Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του ΕΦΚΑ που αφήνει εκτός επιδόματος μητρότητας, εργαζόμενες που μόλις έχουν γεννήσει, απαιτεί το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας.   

Το Σωματείο σημειώνει ότι εργαζόμενες οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στον 1ο κύκλο με ημερομηνίες πρόσληψης περιόδου τον Αύγουστο του 2022 και είχαν την τύχη να φέρουν στην οικογένειά τους νέα μέλη, έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν όλες εκείνες τις παροχές και τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μητρότητα, δηλαδή επίδομα και άδεια λοχείας και κυοφορίας, επίδομα τοκετού, άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών, ειδική 9μηνη άδεια προστασίας μητρότητας.

Ωστόσο, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ απορρίπτεται σε εργαζόμενη του κλάδου η καταβολή του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας + λοχείας) διότι δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες 200 ημέρες ασφάλισης τα προηγούμενα δυο έτη (2021-2022) και κατ’ επέκταση επειδή η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση της 9μηνης άδειας ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα να λάβει και τη συγκεκριμένη άδεια». 

Το Σωματείο, με αφορμή το γεγονός, θέτει τα εξής ερωτήματα: 

  • «Πώς μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη, που εργαζόταν στη ρετσίνα, θα συγκεντρώσει ένσημα για το 2021 αφού η παραγωγή μας κάηκε και ποτέ δεν μας καταβλήθηκαν τα ένσημα παρά τις διεκδικήσεις μας, παρά μόνο οι οικονομικές αποζημιώσεις;;;
  • Πώς μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη θα συγκέντρωνε ένσημα για το 2022 όταν προϋπόθεση για την αίτηση και πρόσληψη στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών ήταν να είσαι άνεργος και να μην απασχοληθείς σε άλλον κλάδο δουλειάς παρά μόνο ως δασεργάτης (…μόνο που δεν μας εγκάλεσαν γιατί οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες δεν εργάστηκαν στις υλοτομίες!!!);». 

Το Σωματείο σημειώνει πως είχε προβλέψει και είχε ενημερώσει για τέτοια προβλήματα, αλλά οι υπεύθυνοι τότε  έλεγαν μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν ρυθμίσεις. «Η πραγματικότητα τους διέψευσε πανηγυρικά για άλλη μια φορά!» αναφέρει, υπογραμμίζοντας: «Εσείς, κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου Ασφάλισης, οδηγείτε τις γυναίκες και συναδέλφισσες του πυρόπληκτου κλάδου μας, είτε να μην κάνουν οικογένειες είτε αν κάνουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη δικαιώματα για την ανατροφή των παιδιών τους. Εδώ και τώρα, να αρθούν οι αποκλεισμοί και να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις συναδέλφισσες νέες μητέρες».

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ