More

  Παγκόσμια εργοδοτική απανθρωπιά

  Κλοπή μισθών, αναγκαστικές άδειες, μαζικές απολύσεις, ρατσισμός, αλλά και ξύλο σε Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

  Οπισθοδρόμηση και βαρβαρότητα επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις η πανδημία του κορονοϊού. Η συρρίκνωση της δραστηριότητας και της κερδοφορίας οδηγεί αυξανόμενα αρκετές επιχειρήσεις σε καταστρατήγηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και συμπεριφορές παλιανθρωπιάς.

  Στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία -τρεις από τις πιο πλούσιες χώρες της Ασίας και του κόσμου- συντελείται τους τελευταίους μήνες μια πρωτοφανής σε κλίμακα «κλοπή μισθών». Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να πληρώνουν μισθούς και θεσμοθετημένα από τις κυβερνήσεις του Κόλπου επιδόματα, αφήνοντας χιλιάδες χαμηλόμισθους μετανάστες εργαζόμενους στην τύχη τους, νηστικούς, εξαθλιωμένους, σε κοιτώνες εκατοντάδων κρεβατιών και χωρίς ναύλα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

  Σχετική έρευνα της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equidem αποκαλύπτει ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή -κυρίως υπεργολάβοι- προέβησαν σε μαζικές απολύσεις εμιγκρέδων υπαλλήλων τους χωρίς να προηγηθεί προειδοποίηση. Ψαλίδισαν ακόμη μισθούς ή έθεσαν χιλιάδες εξ αυτών σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας άνευ αποδοχών.

  Παράλληλα, αρνήθηκαν την καταβολή οφειλόμενων μισθών και αποζημιώσεων ενώ υποχρέωσαν αρκετούς να πληρώνουν οι ίδιοι τα αεροπορικά τους εισιτήρια για την επιστροφή στα σπίτια τους. Χιλιάδες εργάτες παραμένουν έτσι απλήρωτοι επί μήνες, χωρίς τα αναγκαία για να τραφούν, ενώ όσοι εξ αυτών τολμούν να διαμαρτυρηθούν ξυλοφορτώνονται αγρίως.

  Στο Κατάρ εργάζονται περί τα 2 εκατ. εργάτες κυρίως από τη Ν. Ασία, αρκετοί εξ αυτών σε κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιούνται εκεί ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2022.

  Η κυβέρνηση του Κατάρ υποχρέωσε τον Μάρτιο τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να πληρώνουν τους εργάτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας και δημιούργησε ειδικό σχήμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όμως ελάχιστες από αυτές συμμορφώθηκαν. Αργότερα επέτρεψε σε όσες επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας ή να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν τις απαιτήσεις της εργατικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης πριν από την απόλυση και της καταβολής των εκκρεμών παροχών. Η έκθεση δείχνει ότι αρκετές εταιρείες ερμήνευσαν όπως ήθελαν αυτήν την ντιρεκτίβα ή την αγνόησαν.

  Σύμφωνα με καταγγελίες, σε μία μόνο κατασκευαστική απολύθηκαν επί τόπου στα γιαπιά όπου δούλευαν και χωρίς ειδοποίηση πάνω από 2.000 εμιγκρέδες εργάτες, οι περισσότεροι χωρίς καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης. Οι αρμόδιες αρχές από την πλευρά τους, υιοθετώντας πρακτικές φυλετικών διακρίσεων, έκαναν τα στραβά μάτια στις παρανομίες των εταιρειών. Ενώ υποχρέωσαν τις εταιρείες να συνεχίσουν να καταβάλλουν μισθούς και επιδόματα στους γηγενείς εργαζόμενους, για τους ξένους αδιαφορούν.

  Την ίδια στιγμή η αδιαφορία εργοδοτών για τους κινδύνους από τον Covid-19 στους χώρους εργασίας όπου υπάρχει φυσική παρουσία παραμένει. Η πανδημία επανακάμπτει στη Μαλαισία λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας για κανόνες προστασίας που έδειξε η διοίκηση κορυφαίας βιομηχανίας της χώρας. Χιλιάδες εργάτες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και οι αρχές έκλεισαν περισσότερα από 20 εργοστάσιά της τις προηγούμενες ημέρες. Η ειρωνεία είναι ότι η εταιρεία, η Top Glove, είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ιατρικών γαντιών του κόσμου, προϊόν του οποίου η χρήση συνιστάται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο για την προστασία από τον κορονοϊό.

  Μπάμπης Μιχάλης

  Πηγή : https://www.efsyn.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ