More

  Μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση. Να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά με μόνιμες θέσεις εργασίας

  Ανακοινώθηκαν οι κατανομές των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση από το ΥΠΑΙΘ μετά από ένα μακρύ διάστημα αναμονής με έντονο το φαινόμενο των φημών και των «διαρροών». Αποτελεί, επί της αρχής, θετική εξέλιξη, σε ένα πλαίσιο λειτουργίας σχολείου που η πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ το ναρκοθετεί συνεχώς νομοθετικά και το υπονομεύει. Ωστόσο, κατά την πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του  ΥΠΑΙΘ, ανακοινώθηκαν οι διορισμοί και οι κατανομές, χωρίς να έχει προηγηθεί όχι διαβούλευση επί του συνολικού αριθμού και τις κατανομές στις βαθμίδες ούτε καν ενημέρωση για την κατανομή ανά ειδικότητα με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς αποτελεί πάγια θέση του Κλάδου και ένα από τα πρώτα ζητήματα στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας. Άλλωστε οι διορισμοί αυτοί πραγματοποιούνται κάτω από την πίεση της ίδιας της πραγματικότητας και το βάρος του δίκαιου και διαχρονικού αιτήματός μας. Βέβαια δεν ξεχνάμε πως έχει προηγηθεί μία και πλέον δεκαετία αδιοριστίας που συσσώρευσε  στο εκπαιδευτικό προσωπικό πολλά προβλήματα όπως η διόγκωση του αριθμού των συναδέλφων αναπληρωτών και η παγιοποίηση της ύπαρξης εκπαιδευτικών διαφορετικών ταχυτήτων, διαφορετικών δικαιωμάτων και επιπέδων ασφάλειας. Αυτό φάνηκε έντονα την περίοδο της πανδημικής κρίσης όπου αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ για να νομοθετηθούν περαιτέρω ελαστικοποιημένες σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση όπως τις 3μηνες συμβάσεις εργασίας. Ταυτόχρονα η χρόνια αδιοριστία οδήγησε σε αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των μαχόμενων- εν ενεργεία εκπαιδευτικών.

  Όμως και στις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν, αμέσως διαπιστώνεται πως υπολείπονται των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης, με βάση τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς και τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών που έφταναν να καλύπτουν αντί για έκτακτες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες να αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους.

  Παρατηρώντας την κατανομή αμέσως διαπιστώνεται πως σε ειδικότητες  κυρίως της καλλιτεχνικής παιδείας όπως των θεατρολόγων οι διορισμοί μονίμων είναι μηδενικοί, ενώ στον κλάδο των καλλιτεχνικών ελάχιστοι, μόλις 36. Μήπως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ μέσα από αυτές τις επιλογές δείχνει βαθύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς για το μέλλον και το περιεχόμενο του σχολείου; Επίσης πραγματοποιούνται ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Επομένως το πρόβλημα μεταφέρεται και πάλι για την επόμενη σχολική χρονιά και για φέτος πάλι θα λειτουργήσουν τα σχολεία με δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αναπληρωτών.

  Καταδικαστέο είναι το γεγονός πως το ΥΠΑΙΘ, λειτουργώντας ανάλγητα όλο αυτό το διάστημα, δεν έλαβε μέριμνα για τους απορριφθέντες του ΑΣΕΠ, λόγω του παράβολου με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι αυτοί να αποκλειστούν αδίκως,  διότι οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα γίνουν με τους παλιούς πίνακες.

  Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

  Ø  Διεκδικούμε μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της Δημόσιας Εκπαίδευσης  με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από την 1η Σεπτέμβρη.

  Ø  Στηρίζουμε τους συναδέλφους αναπληρωτές στο δίκαιο αίτημά τους για μόνιμο διορισμό με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Η στήριξη που έχουν προσφέρει για χρόνια ολόκληρα στη λειτουργία των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα είναι αδιαμφισβήτητη.

  Ø  Είμαστε αντίθετοι ακόμη και σε σκέψεις, που εντέχνως διαρρέονται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, για ενδεχόμενο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούμε μια τέτοια επιλογή, αποτελεί για μας αιτία πολέμου και θα το αντιπαλέψουμε δυναμικά, κινηματικά και με κάθε πρόσφορο τρόπο. Το έχουμε ήδη καταθέσει στο ΔΣ της ΔΟΕ και περιμένουμε τη στάση των υπόλοιπων παρατάξεων.

  Ø  Οι προσλήψεις αναπληρωτών που θα πραγματοποιηθούν να γίνουν έγκαιρα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.

  Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

  Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

  ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

  Ανακοίνωση Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απόλυση σκάνδαλο μητέρας εκπαιδευτικού χωρίς καμιά αιτιολογία

  Νέα απόλυση - σκάνδαλο: Διώχνουν χωρίς καμιά αιτιολογία μητέρα (μετά από τρεις εξωσωματικές) μία (!) ημέρα μετά...

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας: Εργαζόμενη δεν έχει πάει στη δουλειά της 4 χρόνια και πληρώνεται κανονικά

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας με υπάλληλο η οποία πληρώνεται κανονικά αλλά έχει να «πατήσει» στην δουλειά της...

  Συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχείο: “Ποινή” 100 ευρώ για κάθε ρεπό που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος!

  Σε μία περίοδο όπου στον ελληνικό τουρισμό πνέει και πάλι ούριος άνεμος, με αποτέλεσμα το ιστορικό ρεκόρ...

  Κρουαζιέρα: Αντιμέτωπη με την έλλειψη προσωπικού

  Εταιρείες ακύρωσαν δρομολόγια εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικούΜε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι αντιμέτωπη και...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απόλυση σκάνδαλο μητέρας εκπαιδευτικού χωρίς καμιά αιτιολογία

  Νέα απόλυση - σκάνδαλο: Διώχνουν χωρίς καμιά αιτιολογία μητέρα (μετά από τρεις εξωσωματικές) μία (!) ημέρα μετά τη λήξη της προστασίας της μητρότητας!Δυστυχώς, η...

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας: Εργαζόμενη δεν έχει πάει στη δουλειά της 4 χρόνια και πληρώνεται κανονικά

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας με υπάλληλο η οποία πληρώνεται κανονικά αλλά έχει να «πατήσει» στην δουλειά της 4 χρόνια, μάλιστα λαμβάνει και το επίδομα...

  Συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχείο: “Ποινή” 100 ευρώ για κάθε ρεπό που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος!

  Σε μία περίοδο όπου στον ελληνικό τουρισμό πνέει και πάλι ούριος άνεμος, με αποτέλεσμα το ιστορικό ρεκόρ του 2019 των 30 εκατ. τουριστών να...