More

  ΠΑΜΕ: Καταγγέλλει τη στοχοποίηση του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου από την ΔΑΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

  Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη στοχοποίηση του Προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, από την παράταξη της ΔΑΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η στοχοποίηση γίνεται μετά τη συζήτηση στην επιτροπή της βουλής και την παρέμβαση του προέδρου του συνδικάτου, Σ. Πουλικόγιαννη με την οποία αποκαλύφτηκε η συμπαιγνία Κυβέρνησης-ΟΝΕΧ- συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τους μισθούς, τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις, τις επαναπροσλήψεις, τις ασφαλιστικές εισφορές.

  Στην ανακοινωσή του το ΠΑΜΕ, αναφέρει επίσης:

  «Στοχοποιείται η προστασία των δικαιωμάτων ως “εγκληματική ιδεοληψία”. Ευαγγελίζονται το ιδιωτικό συμφωνητικό, που έχει υπογράψει η πλειοψηφία του σωματείου με την ΟΝΕΧ. Ζητήθηκε να μπουν οι όροι του στο νομοσχέδιο και το αρνήθηκαν. Ο λόγος προφανής. Δεν θέλουν καμία δέσμευση προς τους εργαζόμενους.

  Κυβέρνηση, “επενδυτές” και ο συνδικαλιστικός τους βραχίονας προωθούν τις επιδιώξεις τους με όλα τα μέσα. Γι’ αυτό στοχοποιούν όποιον τους αποκαλύπτει. Το πραγματικό δίλημμα της κυβέρνησης είναι ή κλείνει το ναυπηγείο ή όλοι απολυμένοι με λευκή επιταγή στον επενδυτή.

  Το νομοσχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, εκτρωματικές διατάξεις που προβλέπουν κούρεμα δεδουλευμένων οφειλών για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των υπολοίπων δεδουλευμένων πέρα από αόριστες υποσχέσεις, όπως “το συντομότερο δυνατόν” και αφού ο νέος επενδυτής αναλάβει “ικανό αριθμό έργων”. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναπρόσληψη των απολυμένων, πολύ περισσότερο με τους όρους, τις συμβάσεις και τα δικαιώματα που αυτοί έχουν σήμερα. Επιπλέον, οι απαιτήσεις των εργαζομένων αποχαρακτηρίζονται και δεν θεωρούνται πλέον “εργατικές”, δηλαδή εξομοιώνονται με αυτές οποιουδήποτε πιστωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανοποίησή τους.

  Ουσιαστικά το σχέδιο νόμου διαμορφώνει ένα “εργατικό δίκαιο” κατά περίπτωση, όπως συνέβη και με άλλες επιχειρήσεις, π.χ. ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κατά παράβαση ακόμη και της σημερινής πετσοκομμένης εργατικής νομοθεσίας. Διαμορφώνονται νόμοι κατά παραγγελία των επενδυτών, στους οποίους παραδίδονται επιχειρήσεις απαλλαγμένες από χρέη προς εργαζόμενους και Δημόσιο, αλλά και από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Είναι νόμοι-πιλότοι και για άλλους κλάδους και πρέπει να σημάνει συναγερμός.

  Οι παρεμβάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικές, αφού θεωρεί πρότυπο για την ανάπτυξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αυτό του Νεώριου, εκεί που βασιλεύει η εργολαβία και η εντατικοποίηση, η απουσία συλλογικών συμβάσεων.

  Η κυβέρνηση σε συνέχεια των αποφάσεων και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παραδίδει άδεια από εργαζόμενους τα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου στους λεγόμενους επενδυτές πετώντας κυριολεκτικά στον δρόμο 1200 στην ΛΑΡΚΟ, 800 στον Σκαραμαγκά και 600 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

  Ο νόμος για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι έκτρωμα. Καλούμε τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την επιλογή της κυβέρνησης που εξαθλιώνει περαιτέρω τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, να καταγγείλουν τη στάση της ΔΑΚΕ που στοχοποιεί τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου, θυμίζοντας τις μεθόδους των χρυσαυγιτών. Να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν τα σωματεία Μετάλλου, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.»

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εκλογών της Ε.Τ.Ε.Ρ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣτις εκλογές της Ένωσης που διεξήχθησαν από το Σάββατο 26η έως και τη Δευτέρα 28η Νοεμβρίου...

  1 Χρόνο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ για τα εκτός έδρας!

  Ανακοίνωση ΑΡΜΑΕδώ και ένα χρόνο (από το Νοέμβριο του 2021..) έχει λήξει η σχετική ΚΥΑ για...

  ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Νωρίτερα επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων

  Στις 5 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ.Τη Δευτέρα,...

  Ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για τα εργασιακά δικαιώματα και τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης

  HN ΤΕΤΑΡΤΗ (30/11) Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΟι συνθήκες που...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εκλογών της Ε.Τ.Ε.Ρ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΣτις εκλογές της Ένωσης που διεξήχθησαν από το Σάββατο 26η έως και τη Δευτέρα 28η Νοεμβρίου 2022 σύμφωνα με το πρακτικό εκλογών και...

  1 Χρόνο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ για τα εκτός έδρας!

  Ανακοίνωση ΑΡΜΑΕδώ και ένα χρόνο (από το Νοέμβριο του 2021..) έχει λήξει η σχετική ΚΥΑ για τη πληρωμή των εκτός έδρας των εργαζομένων...

  ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ: Νωρίτερα επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων

  Στις 5 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ.Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 – νωρίτερα από ποτέ...