More

  Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος: Ομόφωνο «ναι» των εργαζομένων στη νέα Συλλογική Σύμβαση με μεγαλύτερες αυξήσεις

  Μπορεί να υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, η οποία μπήκε σε ισχύ μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, όμως οι μεταλλεργάτες στο Πέραμα δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας την ακρίβεια να τους ροκανίζει μέρα με τη μέρα το μεροκάματο. Έτσι, χωρίς καθυστερήσεις το Συνδικάτο Μετάλλου επεξεργάστηκε ξανά τις διεκδικήσεις για νέες αυξήσεις, ώστε να σταθούν όρθιοι απέναντι στις ασταμάτητες ανατιμήσεις.

  Την Πέμπτη με τη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει συμφωνηθεί με τον εργοδοτικό σύνδεσμο (ΣΕΝΑΒΙ), στην οποία προβλέπονται επιπλέον αυξήσεις ως εξής: 3% από 15 Ιούλη και ακόμα 2,5% στο τέλος του χρόνου. Αυτές οι έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις 4%-5% που είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη ΣΣΕ.

  Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, είναι η πρώτη φορά που συνδικάτο στη χώρα μας υπογράφει ΣΣΕ με αυξήσεις και την καταγγέλλει για να υπογράψει νέα ΣΣΕ μετά από μερικούς μήνες με επιπλέον αυξήσεις. Από την άλλη, σημείωσε ότι στο τέλος του χρόνου οι αποδοχές θα είναι περίπου στα επίπεδα του 2009, όμως το κόστος ζωής είναι μεγαλύτερο από τότε. Ακόμα τόνισε πως ο αγώνας εννέα μηνών που έδωσαν μαζικά οι εργαζόμενοι με το Συνδικάτο τους και κατάφεραν να υπογράψουν την πρώτη ΣΣΕ το 2017, είναι αυτός που συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να υπογραφτεί η επόμενη ΣΣΕ το 2021 και η σημερινή. Η πείρα αυτή, σημείωσε, «δείχνει τις δυνατότητές μας».

  Παρουσιάζοντας κάποια συμπεράσματα από αυτή την εξέλιξη, υπογράμμισε πως «η πρώτη νίκη μας ξεκινά από το ότι είμαστε εδώ με ψηλά το κεφάλι, μετά από μια πολύ δύσκολη 12ετία», ενώ όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να ελέγξουν τα συνδικάτα με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, ενώ «κάποιοι μας λέγανε τελειώσατε. Όμως είμαστε ακόμα εδώ».

  Την επομένη της υπογραφής της ΣΣΕ, επισήμανε, ο αγώνας συνεχίζεται. Τώρα το κύριο είναι να εφαρμοστεί και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να διεκδικεί την εφαρμογή των όρων της, το Συνδικάτο να παρεμβαίνει άμεσα όταν χρειαστεί με σταθερή απάντηση «κράτει – όλοι κάτω» όταν δεν εφαρμόζονται οι όροι της.

  Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί η μάχη και για να την κηρύξει υποχρεωτική η κυβέρνηση, σημείωσε και υπενθύμισε ότι ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η σημερινή είχαν δεχθεί να κηρύξουν υποχρεωτικές τις ΣΣΕ του 2017 και του 2021.

  Συμπλήρωσε ότι πέρα από τη ΣΣΕ υπάρχουν κι άλλοι στόχοι που πρέπει να κατακτηθούν, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την οργάνωση κοινών αγώνων με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως η κατάργηση ή μείωση φόρων στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η κατάργηση αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

  Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από τον Άκη Αντωνίου, πρόεδρο του Παραρτήματος Πειραιά και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, και τον Γιάννη Δεληγιάννη, γραμματέα του Παραρτήματος και μέλος του ΔΣ.

  Στη Γενική Συνέλευση χαιρέτισε ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, λέγοντας ότι «είμαστε σήμερα εδώ» όπως και σε άλλους χώρους δουλειάς, για να στείλουν το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης, ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν κατακτήσεις σε μια περίοδο που άλλοι θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν γίνεται τίποτα. Αναφερόμενος στον πόλεμο, τόνισε ότι από αυτόν βγαίνουν χαμένοι οι λαοί και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουν ληστή.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ