More

  Οι εκπαιδευτικοί ξανά στο δρόμο του αγώνα: Κινητοποιήσεις σε Κρήτη και Ρόδο σήμερα

  Νέος γύρος κινητοποιήσεων για την Παιδεία και την Υγεία – Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Ρόδο σήμερα – Ποιες περιοχές ακολουθούν το επόμενο διάστημα
  Στο δρόμο του αγώνα -με κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις- βαδίζουν ξανά εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, καθώς ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ εξήγγειλαν σειρά κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης σήμερα από την Κρήτη και τη Ρόδο.

  Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 13:00 και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης. Στη Ρόδο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 13:00 στην Πλατεία Κύπρου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία. Ήδη την Τετάρτη στα δύο νησιά πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους.

  Για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε στάση εργασίας στο Δημόσιο σε Κρήτη και Ρόδο από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

  Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη 3 Μαρτίου με συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη 9 Μαρτίου με αντίστοιχες κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

  Στο επίκεντρο Παιδεία και Υγεία
  Σε σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ και των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε η διοργάνωση νέου γύρου κινητοποιήσεων για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς δύο χρόνια τώρα, ήδη από το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Στο επίκεντρο τέθηκαν τα πάγια αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για «γενναία» αύξηση της χρηματοδότησης και λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, εν μέσω πανδημίας, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, καθώς και η παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στις σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα μετά τα απανωτά κρούσματα αυταρχισμού από πλευράς υπουργείου Παιδείας και στελεχών εκπαίδευσης, με αφορμή την αξιολόγηση, την τηλεκπαίδευση και τις μαθητικές καταλήψεις.

  Στην ημερήσια διάταξη, οι εκπαιδευτικοί θέτουν και την κατάργηση των δοτών «αιρετών» από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ζήτημα που άρχισε ήδη να απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις επανατοποθετήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών κλπ.

  Τέλος, στο πλαίσιο πάλης της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών συμπεριλαμβάνονται και οι μόνιμοι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών στα σχολεία.

  Σε ανακοίνωσή της, η ΔΟΕ σημειώνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

  «Την τελευταία, ιδιαίτερα, διετία η κατάσταση που διαμορφώνεται στον ευαίσθητο χώρο της Εκπαίδευσης είναι εκρηκτική. Η λειτουργία των σχολείων δίχως τη στοιχειώδη, έστω, μέριμνα του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την τήρηση όρων υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης των νόμων 4692/20 και 4823/21, η μισθολογική υποβάθμιση (με αυξήσεις μόνο στις τιμές των αγαθών), η ένταση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων (τρίμηνες συμβάσεις), η δραματική υποβάθμιση των υποστηρικτικών δομών (Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη), οι κλειστοί πίνακες διορισμών με ένα σύστημα που ο κλάδος έχει απορρίψει, οι επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. (voucher 200 ευρώ) τη στιγμή που τα σχολεία σε επίπεδο υλικοτεχνικής και κτηριακής στήριξης, στην πραγματικότητα, έχουν εγκαταλειφθεί, ο αυταρχισμός και η αποψίλωση συνδικαλιστικών κατακτήσεων (θεσμός αιρετών στα Υ.Σ., άδειες για πραγματοποίηση Γ.Σ., επιχείρηση παρεμπόδισης της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των επιστημονικών τους ινστιτούτων), είναι μερικοί από τους παράγοντες που διαμορφώνουν μια δυστοπική πραγματικότητα».

  Οι δράσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα

  Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του δημοσίου θα είναι στην Περιφέρεια της Ηπείρου, όπου την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου διοργανώνεται συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (απέναντι από την Περιφέρεια), στις 13:00, ενώ θα ακολουθήσει πορεία.

  Και εδώ την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου θα γίνουν επισκέψεις στους εργασιακούς χώρους, συνέντευξη τύπου και συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών.

  Έπειτα ακολουθούν κινητοποιήσεις και δράσεις στις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 15-16 Φεβρουαρίου, Πάτρα (Συγκέντρωση, στην Περιφερειακή Διεύθυνση, Τετάρτη  16 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00).
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: 22-23 Φεβρουαρίου, Τρίπολη (Συγκέντρωση στην Τρίπολη την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, ώρα 13:00)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: 22-23 Φεβρουαρίου, ως εξής: Καβάλα για τους Νομούς Καβάλας – Δράμας (Συγκέντρωση στην Καβάλα την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 13:00), Κομοτηνή για τους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου (Συγκέντρωση στην Κομοτηνή την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 13:00)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας: 1-2 Μαρτίου, Καρδίτσα (Συγκέντρωση στην Καρδίτσα την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, ώρα 13:00)
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 1-2 Μαρτίου, Κοζάνη (Συγκέντρωση στην Κοζάνη την Τετάρτη, 2 του Μάρτη, ώρα 13:00)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 1-2 Μαρτίου (Συγκέντρωση στη Λαμία την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, ώρα 13:00)
  • Θεσσαλονίκη: 3 Μαρτίου – συγκέντρωση και πορεία
  • Αθήνα: 9 Μαρτίου – συγκέντρωση και πορεία
  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ