More

  Πειραιώς: Σχέδιο απομάκρυνσης 2.000 εργαζομένων-Αδικαιολόγητες μετακινήσεις προσωπικού

  Την απομάκρυνση άλλων 2.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Πειραιώς το επόμενο διάστημα (σ.σ. στα τέλη του 2020 έφυγαν 1.000 με εθελούσια) και τη συνέχιση της επιθετικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων προβλέπει το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της τράπεζας με τον τίτλο “Sunrise”, που παρουσιάστηκε πρόσφατα με επικοινωνιακές κορώνες.

  Στην αποκάλυψη των πλάνων περαιτέρω δραστικής μείωσης του προσωπικού της Πειραιώς προέβη ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αδικαιολόγητη μετακίνηση εργαζομένων προς συγκεκριμένα καταστήματα για τα οποία φημολογείται ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσουν. 

  Όλη η ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ είναι η εξής:

  «Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα, το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της Τράπεζας με τον τίτλο “Sunrise”.

  Στο σχέδιο αυτό αποτυπώνεται ο σχεδιασμός της Διοίκησης για περαιτέρω επιθετική συρρίκνωση του δικτύου από τα 505 σε 430 καταστήματα με αντίστοιχη απομείωση του προσωπικού κατά 2.000 περίπου άτομα (!). 

  Με δεδομένη την πρόσφατη αποχώρηση άνω των 1000 συναδέλφων μέσω του προγράμματος «οικειοθελούς» αποχώρησης, η εν λόγω προοπτική επιβεβαιώνει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής.

  Βρισκόμαστε, με απλά λόγια, μπροστά σε ένα σκηνικό όπου:

  • Ανακοινώνεται η δραστική μείωση προσωπικού στην Τράπεζα την επόμενη διετία.
  • Λαμβάνουν εκ νέου χώρα, μια σειρά αδικαιολόγητων μετακινήσεων που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες, προς συγκεκριμένα καταστήματα για τα οποία φημολογείται ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσουν.
  • Φαίνεται να συντηρείται σκόπιμα ένα «τοξικό εργασιακό περιβάλλον» κυρίως στο Δίκτυο, με εμμονή στην επίτευξη ανέφικτων στόχων παρά το γενικότερο δυσμενές περιβάλλον, με παράλληλη άσκηση αφόρητης ψυχολογικής πίεσης και απώτερο στόχο οι πλέον ευάλωτοι συνάδελφοι να οδηγηθούν στην επόμενη… “εθελουσία”.

  Σε αρκετές περιπτώσεις ανάλογοι σχεδιασμοί για μείωση του προσωπικού έχουν υλοποιηθεί με την καθοδήγηση συγκεκριμένων εταιρειών Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, που αναλαμβάνουν ως project την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

  Την ίδια στιγμή.

  • Όχι μόνο οι μικρομέτοχοι και το ΤΧΣ βλέπουν την αξία των μετοχών τους να εξαϋλώνεται, αλλά και μια σειρά συναδέλφων που διακρατούν μετοχές της Τράπεζας από το παρελθόν, με αρκετή ζημιά για τους ίδιους, μέσω της διαδικασίας των περίφημων μετοχοδανείων, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ η συμμετοχή τους θεωρούνταν κάτι παραπάνω από αυτονόητη,
  • Ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως στην περιφέρεια, σε ακριτικές και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, θα στερηθεί τις υπηρεσίες της μεγαλύτερης συστημικής Τράπεζας της χώρας.

  Το ποιος ωφελείται από όλη αυτή την εξέλιξη θα αποδειχτεί σύντομα…

  Από τη δική μας, ωστόσο, πλευρά δεν πρόκειται να παραμείνουμε παθητικοί θεατές στη διαδικασία απαξίωσης και ψυχικής εξουθένωσης των συναδέλφων μας και μετατροπής της Τράπεζας σε επένδυση «ευκαιρίας» . Οι εργαζόμενοι δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης !!!

  Για το Σύλλογό μας, εν όψει των διαφαινόμενων εξελίξεων, ο εφησυχασμός και η μοιρολατρία δεν αποτελούν επιλογή. Με το σκεπτικό αυτό καλούμε ΟΛΟΥΣ του Συλλόγους εργαζομένων στην Τράπεζα:

  • Να προχωρήσουμε άμεσα στην επεξεργασία και το συντονισμό της δράσης μας, ούτως ώστε οι συνάδελφοι να μην βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο και αντιμέτωποι με τετελεσμένα που δύσκολα,  αν κυριαρχήσουν η παραίτηση και η ολιγωρία, θα μπορούν να ανατραπούν.
  • Να καλέσουμε τη Διοίκηση της Τράπεζας να προσέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο, τον οποίο συστηματικά αποφεύγει, με προϋπόθεση τη διασφάλιση των  θέσεων εργασίας και τη δέσμευση ότι δεν προτίθεται να επαναλάβει τις αντιδεοντολογικές και αντεργατικές πρακτικές του παρελθόντος, με πρόσχημα το κίβδηλο επιχείρημα περί πλεονάζοντος προσωπικού
  • Να ζητήσουμε τη θεσμική παρέμβαση της ΟΤΟΕ, αναδεικνύοντας τις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη διασφάλιση της εργασιακής μας αξιοπρέπειας.

  Σε αυτή την κρίσιμη καμπή που η επέλαση της πανδημίας δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας, κάποιοι επιχειρούν να μας πείσουν ότι ο ήλιος την επιχειρηματικής επιτυχίας θα ανατείλει από τη δύση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε τον αναποτελεσματικό και ανήθικο σχεδιασμό όσων θέλουν να χτίσουν καριέρες στα συντρίμμια της κρίσης.

  ΠΗΓΗ

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ