Η ΠΟΥ / Ευρώπη έχει δημοσιεύσει βασικές εκτιμήσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών κλειδώματος που εισήγαγαν πολλές χώρες σε απάντηση στην εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.
Η μετάβαση από το κλείδωμα θα είναι μια περίπλοκη και αβέβαιη φάση. Οι προκλήσεις και οι περιστάσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και δεν υπάρχει καμία προσέγγιση για όλα τα μεγέθη. Είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες να το κοινοποιήσουν σαφώς στο κοινό για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι τηρούν περιορισμούς ειδικά για την κατάστασή τους.
Η ΠΟΥ / Ευρώπη επισημαίνει 4 βασικά στοιχεία για την εξέταση της χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας περιοριστικών μέτρων για τη δημόσια υγεία:
- δημόσια υγεία και επιδημιολογικά μέτρα ·
- ικανότητα για διαχείριση συστήματος υγείας διπλής τροχιάς ·
- πληθυσμός και συμπεριφορές και
- κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Οι χώρες της Περιφέρειας είναι πολύ διαφορετικές και το COVID-19 προσθέτει επιπλέον επίπεδα πολυπλοκότητας με διαφορετικούς ρυθμούς μόλυνσης και ικανότητας συστήματος υγείας τόσο μεταξύ όσο και εντός των χωρών. Με αυτήν τη σειρά παραγόντων, η μετάβαση από το κλείδωμα παρουσιάζει διαφορετικές προκλήσεις σε κάθε χώρα.
Ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής της ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε: «Αυτό το έγγραφο στοχεύει να υποστηρίξει τις χώρες παρέχοντας βασικές εκτιμήσεις για την αργή χαλάρωση των περιορισμών και τη μετάβαση σε ένα« νέο φυσιολογικό ». Αν και όλοι επιθυμούν την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να είναι σαφές ότι αυτή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, που απαιτεί αυστηρή παρακολούθηση και πιθανή επανεισαγωγή μέτρων σε περίπτωση αύξησης των περιπτώσεων. “
Κριτήρια για να αρχίσετε να χαλαρώνετε τα μέτρα φυσικής απόστασης
Η καθοδήγηση του ΠΟΥ περιλαμβάνει 6 κριτήρια για τη μετάβαση για να διευκολύνει τους περιορισμούς κλειδώματος. Οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν:
- ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάδοση COVID-19 ελέγχεται.
- ότι οι ικανότητες του συστήματος δημόσιας υγείας και υγείας είναι διαθέσιμες για τον εντοπισμό, την απομόνωση, τη δοκιμή, τον εντοπισμό επαφών και την καραντίνα ·
- ότι οι κίνδυνοι επιδημίας ελαχιστοποιούνται σε περιβάλλοντα υψηλής ευπάθειας, ιδίως σε σπίτια ηλικιωμένων, σε εγκαταστάσεις ψυχικής υγείας και σε πολυσύχναστους χώρους διαμονής ·
- ότι θεσπίζονται προληπτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απόστασης, των εγκαταστάσεων πλυσίματος των χεριών και της αναπνευστικής εθιμοτυπίας ·
- ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εισαγωγής · και
- ότι οι κοινότητες έχουν φωνή και γνωρίζουν, συμμετέχουν και συμμετέχουν στη μετάβαση.
Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα της κατάστασης COVID-19, οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Μερικοί αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ενώ άλλοι επιλέγουν να συνεχίσουν αυστηρά μέτρα κλειδώματος.
Προσαρμόσιμη προσέγγιση
Καθώς οι περιορισμοί διευκολύνονται, είναι σημαντικό για τις χώρες να αναγνωρίσουν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να επανεισαχθούν μέτρα φυσικής απόστασης για τη διαχείριση των εστιών. Αυτή η ρευστή προσέγγιση είναι γνωστή ως αμφίδρομη.
Ένα αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης για τον εντοπισμό, τη δοκιμή και την απομόνωση όλων των περιπτώσεων και για τον εντοπισμό και την απομόνωση των επαφών τους είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι εντοπισμένες εστίες δεν ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Όταν τα μέτρα χαλαρώνουν, οι περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν έναν παρατεταμένο αναπαραγωγικό παράγοντα του 1, και στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 1. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19 δεν μεταδίδει την ασθένεια σε περισσότερα από 1 άλλα άτομα για να διατηρήσει τον αριθμό των επίπεδες θήκες.
Μια τάση που δείχνει αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων θα απαιτούσε μια γρήγορη επανεισαγωγή μέτρων φυσικής απόστασης για τον περιορισμό της επιδημίας. Ως αποτέλεσμα, η χαλάρωση των περιορισμών κλειδώματος είναι επιρρεπής σε βραχυπρόθεσμες αλλαγές.
Εντυπωσιακή χαλάρωση των περιορισμών
Η χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένες χώρες θα πρέπει επίσης να κλιμακωθεί για μια χρονική περίοδο. Λόγω της φύσης του COVID-19, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο οποιασδήποτε χαλάρωσης των περιορισμών έως ότου περάσουν 10-14 ημέρες. Ως αποτέλεσμα, η χαλάρωση των περιορισμών θα είναι σταδιακή και πολλοί θα επιστρέψουν σε ένα νέο φυσιολογικό της υγιεινής των χεριών, της εθιμοτυπίας του βήχα και των απομακρυσμένων ρουτίνων.
Επιπλέον, το εργατικό δυναμικό υγείας πρέπει να έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Είναι κατανοητό ότι το COVID-19 είχε επίδραση στη ρουτίνα παροχής υπηρεσιών, συγκεντρώνοντας άλλα ζητήματα υγείας που τα συστήματα υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γρήγορα. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να έχουν χάσει ρουτίνα εμβολιασμού, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν γρήγορα για να αποφευχθούν τυχόν εστίες νόσων που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.
Με αυτές τις εκτιμήσεις, ο ΠΟΥ παρέχει μια σειρά από δείκτες για χώρες που επιδιώκουν να χαλαρώσουν ορισμένους περιορισμούς, παραμένοντας σε επαγρύπνηση και είναι προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν σε τυχόν νέες εστίες του COVID-19.