More

  Πρίνος: Φιλί ζωής στην παραγωγή πετρελαίου με δάνεια 100 εκατ. αλλά απολύουν εργαζόμενους!

  Τα δύο δάνεια θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Energean κυρίως για την ανάπτυξη στο κοίτασμα Εψιλον αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου

  Το φιλί της ζωής δίνει στη μοναδική παραγωγή πετρελαίου της χώρας στον Πρίνο η επένδυση 100 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα Εψιλον, πενταπλασιάζοντας την παραγωγή του από το 2023. Η επένδυση χρηματοδοτείται από ομολογιακό δάνειο 9,5 εκατ. ευρώ και δάνειο από την Παρευξίνεια Τράπεζα 90,5 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

  Τα δύο δάνεια αυτά θα χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Energean κυρίως για την ανάπτυξη στο κοίτασμα Έψιλον αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των άλλων κοιτασμάτων του Πρίνου, ενώ θα υποστηρίξουν τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε επενδύσεις στις υποδομές του συγκροτήματος του Πρίνου.

  Πενταπλασιασμός της παραγωγής 

  Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια δόθηκαν μετά από έγκριση της Κομισιόν και σχετική νομοθετική διάταξη, για τη στήριξη της επένδυσης εν μέσω πανδημίας.

  Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η Energean από το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα πενταπλασιάσει την παραγωγή της από τον Πρίνο. Και αυτό γιατί με τις κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον, μέσω της νέας εξέδρας Λάμδα, θα προσθέσει 6.500 βαρέλια την ημέρα, εκτινάσσοντας την παραγωγή πετρελαίου στα 8.000 βαρέλια την ημέρα, από 1.500 σήμερα.

  Το κοίτασμα Έψιλον είναι το 3o κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας, μετά τα κοιτάσματα Πρίνου, Πρίνος (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996), και ήδη δίνει κάποιες εκατοντάδες βαρέλια την ημέρα από 1η Απριλίου του 2019, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της, η οριζόντια γεώτρηση από τις εξέδρες Α και Β του Πρίνου.

  Το συγκεκριμένο project θα δώσει δουλειές στις υπηρεσίες γεώτρησης, στον κατασκευαστικό τομέα καθώς και στις προμήθειες αγαθών, ενώ θα υποστηρίξει και το εισόδημα των τοπικών κοινωνιών μέσα στις συνθήκες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πανδημία.

  «Παράταση ζωής για αρκετά χρόνια»

  Η δρ Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Ελλάδα,  δήλωσε σχετικά: «Η νέα μας συνεργασία με την TEAEΠ είναι καθοριστική για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, η οποία θα παρατείνει τη ζωή της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα για αρκετά χρόνια. Η σύναψη του δανείου αναδεικνύει και την εμπιστοσύνη του τραπεζικού τομέα σε καλά δομημένα και ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια. Στόχος της Energean είναι, εκτός από την περαιτέρω ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Κόλπου της Καβάλας, να καταστεί ο Πρίνος σε βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

  Ο πρόεδρος της BSTDB Ντμίτρι Πάνκιν δήλωσε σχετικά: «Μετά την επιτυχή έναρξη της συνεργασίας μας το 2018, η συνεχιζόμενη στήριξη της Παρευξείνιας Τράπεζας προς την Energean αναδεικνύει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλουν στην αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων και στην ανάπτυξη των εξαγωγών στην περιοχή. Η συνεργασία αυτή θα έχει σημαντική αναπτυξιακή και οικονομική επίδραση σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα προσπαθεί να ανακάμψει από την παγκόσμια πανδημία. Επιπλέον, δεσμευόμαστε στην προώθηση ανανεώσιμων και καθαρότερων πηγών ενέργειας και πιστεύουμε ότι η συνετή χρήση ορυκτών καυσίμων, βάσει υψηλών προτύπων απόδοσης και μετριασμού της ρύπανσης, παραμένει βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της μετάβασης σε πράσινη παραγωγή ενέργειας».

  Οξύμωρο να χρηματοδοτείτε η εταιρεία και να απολύει τους εργαζόμενους

  Η ENERGEAN που προχωρά σε μαζικές απολύσεις, μείωση μισθών και δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων, έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στη Σύμβαση Παραχώρησης του Ελληνικού Δημοσίου έχει αναλάβει την υποχρέωση εξασφάλισης των θέσεων εργασίας.

  Τα ΜΑΤ κατέλαβαν το εργοστάσιο – 10 συλλήψεις εργαζομένων

  Επιχείρηση καταστολής από την ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε στις 21/12/21 στο εργοστάσιο της Kavala Oil, στην Καβάλα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις και σύμφωνα προχώρησαν σε 10 συλλήψεις εργαζομένων που περιφρουρούσαν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στα σχέδια απολύσεων. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι από την επιχείρηση της αστυνομίας έχουν προκληθεί φθορές σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

  οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν από διάφορα σημεία στο εργοστάσιο αφού έκοψαν την περίφραξη. Εντός του εργοστασίου ήταν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι σε πύργο του εργοστασίου, ενώ όπως αναφέρει το ίδιο μέσο προτάσεις εκτόνωσης της κατάστασης απορρίφθηκαν από τον τοπικό αστυνομικό διευθυντή.

  Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πύλη, το διοικητήριο και οι λοιποί χώροι του εργοστασίου παραδόθηκαν στη διοίκηση της εταιρείας, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων. Η Αστυνομία ανέφερε ότι εκπρόσωπος της εταιρείας Energean Kavala κατέθεσε χθες το μεσημέρι μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλα για «έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση» κατά του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα, ζήτησαν και τη συνδρομή της αστυνομίας για τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο των εγκαταστάσεων.

  Το σωματείο εργαζομένων στην Kavala Oil

  Σε τελευταία ανακοίνωση το σωματείο των εργαζομένων αναφέρει

  ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ENERGEAN 

  ΜΑΣ EΞΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ 

  ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ 

  ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ!!!

  Η εταιρία αρνήθηκε να διαβουλευτεί μαζί μας και να προβεί σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει την ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων του Πρίνου. 

  Κατά συνέπεια ως έσχατη πλέον λύση για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και την κοινωνία της Καβάλας, επιβεβλημένη ουσιαστικά από την δική της καταχρηστική και παράνομη συμπεριφορά, ήταν η επίσχεση. 

  Η εργασία μας αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για εμάς και τις οικογένειές μας. Είναι δε οξύμωρο να επικαλείται η εργοδοσία ότι η επίσχεση αποτελεί πρόσχημα για να απέχουμε από τα καθήκοντα μας, όταν εμείς, ακόμη και κατά την διάρκεια της παράνομής και καταχρηστικής διαθεσιμότητας στην οποία μονομερώς μας έθεσε συνεχίζαμε να εργαζόμαστε κανονικά χωρίς απολαβές για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα. Την ανωτέρω μάλιστα κατάσταση την γνώριζε, την αποδεχόταν και την επικροτούσε σιωπηρά η εργοδοσία ενώ παράλληλα έστελνε κατάπτυστα δελτία τύπου και συκοφαντούσε τους εργαζόμενους.  

  Ζητάμε λοιπόν από την ENERGEAN να μας απαντήσει και ταυτόχρονα να απαντήσει στην κοινωνία της Καβάλας:

  1) Θα σεβαστεί και θα τηρήσει τις προβλεπόμενες στον Κανονισμό Εργασίας και στην μακροχρόνια επιχειρησιακή τακτική διαδικασίες εκπαίδευσης, επιλογής, αντικατάστασης και πλήρωσης των κενών θέσεων εργασίας;

  2) Θα σεβαστεί και θα τηρήσει απαρέγκλιτα το ισχύον και εγκεκριμένο από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σχέδιο αντιμετώπισης απρόοπτων περιστατικών των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πυρόσβεσης και θαλάσσιας ρύπανσης και τις επιταγές της συνθήκης SEVESO, τα οποία μονομερώς και παρατύπως τροποποίησε προσφάτως;

  3) Είναι διατεθειμένη να λειτουργεί πλήρως την φορτηγίδα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο αντιρρύπανσης;

  Με τις συστηματικές παραβάσεις των υποχρεώσεων της η ENERGEAN επιδιώκει να μας εξαναγκάσει να παραιτηθούμε και να απωλέσουμε εκτός από την θέση εργασίας μας και την νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, κάτι το οποίο επεδίωκε από την αρχή. Η επίσχεση εργασίας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παραίτηση από την θέση εργασίας μας, αντιθέτως υποδηλώνει την επιμονή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ασφάλεια, όπως αυτό συμβαίνει 40 χρόνια τώρα με άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή.

  Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗ

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ