Την προσπάθεια της εργοδοσίας στα ναυπηγεία Σπανόπουλου να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ατομικές συμβάσεις εργασίας με χειρότερους όρους μπλόκαρε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία επιχείρησε επίσης να συστήσει ένωση προσώπων. Και οι δύο αυτές ενέργειές της έχουν προφανή στόχο να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της διαδικασίας, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ του Συνδικάτου και της εργοδοσίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ατομική σύμβαση δεν αναγνωρίζει ένα μεγάλο κομμάτι των αποδοχών ως μέρος του βασικού μισθού και το εμφανίζει ως οικειοθελή παροχή της εργοδοσίας – άρα μπορεί να το καταργήσει όποτε αυτή θέλει – και δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην προϋπηρεσία των εργαζομένων, σαν να ξεκινάνε να δουλεύουν από το μηδέν. Ακόμα ως συνέχεια της σύμβασης αυτής δόθηκε για υπογραφή ένα κείμενο με συμπληρωματικούς όρους το οποίο θα αποτελεί τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας της εταιρείας. Στο κείμενο ενσωματώνονται όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι περί συγκεντρώσεων στο χώρο εργασίας, οι νόμοι περί βίας στο χώρο εργασίας και ποινές που προβλέπουν ακόμα και την παρακράτηση μισθού από τους εργαζόμενους.

Ύστερα από καταγγελία εργαζομένων που κλήθηκαν να υπογράψουν αυτή τη σύμβαση, το Συνδικάτο παρενέβη άμεσα στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία. Στη συνέχεια το πρωί της Τρίτης το Συνδικάτο πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη του ναυπηγείου στη Σαλαμίνα, ενημερώνοντας τους εργαζομένους στον όμιλο για τις εξελίξεις που αφορούν και στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σημειώθηκε ότι η προσπάθεια της εργοδοσίας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων είναι μια καταχρηστική πρακτική καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την υπογραφή ΣΣΕ μεταξύ του Συνδικάτου και της εταιρείας. Ακόμα επισήμανε ότι η περίπτωση υπογραφής ατομικής σύμβασης αυτό θα αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη.

Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι έχουν δείξει και με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη απεργία ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, στραπατσάροντας έτσι και στην πράξη την προσπάθεια της εταιρείας να φτιάξει ένωση προσώπων που θα καταστρατηγεί τα δικαιώματα τους.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ