More

  Νοσοκομεία: Όχι στις απολύσεις των συμβασιούχων

  Με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουν» οργανώνεται την Τετάρτη 16 Φλεβάρη η απεργία της ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων και την επιστροφή των εργολάβων. Η Ομοσπονδία έχει κηρύξει σταση εργασίας 12μ με 3μμ για όλους τους εργαζόμενους με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) και καλεί σε πανελλαδική συγκέντρωση στις 12.30μ στο Υπουργείο Υγείας.

  Στις 31 Μάρτη, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ένα τεράστιο πλήγμα στο ΕΣΥ: την απόλυση 8.000 περίπου εργαζόμενων που λήγουν οι συμβάσεις τους στις υπηρεσίες κύρια της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης. Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, πετάει στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους με πολλά χρόνια δουλειάς και εμπειρίας, που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δώσει τη μάχη με την πανδημία, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  Στη θέση τους σχεδιάζει να επαναφέρει τους πανάκριβους εργολάβους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα των υπηρεσιών και τις συνθήκες εργασίας. Οι εργολάβοι για τα κέρδη τους απασχολούν πολύ λιγότερο προσωπικό από το αναγκαίο και είτε το εξοντώνουν για να βγει η δουλειά είτε αδιαφορούν για το αν αυτή θα γίνει όπως πρέπει (το τελευταίο που τους απασχολεί είναι η δημόσια υγεία). Οι μισθοί που δίνουν, όταν τους δίνουν, είναι μικρότεροι κι από τον βασικό, ενώ δεν γνωρίζουν καν τις λέξεις άδειες, δώρα, επιδόματα. Τις απολύσεις τις έχουν για πρωινό, με την παραμικρή αφορμή και αιτία.

  Οι εργαζόμενοι/ες ΣΟΧ χρειάζονται τη στήριξη όλων των συμβασιούχων συναδέλφων τους. Η απόλυσή τους είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει το δρόμο για να ακολουθήσουν όλα τα κομμάτια (4.000 του ΟΑΕΔ, επικουρικοί κ.α), συνολικά πάνω από 16.000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε παράταση στις υπόλοιπες συμβάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει στην μονιμοποίηση κανενός. Μιλά για προκήρυξη 4.000 μόλις μόνιμων θέσεων εργασίας, τραγικά λιγότερες δηλαδή από τον αριθμό των συμβασιούχων που δουλεύουν τώρα στο ΕΣΥ. Ενώ ακόμα κι αυτές είναι άγνωστο πότε θα γίνουν (υποτίθεται ότι θα προχωρούσαν μέσα στο 2022, αλλά τώρα μεθοδεύεται η μεταφορά τους για το 2023 κι από εκεί ποιος ξέρει πότε…).

  Η επίθεση αφορά και όλους τους μόνιμους εργαζόμενους. Η απόλυση των ΣΟΧ και η επιστροφή των εργολάβων είναι απόφαση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Ανοίγει το δρόμο για να μπουν ακόμα περισσότερο οι ιδιώτες στο ΕΣΥ και να τους παραδοθούν κι άλλα τμήματα στη συνέχεια. Είναι κάτι που τα Σωματεία Εργαζόμενων δεν πρέπει να επιτρέψουν με κανένα τρόπο. Αντίθετα, πρέπει να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και να απαιτήσουν επιπλέον χιλιάδες προσλήψεις για να καλυφτούν όλα τα κενά και οι ανάγκες των νοσοκομείων.

  Από όλη τη χώρα θα υπάρχει παρουσία στην απεργιακή κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι/ες της Επιτροπής Αγώνα στην Καθαριότητα και τη Φύλαξη του Νοσοκομείου Αγρινίου ετοιμάζονται να συμμετέχουν μαζικά. Η Διοίκηση εκεί, όπως σε πολλά ακόμα νοσοκομεία, προχωρά την προκήρυξη διαγωνισμού για εργολάβους που θα πάρουν τη θέση τους, υλοποιώντας την κυβερνητική επίθεση. Κι όμως, όπως μας είπαν, το αίτημά τους στο Σωματείο Εργαζόμενων, στο οποίο είναι μέλη, να καλύψει τα έξοδα της μεταφοράς τους, απαντήθηκε αρνητικά.

  Μάχη

  Η δικαιολογία που πρόβαλε ο πρόεδρος του Σωματείου ήταν εξοργιστική. Τους είπε ότι υπάρχουν πολλά έξοδα αυτό το διάστημα, όπως ήταν η… κοπή της πίττας και η γιορτή της Τσικνοπέμπτης. Οι εργαζόμενοι/ες είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη και θα καλύψουν το κόστος του λεωφορείου ακόμα και από τον πενιχρό μισθό τους. Ωστόσο, δεν σταματούν να απαιτούν από την ηγεσία του Σωματείου τους να αλλάξει στάση και να τους στηρίξει ενάντια στην απόλυσή τους, όπως κάνουν τα περισσότερα Σωματεία πανελλαδικά.

  Την επίθεση συμπυκνώνει η ΠΟΕΔΗΝ: «Η κυβέρνηση προετοιμάζει την επιστροφή του εργασιακού Μεσαίωνα στα Νοσοκομεία. Οι εργολάβοι “ακονίζουν τα φαράσια τους” και ετοιμάζονται να αναλάβουν με εργολαβίες την καθαριότητα, την σίτιση, την εστίαση και άλλων υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Το μόνο επιχειρηματικό κεφάλαιο που διαθέτουν είναι οι φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση, ο αυταρχισμός, ο τραμπουκισμός και οι κλεψιές σε βάρος των εργαζομένων που απασχολούν.

  Ήδη Διοικητές των Νοσοκομείων συγκεντρώνουν το προσωπικό ΣΟΧ και τους προετοιμάζουν για την μετάβαση στον εργασιακό μεσαίωνα. Μάλιστα τους πουλάνε και εκδούλευση για την μεσολάβησή τους στους εργολάβους, για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι “αθεόφοβοι” τους υπόσχονται δουλειά στον εργολάβο και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα από 750 ευρώ τώρα και θα εργάζονται από ήλιο… σε ήλιο χωρίς ρεπό και εργασιακά δικαιώματα.

  Θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι ΣΟΧ με την κυβέρνηση που θα καθίσουν στο σβέρκο τους οι μπράβοι και θα τους εκβιάζουν. Θα βάζουν τον κουτσουρεμένο μισθό τους στην τράπεζα για να είναι νόμιμοι με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και εκβιαστικά θα τους παίρνουν πίσω τα μισά. Ποτέ δεν έκρυψε η κυβέρνηση την πολιτική της βούληση για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Οι εργολάβοι προβάλλουν την πολιτική φιλία με την κυβέρνηση προαναγγέλλοντας την επιστροφή τους.

  Εν μέσω κορωνοϊού η κυβέρνηση απολύει 31 ΜΑΡΤΗ 2022 8.000 εργαζόμενους ΣΟΧ που συμβάλλουν από την πρώτη γραμμή με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις υπηρεσίες στήριξης στην καταπολέμηση της πανδημίας και την αποφυγή Νοσοκομειακής διασποράς του ιού.

  Διεκδικούμε την εκδίωξη όλων των εργολάβων και την θεσμοθέτηση της δυνατότητας των Νοσοκομείων να συνάπτουν νέες Συμβάσεις Εργασίας ορισμένου χρόνου με το προσωπικό. Συμβάσεις που έχουν κηρυχτεί Νομιμότατες από σειρά αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται την μονιμοποίησή τους».

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ