More

  Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μέτοχοι μειοψηφίας επιρρίπτουν ευθύνες στον Ταβουλάρη για το ναυάγιο με την ONEX

  Μια σειρά από ερωτήματα θέτουν με επιστολή της οι Ιωάννης και Γιώργος Στεφάνου, που αποτελούν μετόχους των Ναυπηγείων Ελευσίνας και μέλη του ΔΣ, σχετικά με τη διοίκηση που ασκεί ο βασικός μέτοχος Νικόλαος Ταβουλάρης.

  Μεταξύ άλλων, διαπιστώνουν πως η διοίκηση από τον κ. Ταβουλάρη γίνεται με καταστρατήγηση κάθε έννοιας εταιρικού δικαίου, καταπάτηση των δικαιωμάτων του ΔΣ, καταχρηστική παράβαση του καταστατικού, εις βάρος των συμφερόντων της εταιρίας, εργαζομένων, προμηθευτών, πιστωτών, πελατών και μετόχων της, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

  Υποστηρίζουν μάλιστα πως αποκορύφωμα των κινήσεων της διοίκησης Ταβουλάρη είναι η «άνευ προηγουμένου παράνομη ενέργεια. κατά την διάρκεια της τελευταίας ΓΣ, να απαγορεύσετε το λόγο σε μέτοχο τις μητρικής εταιρίας και έναν εκ των υπογραφόντων της παρούσας».

  Μάλιστα, καυτηριάζουν το γεγονός πως ο μεγαλομέτοχος Ταβουλαρης, φέρεται να μην γνωρίζει ποιος είναι ο μέτοχος της εταιρείας AXIS SA. που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της Neorion Συμμετοχών ΑΕ. Όπως δηλώνουν επιφυλάσσονται να συγκαλέσουν τα αρμόδια όργανα και της Αρχές για να διερευνήσουν το θέμα.

  Παράλληλα, οι δύο μέτοχοι καλούν τους Υπουργούς, Βουλευτές, τους Βασικούς Πιστωτές και ειδικά το Πολεμικό Ναυτικό να μην λαμβάνουν υπόψιν τους καμία επιστολή από τα ναυπηγεία μας που να μην φέρει τις υπογραφές και των δύο τους, μέχρι να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο διοίκησης των Ναυπηγείων μέσω σύστασης ειδικής επιτροπής διερεύνησης υπό το ΔΣ της εταιρίας για την ενδελεχή έρευνα σχετικών ζητημάτων

  Σημειώνουν επίσης πως «επιφυλασσόμαστε δε, να αναζητήσουμε την πιθανή απαλλαγή του κ. Ταβουλάρη ή ακόμα και την αναζήτηση δικαστικής συνδρομής μετά από την διαφαινόμενη αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του αλλά και τη στοιχειώδη επαφή του με την κοινή λογική και σημερινή πραγματικότητα, την οποία βιώνουν οι 600 εργαζόμενοι, το ΠΝ που δεν παραλαμβάνει τα πλοία του εδώ και 10 έτη, αλλά και οι μέτοχοί μας».

  Η επιστολή έχει αποδέκτη τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Νικόλαο Ταβουλάρη, ενώ κοινοποιήθηκε προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Άμυνας, Οικονομικών και Υγείας, τον αρχηγό του ΓΕΝ, τις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, βουλευτές, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Ναυτικό Κλιμάκιο Ελευσίνας, τη ΣΕΝΕ και προς ενημέρωση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

  Αναλυτικά η επιστολή: 

  Κύριε Ταβουλάρη,

  Ως μέλη του ΔΣ, μέτοχοι αλλά πρωτίστως ως εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του ΔΣ μιας ανώνυμης εταιρίας, σας θέτουμε τα παρακάτω πολύ σοβαρά ζητήματα που μόλις πρόσφατα ήρθαν στην γνώση μας και για τα οποία ουδέποτε ενημερωθήκαμε ή σας δώσαμε έγκριση. Διαπιστώνουμε πως η άσκηση της διοίκησης της εταιρίας από εσάς γίνεται με καταστρατήγηση κάθε έννοιας εταιρικού δικαίου, καταπάτηση των δικαιωμάτων του ΔΣ, καταχρηστική παράβαση του καταστατικού, εις βάρος των συμφερόντων της εταιρίας, εργαζομένων, προμηθευτών, πιστωτών, πελατών και μετόχων της, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων, εμπορικό τμήμα ανύπαρκτο εδώ χρόνια, εργαζόμενοι απλήρωτοι και μας συντηρεί σε «κώμα» το ΠΝ με ένα έργο όπου έχει εκτραπεί πλήρως κοστολογικά και χρονικά, δεξαμενές σε πλήρη διάλυση (μία κατεστραμμένη από Ιούλιο 2011 και μια βουλιαγμένη από το Σεπτέμβριο 2018), και εγκαταστάσεις ασυντήρητες με αγνώστους κίνδυνους ασφάλειας για το προσωπικό.

  Επιπλέον, με ευθύνη δική σας ΔΕΝ διεξάγονται ΔΣ, χωρίς καμία ενημέρωση η έγκριση από τα σώματα προβαίνετε σε ατομικές ενέργειες και αποκρύπτετε πολύ σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο μείζον θέμα της διάσωσης της εταιρίας όπως:

  • Επιστολές του κου Ξενοκωστα από 16/12/19, 03/03/2020 κ.α.
  • Επιστολές και έγγραφες οδηγίες που έχετε λάβει από την Κυβέρνηση για την ΟΝΕΧ.
  • Παραπλανάτε το ΔΣ και την ΓΣ της μητρικής εταιρίας πως δεν ξέρετε τι θέλει η Κυβέρνηση και η ΟΝΕΧ, αφού η ίδια η Κυβέρνηση, η Αμερικανική Κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση την έχουν επιλέξει και στηρίξει ως λύση.

  Αποκορύφωμα δε των κινήσεων σας η άνευ προηγουμένου παράνομη ενέργεια σας, κατά την διάρκεια της τελευταίας ΓΣ, να απαγορεύσετε το λόγο σε μέτοχο τις μητρικής εταιρίας και έναν εκ των υπογραφόντων της παρούσας.

  Επιπλέον ουδέποτε ενημερωθήκαμε – εγκρίναμε μεταξύ άλλων:

  1. Συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης που αποστείλατε στην ΟΝΕΧ με ημερομηνία 30/01/2020.
  2. Να ζητάτε επιτακτικά από την ΟΝΕΧ το επιχειρηματικό της σχέδιο ή proof οf funds. Δεν το πράξαμε ούτε στο Νεώριο και είναι θέμα μόνο της Κυβέρνησης και των πιστωτών οι οποίοι επέλεξαν την ΟΝΕΧ. Η υποχρέωση σας ως πρόεδρος ξεκινάει και τελειώνει στο να κινήσετε τα όργανα εκείνα βάσει καταστατικού ώστε να αποδεχτούν το σχέδιο της Κυβέρνησης – ONEX, η να πτωχεύσουν την εταιρία, και ως μέτοχος να μεταβιβάσετε τις μετοχές ή όχι. Δεν μας έχρισε κανείς ως υπέρτατους αξιολογητές, ούτε ως εκπροσώπους των κύριων πιστωτών
  3. Απαράδεκτες επιστολές με κείμενο απαξιωτικό προς τους Υπουργούς της Κυβέρνησης που πασχίζουν να επιλύσουν το χάος που έχει δημιουργήσει η δίκη σας διοίκηση και με την
  συμπεριφορά σας να τους ωθείτε να γυρίσουν την πλάτη στο ναυπηγείο μας και να οδηγηθεί στην οριστική και δια παντός διάλυσή του. Είναι ανεύθυνο προς τους εργαζομένους και την ιστορία του κλάδου.
  4. Απαράδεκτες επιστολές σας, εμπρηστικού χαρακτήρα, προς το ΠΝ και τον Αρχηγό του, τη μοναδική πηγή οξυγόνου στην «εντατική» που βρίσκεται το ναυπηγείο μας σε «χρόνιο κώμα», που αντί να επιδιώκετε άμεσα να κατατεθεί πλάνο παράδοσης των ΤΠΚ, εσείς αντ’ αυτού κρατάτε όμηρο πλοία ζωτικής σημασίας για το ΠΝ αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
  5. Μια σειρά απαράδεκτων επιστολών με προσβλητικό περιεχόμενο για τον κο Ξενοκώστα που όπως πολύ καλά γνωρίζετε αλλά δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι για τα το Νεωρίο ανέλαβε στο
  ακέραιο τις δικές μας εταίρικες υποχρεώσεις και πλήρωσε χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς εργαζομένους, προμηθευτές, ενώ προέβει σε αποκατάσταση του ναυπηγείου και σας/μας
  «έσωσε» από ποινικά και αστικά αδικήματα που οι λανθασμένες επιλογές της δίκης σας διοίκησης μας οδήγησαν. Ο κος Ξενοκώστας, που καθυβρίζετε όπου σταθείτε, ό,τι είπε το τήρησε μέχρι τέλους, σε αντίθεση με εσάς που απαξιώνετε και προδίδετε συνεργάτες και συνεταίρους σας δεκαετιών και είναι απαράδεκτο να προσπαθείτε να απαξιώσετε τη μοναδική “σανίδα
  σωτηρίας” του Ναυπηγείου Ελευσίνας.

  Πρόσφατα ισχυρίζεστε, ότι δεν γνωρίζετε ποιός είναι ο μέτοχος της AXIS SA. Δεν γνωρίζετε δηλαδή και δεν έχετε επαφή με τον μεγαλύτερο μέτοχο της ΝΕΩΡΙΟΝ Συμμετοχών Α.Ε.; Ο όμιλός μας εδώ και δεκαετίες αναλαμβάνει έργα όπου έχουν σχέση με την αμυντική βιομηχανία της χώρας ενώ στεγάζονται και συντηρούνται υλικά και εξοπλισμός τέτοιος που είναι αμιγώς στρατηγικού χαρακτήρα. Σε περίπτωση που άμεσα δεν ενημερώσετε τόσο εμάς όσο και μέλη του ΔΣ και μετόχους της μητρικής καθώς και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς (ΥπΕθΑ, ΥπΑν. κα) επιφυλασσόμαστε να συγκαλέσουμε εμείς άμεσα αρμόδια όργανα και αρχές ώστε να διερευνήσουμε το θέμα ποιος είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας μας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και γεννά θέματα εθνικής ασφάλειας και νομιμότητας των αποφάσεων της διοίκησης μια τέτοια άγνοια.

  Ως μέλη του ΔΣ της εταιρίας, εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του ΔΣ απαιτούμε άμεσα εξηγήσεις, για μια σωρεία καταστροφικών για την εταιρία μας και τη διάσωσή της, αποφάσεις – ενέργειες σας, απαιτούμε την άμεση συμμόρφωση σας και σας ενημερώνουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση αναγκαζόμαστε να προβούμε στις παρακάτω ενέργειες για να διαφυλάξουμε και να προστατέψουμε με κάθε νόμιμο δικαίωμα μας την πιθανότητα, οι προγενέστερες όσο και ενδεχόμενες μελλοντικές ενεργείς σας να δυσχεράνουν περεταίρω την ήδη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με απόλυτη ευθύνη σας.

  Οι κοινοποιούμενοι Υπουργοί, Βουλευτές, Βασικοί Πιστωτές και ειδικά το ΠΝ παρακαλούνται, εφεξής να μην λαμβάνουν υπόψιν τους καμία επιστολή από τα ναυπηγεία μας που να μην φέρει τις
  υπογραφές και των υπολοίπων δύο Μελών του ΔΣ που συνυπογράφουν την παρούσα, μέχρι να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο διοίκησης των Ναυπηγείων μέσω σύστασης ειδικής επιτροπής διερεύνησης υπό το ΔΣ της εταιρίας για την ενδελεχή έρευνα σχετικών ζητημάτων.

  Επιπλέον, δεδομένης της επί της ουσίας φυσικής μακροχρόνιας απουσίας του από τη διοίκηση της εταιρίας αλλά και των αλλόκοτων, ανερμάτιστων και ανεξήγητων με την λογική ενεργειών του,
  επιφυλασσόμαστε ακόμα και να θέσουμε επιτροπή διερεύνησης θεμάτων που σχετίζονται με όλα τα ανωτέρω αλλά και την υγεία και την καταλληλόλητά του στην άσκηση των καθηκόντων του σε μια τόσο κρίσιμη καμπή για τα Ναυπηγεία μας, για αυτό και κοινοποιούμε και τον Υπουργό Υγείας, αφού η κατάσταση χρήζει σοβαρής και επαγγελματικής αντιμετώπισης. Φοβόμαστε δε ότι μπορεί να τεθούν και ζητήματα υγείας προκειμένου να δημιουργηθούν περεταίρω εμπόδια στην ολοκλήρωση της επένδυσης. Ελπίζουμε οι φόβοι μας αυτοί να μην αποδειχτούν πραγματικότητα.

  Επιφυλασσόμαστε δε, να αναζητήσουμε την πιθανή απαλλαγή του κ. Ταβουλάρη ή ακόμα και την αναζήτηση δικαστικής συνδρομής μετά από την διαφαινόμενη αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του αλλά και τη στοιχειώδη επαφή του με την κοινή λογική και σημερινή πραγματικότητα, την οποία βιώνουν οι 600 εργαζόμενοι, το ΠΝ που δεν παραλαμβάνει τα πλοία του εδώ και 10 έτη, αλλά και οι μέτοχοί μας.

  Ζητούμε δε, απεγνωσμένα, την συνδρομή όποιας άλλης αρχής και επιστημόνων καθώς η κατάσταση που δημιουργεί η περίπτωση του κ. Ταβουλάρη, στα ναυπηγεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, την εθνική ασφάλεια ενώ υπάρχει και σοβαρή αδυναμία λογικής συνεννόησης και ταύτισης στα απολύτως απαραίτητα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν.
  Κοινοποιούμε την παρούσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς ο κ. Ταβουλάρης λειτουργεί ως ιδιοκτήτης προσωπικής ΙΚΕ και όχι ως Πρόεδρος Ανώνυμης εταιρίας με μικρομετόχους και άλλους μετόχους που έχει καταστρέψει την αξία των μετόχων τους, δεν τηρεί βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ καταλύει καθημερινά κάθε έννοια χρήστης διοίκησης, λογικής και κατάλληλης διανοητικά διοίκησης με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά, επιχειρηματικά και λογιστικά ζητήματα που αφορούν την εταιρία και την κατάσταση της διάσωσης της.

  Επιπρόσθετα μοναδική προτεραιότητά μας ως πλειοψηφία του ΔΣ πρέπει να είναι:

  • Η άμεση παράδοση της ΤΠΚ Νο6, και κατάθεση δεσμευτικού πλάνου για την άμεση παράδοση της ΤΠΚ Νο 7.
  • Οι άμεσες ενέργειες μεταβίβασης των μετοχών της μητρικής εταιρίας των Ναυπηγείων στον, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, μοναδικό αξιόπιστο, φερέγγυο και κατάλληλο επενδύτη, – ONEX Group.

  Κύριε Ταβουλάρη, παρακαλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να φερθείτε τίμια, λογικά, συνετά, νόμιμα και με αντίληψη του χάους που έχει δημιουργηθεί από δίκη σας ευθύνη στα ναυπηγεία μας αλλά και το κλάδο στην Ελλάδα. Σας καθιστούμε δε προσωπικά υπεύθυνο για τυχόν μη επίτευξη μεταβίβασης των μετοχών της μητρικής εταιρίας στον επενδυτή κ. Ξενοκώστα – ΟΝΕΧ λόγω των καθυστερήσεων που προκαλείτε, της παραπλανητικής ενημέρωσης των μετόχων της ΓΣ και της επικίνδυνης άγνοιάς που επικαλείστε σχετικά με τον πραγματικό μέτοχο της AXIS SA.

  Τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας

  Ιωάννης. Γ. Στεφάνου

  Γεώργιος Ι. Στεφάνου

  Πηγη : www.mononews.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ