More

  Μετρό: Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις υποχρεωτικές άδειες

  Οι εργαζόμενοι μιλούν για «παραλογισμό» την ώρα που η κοινωνία ζητεί πύκνωση των δρομολογίων

  Σε …«εργαλείο» διαχείρισης της πανδημίας έχουν μετατραπεί οι άδειες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήναςδεδομένων και των μεγάλων ελλείψεων σε οχήματα και συρμούς εξαιτίας των οποίων εικόνες συνωστισμού όπως αυτές σε γραμμές των τρόλεϊ ή οι πρόσφατες από το σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι εξακολουθούν να υπάρχουν εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας. 

  Κι αυτό παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι φαινόμενα συνωστισμού και πληρότητας άνω του 65% δεν παρατηρούνται παρά μόνο στο 5% των γραμμών.

  Μαρία Λιλιοπούλου

  Ετσι, μετά την αναστολή των αδειών των εργαζομένων κατά περίπου 20% που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Μεταφορών πέρυσι το καλοκαίρι για τους εργαζομένους σε όλες τις συγκοινωνιακές εταιρίες τον Αύγουστο του 2020, ήρθε η ψηφισμένη δια νόμου αναστολή αδειών για τις γιορτές των Χριστουγέννων στους εργαζομένους στην κίνηση, κυρίως οδηγούς, στα οδικά μέσα (λεωφορεία και τρόλει) η οποία επρόκειτο να πληρωθεί με 500 ευρώ. Τα χρήματα τελικώς δόθηκαν μόλις λίγες ημέρες πριν αλλά επρόκειτο για μικτές αποδοχές, οι οποίες λόγω των κρατήσεων έφταναν περίπου τα 350 ευρώ.

  Τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) η χορήση με το …ζόρι τμήματος της κανονικής άδειας των εργαζομένων για το 2021 έως τις αρχές Μαΐου, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία τους.

  Με έγγραφό της η διοίκηση της εταιρίας ζητεί εν μέσω πανδημίας και σε μία περίοδο που η κίνηση στα ΜΜΜ είναι μεγάλη, «τον προγραμματισμό λήψης της κανονικής άδειας κατά τουλάχιστον το 1/4 αυτής που θα χορηγηθεί μέχρι τις 7 Μαΐου 2021». Οι άδειες θα πρέπει να δηλωθούν έως τις 31 Μαρτίου, ενώ ακολούθως οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν πάρει το 1/2 της άδειάς τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου (με δήλωση έως τις 31 Μαίου) και το υπόλοιπο έως τη λήξη του έτους.

  «Το ζήτημα είναι ότι πλέον οι προϊστάμενοι δηλώνουν μόνοι τους τις άδειες κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά», επισημαίνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), Σπύρος Ρεβύθης προσθέτοντας πως «είναι εντελώς παράλογο την ώρα που η πολιτική ηγεσία αλλά και ολόκληρη η κοινωνία ζητεί πύκνωση των δρομολογίων για την αποφυγή συνωστισμού σε αποβάθρες και συρμούς, η διοίκηση της εταιρίας να επικαλείται τον νόμο για την εφαρμογή της λήψης των κανονικών αδειών για “αναψυχή”».

  Κι αυτό σε μία εταιρία, στην οποία μόλις έφτασαν οι πρώτοι από τους νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν για να ενταχθούν λειτουργικά στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας που μετρά ήδη πάνω από 750 κενές οργανικές θέσεις, αφού στη ΣΤΑΣΥ σήμερα εργάζονται 2.350 άτομα αντί για 3.127 που ορίζει το οργανόγραμμα.

  Κοινή ανακοίνωση, με την οποία αντιδρούν στην υποχρεωτική λήψη αδειών τώρα εξέδωσαν και τα πέντε σωματεία της εταιρίας καλώντας τη διοίκηση να ανακαλέσει το έγγραφό της προς τους εργαζομένους. Απαντούν μάλιστα και στο επιχείρημα της μη εξάντλησης του χρόνου άδειας μέχρι το τέλος κάθε έτους από ορισμένους εργαζομένους σημειώνοντας πως «Η υπηρεσία κάθε στιγμή γνωρίζει το υπόλοιπο της αδείας κάθε εργαζομένου. Δύναται, επομένως, στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να παρέμβει έτσι ώστε να λάβει ο κάθε εργαζόμενος την άδειά του και να μην υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση».

  www.ethnos.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ