More

  Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή

  Προσωρινή αναστολή κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή

  Ανέστειλαν το βράδυ της Κυριακής τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, ωστόσο προκήρυξαν νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Νοεμβρίου.

  Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα μετά τον θάνατο εν ώρα εργασίας από γερανογέφυρα στην προβλήτα ΙΙ του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων στις δυο προβλήτες ΕΝΕΔΕΠ στην οποία η πρόταση που κατέβηκε ήταν αναστολή της απεργίας από σήμερα, προκήρυξη νέας 48ωρης για την Παρασκευή και το Σάββατο, και έναρξη συζητήσεων με την εργοδοσία για τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, με τη συμμετοχή εργαζομένων, το οποίο είναι ένα και από τα τέσσερα βασικά τους αιτήματα που διεκδικούν από την πρώτη στιγμή, εξέλιξη την οποία οι εργαζόμενοι θεωρούν πολύ σημαντική.

  Έτσι το εμπορικό λιμάνι που έμεινε κλειστό για 7 ημέρες ανοίγει μέχρι την Παρασκευή που ξεκινάει η νέα απεργία.

  Ηδη, μεγάλη παρακαταθήκη αυτού του αγώνα – παράλληλα με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει προκαλέσει – αποτελεί και το γεγονός της μεγάλης μαζικοποίησης του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, όπως αυτή καταγράφεται με τη διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

  Κόντρα στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις πιέσεις από εργοδοσία και κυβέρνηση, οι εργάτες της COSCO όχι μόνο συμμετείχαν καθολικά σε επτά 24ωρες απεργίες – η τελευταία από τις οποίες ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής – αλλά ανέδειξαν με τη συμμετοχή τους το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ως το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο μαζικό, με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ήδη από τις πρώτες δύο μέρες των εκλογών, οι οποίες συνεχίζονται τη Δευτέρα και την Τρίτη.

  Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και τη συσπείρωση στο σωματείο τους, κατάφεραν από τα 4 κρίσιμα αιτήματα που προτάσσουν να κάνουν ήδη την εργοδοσία να αποδεχθεί ένα πολύ ουσιαστικό, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

  Οπως επισημάνθηκε, βέβαια, και από τον πρόεδρο του Σωματείου, Μάρκο Μπεκρή, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση, «εμείς έχουμε 4 αιτήματα», οι λιμενεργάτες της COSCO διεκδικούν επίσης: Οι ομάδες εργασίας (πόστες) σε κάθε γερανογέφυρα και ανά βάρδια να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4. Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες. Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.

  Με την ολοκλήρωση των εκλογών του Σωματείου την Τρίτη, θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και θα στείλει εξώδικο στην εργοδοσία, ζητώντας να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων και να αποδεχθεί συνάντηση με το Σωματείο τους την Πέμπτη.

  «Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με νίκη των εργαζομένων, αλλά το ματς έχει 90 λεπτά», τόνισε ο Μ. Μπεκρής.

  Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι σε περίπτωση που η εργοδοσία απολύσει ή εκβιάσει εργαζόμενο, όλοι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν και σε αυτήν την περίπτωση όπως έπραξαν με το που έγινε γνωστός ο θάνατος του συναδέλφου τους, με νέο «κράτει όλα»!

  Στο μεταξύ, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποδεχόμενο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ξανά η εργοδοσία κατά της απεργίας, έβγαλε και την απεργία της Κυριακής παράνομη, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας. Χαρακτηριστική εξάλλου των πιέσεων απέναντι στις οποίες οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της COSCO ορθώνουν το ανάστημά τους, συνεχίζοντας τον απεργιακό τους αγώνα, είναι η νέα επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη η μεγαλοεργοδοτική ναυτιλιακή ένωση «Διεθνής Ναυτική Ένωση», απαιτώντας παρέμβασή του για «να αποκατασταθεί άμεσα η επιχειρησιακή λειτουργία του Εμπορικού Λιμένος Πειραιώς» και απειλώντας πως αν δεν τερματιστεί άμεσα η απεργία «τα μέλη μας και οι εργαζόμενοί τους θα προβούν σε πάσα νόμιμη ενέργεια και θεσμική κινητοποίηση ως ύστατο μέσο διαμαρτυρίας».

  Πηγή : www.efsyn.gr – www.902.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ