Νότια Κορέα: 500.000 εργαζόμενοι στους δρόμους!
Μισό εκατομμύριο εργάτες συμμετείχαν στην απεργία και χιλιάδες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στη Σεούλ και αλλού την Πέμπτη, πολλοί με κοστούμια που αναφέρονταν στη σκοτεινή σειρά που εμπνεύστηκε από τις άθλιες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν πολλοί Νοτιοκορεάτες.
Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα από τις κατασκευές, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες και άλλους τομείς εγκατέλειψαν τη δουλειά τους για να συμμετάσχουν στη γενική απεργία στις 20 Οκτωβρίου 2021. Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Κορέας (KCTU), η μεγαλύτερη εργατική οργάνωση στη χώρα , με περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη, πραγματοποίησε συγκέντρωση για να επιτύχει καλύτερες συνθήκες εργασίας. Περίπου 80.000 εργάτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε 13 πόλεις σε όλη τη χώρα, με 27.000 εργάτες να συμμετέχουν μόνο στη Σεούλ.
Υπήρχε επίσης μια ιδιαιτερότητα ότι στις κινητοποιήσεις χρησιμοποιήθηκαν τα κοστούμια και οι μάσκες της δημοφιλούς σειράς του Netflix «The Squid Game». Η σειρά μιλά για εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες που δεν έχουν λεφτά που δελεάζονται να διαγωνιστούν σε απλές σειρές παιχνιδιών για ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο, αλλά η ποινή για την απώλεια οποιουδήποτε από τα έξι στάδια είναι στιγμιαίος και βάναυσος θάνατος. Εμπνεύστηκε από τις συνθήκες των κανονικών Νοτιοκορεατών μετά την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση του 2008.
Τα αιτήματα απεργίας είναι η κατάργηση της «παράτυπης εργασίας» (μερικής απασχόλησης, προσωρινής ή σύμβασης εργασίας με ελάχιστα ή καθόλου οφέλη) και επέκταση της προστασίας της εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Σε περιόδους κρίσης, η κρατικοποίηση βασικών βιομηχανιών όπως η υγεία και οι βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση και η στέγαση. Οι απεργοί απαιτούν να αυξηθεί η δημόσια στέγαση από το 5% στο 50% του στεγαστικού αποθέματος και η κυβέρνηση να προσλάβει ένα εκατομμύριο νέους υπαλλήλους φροντίδας για να παρέχει δωρεάν φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, να επεκτείνει τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη
Η Νότια Κορέα κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο με τις υψηλότερες ετήσιες ώρες εργασίας, το 2015 κατέλαβε την τρίτη θέση σε αριθμό θανάτων στο χώρο εργασίας, μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης Οικονομικής Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Εκτιμάται ότι περίπου το 40 τοις εκατό θεωρούνται «παράτυποι εργαζόμενοι» και βρίσκονται κυρίως στην οικονομία προσωρινής εργασίας. Αυτοί οι παράτυποι εργαζόμενοι περιλαμβάνουν προσωρινούς και συμβασιούχους εργαζόμενους και δεν λαμβάνουν όλα τα οφέλη που υπόσχονται η ισχύουσα εργατική νομοθεσία.
Το προσωπικό καθαριότητας του LG Towers δήλωσε ότι η LG προσέλαβε τραμπούκους για να ρίχνουν νερό στις σκηνές των εργαζομένων ενώ κοιμόντουσαν διαμαρτυρόμενοι για απολύσεις και εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας τους κρύους χειμερινούς μήνες. Οι ανθρακωρύχοι από την κυβερνητική Κορέα άνθρακα συζήτησαν πόσοι ανθρακωρύχοι πάσχουν από προβλήματα υγείας από την αναπνοή σε σκόνη άνθρακα και υπερκόπωση. Οι παράτυποι εργαζόμενοι στο ορυχείο κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και υποφέρουν από τις ίδιες ασθένειες, αλλά δεν λαμβάνουν τον μισό μισθό με τους ομολόγους τους.