Οι κύριες φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνεχίζουν να εισπράττουν χρήματα από την πανδημία. Το έτος 2021 έκλεισε με ρεκόρ εσόδων. Οι εταιρείες της Βόρειας Αμερικής Pzifer και Moderna πέτυχαν 31.450 εκατομμύρια και 15.725 αντίστοιχα, και η γερμανική BioTech 14.850. Άλλες, όπως η βρετανική AstraZeneca ή η αμερικανική Johnson & Johnson δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους, αλλά αναμένεται να είναι και ιστορικά.
Η απελευθέρωση της άρσης της πατέντας ζητήθηκε από περισσότερες από 100 χώρες το φθινόπωρο του 2020 στον ΠΟΕ. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των PSOE και UP, αντιτάχθηκαν.
Μέχρι σήμερα, περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει λάβει ούτε μία δόση και μόνο οι μισοί έχουν το πλήρες πρόγραμμα δύο δόσεων. Αλλά αυτά τα παγκόσμια δεδομένα γίνονται δραματικά αν δούμε τους δείκτες χωρών όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο δείκτης είναι 0,1% του πληθυσμού της, στη Νιγηρία 2,2% ή στο Καμερούν 2,5%, για να δώσουμε μόνο τρία παραδείγματα είναι μια ηπειρωτική τάση, από την οποία γλιτώνουν μόνο το Μαρόκο με 62%, η Τυνησία με 50% και η Μποτσουάνα με 43%. Η Αίγυπτος ξεπερνά δειλά το 20% και η Νότια Αφρική δεν φτάνει το 27%.
Όπως έχουν προειδοποιήσει χιλιάδες ιολόγοι και επιστήμονες, η απουσία μιας παγκόσμιας στρατηγικής ανοσοποίησης καταδικάζει όλη την ανθρωπότητα να παρατείνει την πανδημία, δεδομένου του πολλαπλασιασμού των πιθανοτήτων για την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Οι δύο παραλλαγές με τις οποίες άνοιξε και έκλεισε το 2021, προκαλώντας ανάκαμψη σε μολύνσεις, νοσηλεία και νέους περιορισμούς στο τέλος του έτους, προέκυψαν ακριβώς από δύο από τις χώρες που ζήτησαν την αποδέσμευση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η Delta της Ινδία και Ómicron από τη Νότια Αφρική.