More

  Οικονομικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό να δουλεύει το απόγευμα

  Θάνατος για τον λαό: 30% της δαπάνης του χειρουργείου και το σύνολο της αμοιβής του γιατρού ανακοίνωσε ο Πλεύρης

  Νέο μοντέλο λειτουργίας των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας μέσω του νέου νομοσχεδίου για την ανασύσταση της -ταλαιπωρημένης στη χώρα μας- Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Το νέο σύστημα που καθιερώνει τις απογευματινές επεμβάσεις στο ΕΣΥ με αμοιβή, φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τις μεγάλες λίστες αναμονής των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων, με το … αζημίωτο.

  Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί από τη Βουλή τον επόμενο μήνα, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους λειτουργούς της υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

  Συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων, καθιερώνει τον θεσμό του “προσωπικού θεράποντος γιατρού” στον οποίο θα δοθούν κίνητρα για την εγγραφή 1.000 έως 2.000 πολιτών (ανά γιατρό), τους οποίους και θα παρακολουθεί, θα ενημερώνει και θα τηρεί τον ψηφιακό τους φάκελο υγείας. Κάθε ιατρική πράξη του πολίτη θα επιβλέπεται από τον θεράποντα ιατρό. Έτσι, η επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα είναι δυνατή μόνο με παραπομπή του θεράποντος γιατρού (gatekeeping). Το ίδιο και η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς.

  Το 30% της δαπάνης της επέμβασης και η αμοιβή γιατρού, βαρύνουν τον ασθενή

  Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στους δημοσιογράφους, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους μεν γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (διοικητικοί, τραυματιοφορείς κλπ) να αυξήσουν τις αμοιβές τους εντός του δημοσίου συστήματος υγείας και στους δε ασθενείς, να βρουν έγκαιρα ραντεβού για τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματός τους εντός του ΕΣΥ. «Σίγουρα όχι δωρεάν, αλλά σε τιμή χαμηλότερη από αυτή του ιδιωτικού τομέα», όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού, το ύψος της οποίας δεν είναι γνωστό σήμερα ποιο θα είναι, αλλά θα καθορίζεται με βάση τις τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών.

  Το 70% της πληρωμής (που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία) θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το 30% που θα πληρώνει ο ασθενής στο υγειονομικό προσωπικό, όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης:

  “Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, να μπορεί να λειτουργήσει στα απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% και το 30% να είναι η συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού. Το 70% που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ θα πηγαίνει στα νοσοκομεία δηλαδή, και το 30% που καλύπτει ο ασθενείς, θα πηγαίνει στο προσωπικό που συμμετέχει στα χειρουργεία. Και θα υπάρχει από λίστα που θα πάρουμε από ασφαλιστικές εταιρείες για την αποζημίωση την οποία θα παίρνει ο γιατρός του ΕΣΥ από τον ασθενή”, σημείωσε ο υπουργός.

  “Οικονομικά κίνητρα στο υγειονομικό προσωπικό να δουλεύει το απόγευμα”

  Ο νόμος για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έχει ψηφιστεί από το 2002, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι τέτοια στα δημόσια νοσοκομεία, που το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που απαιτούνται για την απορρόφηση του συνόλου των τακτικών χειρουργείων. Με αποτέλεσμα πολύμηνες λίστες αναμονής ακόμη και στα ογκολογικά χειρουργεία, που κανονικά δεν μπορούν να περιμένουν.

  Με το νέο μοντέλο, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος προσωπικού προσφέροντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα, ώστε να εργάζεται και το απόγευμα.

  Στα επιχειρήματα για το νέο εγχείρημα περιλαμβάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

  • δεν επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία των δωρεάν χειρουργείων, η οποία αποτελεί προτεραιότητα
  • θα είναι πιο “οικονομική” η δαπάνη για τον ασθενή σε σχέση με την αμοιβή χειρουργείου στον ιδιωτικό τομέα
  • θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές οι (υποαμοιβόμενοι) υγειονομικοί υπάλληλοι

  Ωστόσο, οι παραπάνω στόχοι δεν θα επιτευχθούν με δαπάνη του κράτους, αλλά του ίδιου ασθενούς που -ούτως ή άλλως- πληρώνει ισοβίως στο κράτος ασφαλιστικές εισφορές υγείας και περίθαλψης.

  Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: Όσοι έχουν λεφτά ζουν, όσοι δεν έχουν λεφτά πεθαίνουν…

  Πριν κάποιες εβδομάδες και ενόψει κινητοποιήσεων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είχαμε αναφέρει πως εν μέσω πανδημίας το κεφάλαιο μπαίνει με ακόμα πιο άγριες διαθέσεις κερδοφορίας στο πεδίο της Υγείας, έχοντας πρώτα συνειδητά υποβαθμίσει το ΕΣΥ αφήνοντας το με εξαντλημένο προσωπικό, ανεπαρκείς υποδομές, ελάχιστους πόρους: Από το χαρτζιλίκωμα σε ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία δεν επιτάχθηκαν ποτέ μέχρι το σπρώξιμο δεκάδων χιλιάδων ασθενών σε αυτά εν μέσω πανδημίας την ίδιω ώρα που υπήρχε μείωση της τάξης του 80% των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Από την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για τον covid-19 από ιδιώτες σε εξωφρενικές τιμές μέχρι τις -προ πανδημίας- δεσμεύσεις για είσοδο ιδιωτικών διαγνωστικών μέσων (αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία. Από τις νέες εργασιακές σχέσεις με την πρόσληψη part time ιδιωτών γιατρών, μέχρι τις ΣΔΙΤ, τα νέα ιδιωτικά νοσοκομεία που υπάρχουν στα σκαριά και τα απογευματινά και επί πληρωμή χειρουργεία “με συμμετοχή και του ασθενή στο κόστος του χειρουργείου”.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ