Σε απεργιακό κλοιό κινείται σήμερα η Γαλλία με διαδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα με αίτημα την αύξηση των μισθών και κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που επιμένει στην διατήρηση της ικανότητάς του να μεταρρυθμίσει την χώρα του, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης σε περίπτωση υπερψήφισης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπτ.

«ΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ», Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ «ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. ΚΑΙ, ΦΥΣΙΚΑ (…) ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ», ΔΗΛΩΣΕ Ο ΟΛΙΒΙΕ ΝΤΙΣΟΠΤ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού με την προοπτική της έγκρισης του νομοσχεδίου «πριν από το τέλος του χειμώνα», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έπειτα από συνεδρίαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας χθες το βράδυ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Κάναμε την επιλογή του διαλόγου και της διαβούλευσης» με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα», είπε προσθέτοντας ότι επιθυμεί «την εφαρμογή της μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2023».

Η κυβέρνηση επιδιώκει την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες ετησίως μέχρι τα 65 χρόνια το 2031», έναντι 62 σήμερα, εξήγησε η γαλλίδα πρωθυπουργός.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στην προεδρία από το 2017, έχει δεσμευθεί για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έπειτα από μία αποτυχημένη απόπειρα κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας της Covid.

Όμως, ο πρόεδρος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία τον Ιούνιο μετά την επανεκλογή του, γεγονός που περιπλέκει την ψήφιση των κυβερνητικών νομοσχεδίων από το κοινοβούλιο.

Καθώς τα ελλείμματα αυξάνονται και το δημόσιο χρέος φθάνει σε υψηλά επίπεδα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού και των μέτρων υποστήριξης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο 44χρονος πρόεδρος δηλώνει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση της ανεργίας είναι τα μόνα μέσα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς την αύξηση των φόρων.

Κινητοποίηση της αριστεράς
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει εγκρίνει αυξήσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς και έχει θεσπίσει τους πλέον γενναιόδωρους στην Ευρώπη μηχανισμούς ασφαλείας κατά του πληθωρισμού, με την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και την συγκράτηση του πληθωρισμού.

Όμως η επιμονή με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης συναντά την αντίδραση των συνδικάτων και της αριστερής αντιπολίτευσης και το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο παραμένει αντιδημοφιλές στην Γαλλία.

«ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 64 Ή ΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ», ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΦΙΛΙΠ ΜΑΡΤΙΝΕΖ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ CGT, ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΑΠΑΝΤΑ ΟΤΙ «ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ», ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται χωρίς την CFDT, το πρώτο γαλλικό συνδικάτο, που γνωστοποίησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου ότι δεν θα συμμετάσχει. «Η κινητοποίηση πρέπει να γίνει κατά επιχείρηση, κατά τομέα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει την κυκλοφορία των τρένων, κυρίως στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά όχι στο παρισινό μετρό. Στο Παρίσι, η πορεία θα ξεκινήσει το μεσημέρι με την συμμετοχή των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών, αλλά και βουλευτών. Τα κόμματα της αριστεράς που συγκροτούν το Nupes εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την κινητοποίηση.

Τα κόμματα της γαλλικής αριστεράς οργανώνουν στις 16 Οκτωβρίου «μεγάλη πορεία κατά της ακρίβειας και την κλιματικής αδράνειας», χωρίς την υποστήριξη της CGT.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ