More

  Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης το κλείσιμο Σταθμών και Ορυχείων

  Το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση άρχισε να εφαρμόζεται και στην πράξη, ξεκινώντας από το κλείσιμο του Ορυχείου Αμυνταίου με τον ΑΗΣ Αμυνταίου να ακολουθεί τους επόμενους μήνες, καταργώντας 500 περίπου μόνιμες θέσεις εργασίας από την περιοχή συν όλους αυτούς που δούλευαν γύρω από το ορυχείο και το Σταθμό (οχτάμηνα – δίμηνα – εργολαβικοί).

  Της ανωτέρω κατάστασης, έπεται και συνέχεια με τους υπολοίπους σταθμούς και ορυχεία στο χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει η κυβέρνηση έως το 2023 ώστε να έχουν κλείσει όλες οι μονάδες, εκτός από την μονάδα ¨Πτολεμαΐδα 5¨ που έχει ορίζοντα το 2028 και φυσικά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, εάν θα λειτουργήσει και με τι καύσιμο;

  Όπως έχουμε πει (από την πρώτη στιγμή που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ενέργειας αυτό το πρόγραμμα), το κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων, είναι πολιτική απόφαση μόνο της Κυβέρνησης, εξυπηρετώντας συμφέροντα που κινούνται γύρω από το φυσικό αέριο, για αυτό και στο σχεδιασμό τους έχουν σαν καύσιμο για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια (όταν θα γίνει) το φυσικό αέριο.

  Εξάλλου ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε σε Γερμανικά μέσα δήλωσε ότι οι Γερμανικές εταιρίες έχουν να κερδίσουν από την απολιγνιτοποίηση και όπου θα κλείσουν σταθμοί και ορυχεία και οι κάτοικοι ασχολούνταν σε αυτά ή σε εργασίες παρεμφερείς με αυτά, θα βρουν να κάνουν κάτι άλλο.

  Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους των σταθμών και των ορυχείων που κλείνουν και δεν μπορούν να φύγουν σε σύνταξη; Ποιο θα είναι το εργασιακό τους μέλλον και που θα καταλήξουν στο τέλος;

  Κανείς δεν ξέρει !

  Και ακόμη χειρότερο, τι θα γίνει με τις στρατιές ανέργων που θα δημιουργηθούν από εργαζόμενους που δούλευαν είτε με τη μορφή οχταμήνων και διμήνων είτε σε εργολαβικές εργασίες;

  Κανείς δεν απαντά !

  Το οξύμωρο είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές εξαφανισμένοι από την περιοχή και τα προβλήματα δεν έχουν να πουν κουβέντα.  Αντί να υποστηρίξουν την περιοχή, να ασκήσουν πιέσεις για να αποτραπεί όλη αυτή η καταστροφή, ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.

  Ίσως θεωρούν ότι τα να παραμένεις στην Αθήνα και να ασχολείσαι με το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης και το προφίλ του Πρωθυπουργού, είναι πιο σοβαρό από τα προβλήματα της περιοχής, για τα οποία τους εξέλεξε ο λαός.

  Άλλους Βουλευτές πριν από αυτούς και για πολύ λιγότερα, τους θεωρούσαν ανεπιθύμητους στην περιοχή.

  Στην ίδια πρακτική με τους κυβερνητικούς Βουλευτές κινείται και ο Περιφερειάρχης που αντί να πρωτοστατεί ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα, σιωπά.

  Ίσως περιμένει τον πακτωλό χρημάτων που τάξανε για την περιοχή, αν και τελευταία με δηλώσεις του κατάλαβε ότι είναι ένας μύθος.

  Αναρωτιόμαστε πραγματικά τι περιμένει και δεν παίρνει πρωτοβουλίες.

  Θυμόμαστε όλοι τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις αυτών που προαναφέρθηκαν, όταν πριν από έναν χρόνο επισκέπτονταν το συνδικάτο για να ζητήσουν την ψήφο των εργαζομένων. Δηλώσεις και δεσμεύσεις σχετικά με το πώς θα προστατέψουν τον λιγνίτη και την περιοχή από το σχέδιο που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, όταν θα έρθουν να κυβερνήσουν αυτοί.

  Πόσο γρήγορα αλήθεια έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, απογοητεύοντας αυτούς που τους ψήφισαν.

  Μαζί με αυτούς, νερό στο μύλο της κυβέρνησης για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της ρίχνουν και όσοι λένε ότι οι μονάδες κλείνουν λόγω του κόστους του λιγνίτη και όχι γιατί το αποφάσισε η κυβέρνηση.

  Πριν ένα χρόνο με 28 € ο τόνος το κόστος του CO2 και φέτος με κόστος που σε κάποια στιγμή έφτασε και στα 14 € (και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 20 €) ήταν πιο φθηνός και οι μονάδες τότε δεν κλείνανε και υπήρχε σχεδιασμός μέχρι το 2030 για συμμετοχή 17% του λιγνίτη και λειτουργία μονάδων έως το 2048. Ή μήπως γνωρίζουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκεί που είναι τώρα θα είναι και αύριο και δεν θα αυξηθούν και είναι μόνο το κόστος του λιγνίτη που θα πρέπει να υπολογίζουμε;

  Ο λιγνίτης είναι εθνικό καύσιμο, χωρίς αυτόν η χώρα θα εξαρτάται από εισαγωγές και εισαγόμενο καύσιμο. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για την ενεργειακή κάλυψη της χώρας;

  Το μέλλον της περιοχής είναι πλέον στα χέρια των θεσμικών φορέων της και αυτοί θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ανατραπεί όλο αυτό το σκηνικό.

  Οι ευθύνες είναι μεγάλες και βαραίνουν όλους. Ήδη είναι πάρα πολύ αργά. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Το έγκλημα που γίνεται στην περιοχή βαραίνει όλους μας και περισσότερο τους αιρετούς που οι πολίτες τους εξέλεξαν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

  Εάν δεν αποτρέψουμε αυτό που γίνεται, ο καταλογισμός ευθυνών -αύριο- θα είναι ανούσιος γιατί δεν θα υπάρχει η περιοχή.

  Ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΑΡΚΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ