργιος Ζιαμπάκας από www.efsyn.gr