Τα σοβαρά ζητήματα που ακόμα εκκρεμούν και απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου θέτει επί τάπητος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
Αρχικά όπως τονίζει η ΠΟΕΕΤ από τις αρχές Ιουλίου έχει σταλεί στον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη το αιτημά – πρόταση της Ομοσπονδίας σχετικά με την αύξηση της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας που αφορά τους εποχικά εργαζόμενους στον κλάδο.
“Έχει γίνει αντιληπτό πλέον σε όλους πως με μόλις 3 μήνες επιδότηση τον χειμώνα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και το πρόβλημα αυτό είναι η κύρια αιτία που οι εργαζόμενοι έχουν γυρίσει την “πλάτη” τους στον κλάδο με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας διακινδυνεύοντας έτσι την ποιότητα στο προϊόν του τουρισμού” τονίζει η ΠΟΕΕΤ. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει αναδείξει το newshub μέσα από τα ρεπορτάζ του (Δείτε ΕΔΩ)
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση αν ένας εργαζόμενος απολυθεί Οκτώβριο από την δουλειά του, θα επιδοτηθεί για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και από εκεί και μετά μένει χωρίς εισόδημα μέχρι τον Μάιο που θα ξαναπάει για δουλειά. Και βέβαια το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για όσους απολύονται Σεπτέμβριο.
Για αυτό και η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι να επιμηκυνθεί το Ταμείο Ανεργίας και να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα.
Εκκρεμότητα και με την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
Η ΠΟΕΕΤ υπογραμμίζει ακόμα πως σε εκκρεμότητα είναι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που αφορά περίπου 70.000 εργαζόμενους στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα – ενοικιαζόμενα δωμάτια. “Ενώ έχει υπογραφθεί μήνες τώρα και από την μεριά μας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να κηρυχθεί υποχρεωτική από το Υπουργείο Εργασίας, δυστυχώς ακόμα δεν έχει συνεδριάσει το ΑΣΕ για να αποφασίσει” σημειώνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Το αποτέλεσμα είναι πως η τουριστική σεζόν έχει φτάσει στη μέση της και πολλοί εργαζόμενοι αντί να βλέπουν αυξήσεις σύμφωνα με τη σύμβαση υφίστανται ακόμα και μειώσεις στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ
Η απαίτηση της Ομοσπονδίας είνα να συνεδριάσει το ΑΣΕ και να κηρύξει τη Σύμβαση ως Γενικώς Υποχρεωτική
“Κάνουμε σαφές προς όλους και κυρίως προς τους συναδέλφους μας πως δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε” είναι η υπόσχεση της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ προς τους εργαζόμενους.