Το πέμπτο κύμα της πανδημίας λόγω της παραλλαγής Όμικρον έχει αρχίσει να αποτυπώνεται για τα καλά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες στα νοσοκομεία. Αφενός οι εισαγωγές έχουν ανέβει δραματικά το τελευταίο διάστημα, αφετέρου αρκετοί υγειονομικοί νοσούν πλέον λόγω κορωνοϊού με αποτέλεσμα να έχουν παροπλιστεί.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, συνολικά στην επικράτεια πάνω από 2.000 εργαζόμενοι της Υγείας νοσούν. Στην Αττική βρίσκονται τουλάχιστον οι 500 δημιουργώντας μεγάλα κενά στις νοσοκομειακές μονάδες του Λεκανοπεδίου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον “Ευαγγελισμό”. Η τεράστια ενδονοσοκομειακή διασπορά έχει οδηγήσει το νοσοκομείο σε ένα άτυπο καθεστώς καραντίνας, καθώς η διοίκηση αποφάσισε απαγορευτικό δύο εβδομάδων στα επισκεπτήρια, ενώ δεν επιτρέπεται η είσοδος στους ιατρικούς επισκέπτες.
Σε καραντίνα ο “Ευαγγελισμός”
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον “Ευαγγελισμό” Γιώργος Φερεντίνος, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 και τον Κωνσταντίνο Σαββόπουλο, μετέφερε την εικόνα υπογραμμίζοντας ότι πάνω από 110 υγειονομικοί νοσούν και είναι εκτός μάχης! Σε αυτούς προστίθενται και οι 100 εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας από τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος συστηματικός έλεγχος του προσωπικού που είχαν ζητήσει από την αρχή, ώστε και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς να παραμένουν ασφαλείς, γεγονός που βαραίνει τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Παράλληλα η «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα να «θησαυρίζει από τις ανεπάρκειες που υπάρχουν στο ΕΣΥ», καθώς οι ασθενείς των λοιπών νοσημάτων κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Την ίδια ώρα μια νοσηλεύτρια του “Ευαγγελισμού”, με βίντεο που κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνει το δικό της μήνυμα αγωνίας. Όπως είπε, επέστρεψε στις δέκα μέρες από την καραντίνα, διότι οι συνάδελφοί της βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό ο ένας μετά τον άλλον και έχουν απομείνει δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς!
Συναγερμός στα μεγάλα νοσοκομεία
Ο “Ευαγγελισμός” δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει πρόβλημα ενδονοσοκομειακής διασποράς. Πολλά είναι τα νοσοκομεία που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ στην Αττική και έρχονται ενώπιον αντίστοιχων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα στον “Άγιο Σάββα”, στο «Γεννηματάς», στο «Έλενα Βενιζέλου» και στο Λαϊκό πολλοί εργαζόμενοι νοσούν και είναι εκτός μάχης.
Εκτοξεύονται οι νέες νοσηλείες
Η δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία επιβαρύνεται από τη συνεχή αύξηση των ροών προς τα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τις γιορτές οι ημερήσιες εισαγωγές κυμαίνονται από 200 έως 370. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν ξεπεράσει τις 400, ενώ χθες έφτασαν τις 641, αρνητικό ρεκόρ από την περασμένη άνοιξη!
Επικίνδυνη η οδηγία για πενθήμερη καραντίνα
Ως αντιεπιστημονική, αντεργατική και επικίνδυνη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την οδηγία του ΕΟΔΥ για επάνοδο στην εργασία θετικών στον κορωνοϊό υγειονομικών μετά από μόλις πέντε μέρες, εφόσον είναι συμπτωματικοί.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, την ώρα που τα νοσοκομεία είναι αποδεκατισμένα και η ενδονοσοκομειακή διασπορά αυξάνεται, την ώρα που μεγάλοι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων, η κυβέρνηση, αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέτρα προστασίας, μειώνει την καραντίνα των υγειονομικών.
Η συγκεκριμένη οδηγία «δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο και εκδόθηκε με κριτήριο ‘τις αντοχές της οικονομίας’ και με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κράτους, της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, ακόμα και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), που είχε εκδώσει πρώτο την εν λόγω οδηγία, αναθεώρησε και από χθες συνιστά την απαραίτητη προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζομένων μετά το πενθήμερο.
Τέλος, η Ομοσπονδία απαιτεί την άμεση απόσυρση της «απαράδεκτης οδηγίας υπουργείου Υγείας – ΕΟΔΥ», καθώς προέχουν οι ζωές των εργαζόμενων και η δημόσια υγεία, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πάντως η απόφαση του CDC έχει συγκεντρώσει παγκοσμίως αντιδράσεις, με τον κορυφαίο Αμερικανό επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι να δηλώνει την Κυριακή ότι αξιωματούχοι εξετάζουν να ζητήσουν από τους θετικούς Αμερικανούς να κάνουν τεστ μετά την πενθήμερη καραντίνα.
Επιστρατεύσεις ιδιωτών φέρνει η επικράτηση της Όμικρον
Νέες επιτάξεις γιατρών προανήγγειλε η Γκάγκα και περίθαλψη ασθενών Covid από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων ήταν 290% την τελευταία εβδομάδα
Δεδομένη και καθολική είναι πλέον η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, καθώς, όπως τόνισε η Μίνα Γκάγκα στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις 31.12 η Όμικρον εντοπίστηκε στο 89% των δειγμάτων. Αυτό, είπε, δείχνει την αυξητική τάση και σήμερα πιθανώς «έχει ξεπεράσει το 90%», με αποτέλεσμα να επικρατεί στην κοινότητα.
«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε, να φοράμε τη μάσκα, να βλέπουμε λίγους ανθρώπους και σε περίπτωση συμπτώματος να ελεγχόμαστε με τεστ» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος και έχει θετικό rapid, δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μοριακό.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά μειώνονται οι θάνατοι. Στη χώρα μας το τελευταίο επταήμερο τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 290%. Ωστόσο, υπήρξε μείωση των θανάτων κατά 1%. «Η επέλαση της Όμικρον συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, με αύξηση των εισαγωγών και μείωση των σκληρών δεικτών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικά στο Λονδίνο, βλέπουμε ίσως το αποκορύφωμα της διασποράς. Η εικόνα είναι ανάλογη με αυτή που διαπιστώθηκε στη Νότια Αφρική».
Πάλι επιστρατεύσεις αντί για επιτάξεις
Η μεγάλη διασπορά του ιού στους γιατρούς και τα κενά που δημιουργούνται αλλά και η αυξημένη πίεση λόγω της ανόδου των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναμένεται να καλυφθούν με νέες επιστρατεύσεις ιδιωτών γιατρών, όπως προανήγγειλε η Μίνα Γκάγκα. «Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα, και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ διευκρίνισε ότι έως τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς. Ωστόσο, για ακόμα μία φορά δεν εισακούστηκε το αίτημα των νοσοκομειακών ενώσεων, που ζητούν επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών και εμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας.
Έκκληση για τα Θεοφάνια
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για τις μαζικές συνάξεις, όπως τα Θεοφάνια, και κάλεσε τους πολίτες που θα πάνε να φορούν μάσκες, να τηρούν αποστάσεις και να κάνουν self test πριν πάνε στις εκδηλώσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι θα ήταν καλύτερα οι ανεμβολίαστοι να μην δώσουν το «παρών».
Τέλος, μιλώντας για τον εμβολιασμό, η Μίνα Γκάγκα είπε ότι σύντομα ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και ειδικά όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής, καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.