More

  Ναυτεργάτες: Απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά

  Απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «BLUE STAR DELOS» (απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό) πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι ναυτεργάτες οι οποίοι συνεχίζουν για τρίτη μέρα τον απεργιακό τους αγώνα.

  Οι ναυτεργάτες δυναμώνουν τη μάχη για να αποτρέψουν τον ενταφιασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους (ΣΣΕ), των κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που προωθούν κυβέρνηση και πλοιοκτήτες για την παραπέρα ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

  Από το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποίησαν περιοδείες στα καράβια ενημερώνοντας τα πληρώματα για την πορεία της απεργίας και απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση.

  Στο πλευρό των ναυτεργατών βρίσκεται από την πρώτη μέρα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ενώ στη συγκέντρωση παραβρίσκονται ακόμη τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου και Γιάννης Πρωτούλης.

  Ακόμα την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εκφράζουν εργατικά σωματεία από άλλους κλάδους που παρευρίσκονται στη συγκέντρωση. Τη στήριξή τους στην απεργία εκφράζουν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Σάμου και η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.

  Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, μετά την απεργιακή συγκέντρωση, θα πραγματοποιήσουν εκ νέου σύσκεψη για να καθορίσουν την εξέλιξη του απεργιακού τους αγώνα.

  Τα αιτήματα της απεργίας

  Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται.

  Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

  Πλήρης – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

  Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία.

  Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  Κατάργηση του ν. 4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

  Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

  Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

  Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.

  Τώρα η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.
  Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

  Πηγή: 902.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ