Ερώτηση με θέμα την απόλυση καθαριστριών από το ΚΚΠ ΑΜ-Θ, και τη νέα κατάσταση στην οποία το Κέντρο θα λειτουργεί χωρίς προσωπικό καθαριότητας, με 300 ωφελούμενους, χρονίως πάσχοντες και ανάπηρα παιδιά και με ζημία του δημοσίου 125.000 € ετησίως κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής την Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου. Οι 14 καθαρίστριες που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις στο ΚΚΠΠ ΑΜΘ ενημερώθηκαν την Παρασκευή 12/3 από την διοίκησή του ότι απολύονται. Οι ατομικές συμβάσεις διάρκειας 18 μηνών με δυνατότητα 6μηνης παράτασης που είχαν συνάψει πριν αντικατασταθεί η προηγούμενη διοίκηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, έληξαν και τώρα παίρνουν το δρόμο της ανεργίας.
Αθήνα, 17 Μαρτίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: « Μέσα στην πανδημία απολύθηκαν οι καθαρίστριες από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Χωρίς προσωπικό καθαριότητας το Κέντρο, με 300 ωφελού-μενους, χρονίως πάσχοντες και ανάπηρα παιδιά»
Οι 14 καθαρίστριες που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις στο ΚΚΠΠ ΑΜΘ ενημερώθηκαν την Παρασκευή 12/3 από την διοίκησή του ότι απολύονται. Οι ατομικές συμβάσεις διάρκειας 18 μηνών με δυνατότητα 6μηνης παράτασης που είχαν συνάψει πριν αντικατασταθεί η προηγούμενη διοίκηση, τον Σεπτέμβριο του 2019, έληξαν και τώρα παίρνουν το δρόμο της ανεργίας.
Η προηγούμενη διοίκηση του ΚΚΠΠ, λαμβάνοντας υπόψη της οικονομοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία το μέχρι τότε σύστημα της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο είχε πολλαπλάσιο κόστος από την απευθείας πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, είχε ήδη από το τέλος του 2015 προχωρήσει σε σύναψη ατομικών συμβάσεων με τις καθαρίστριες. Το ετήσιο όφελος για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας που περιθάλπει περισσότερους από 300 χρονίως πάσχοντες και ανάπηρα παιδιά σε εγκαταστάσεις σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή, ξεπερνούσε τις 125.000 Ευρώ ετησίως. Προφανώς πρόκειται για έναν ακόμα οργανισμό του δημόσιου τομέα που επιστρέφει στο καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη κλπ., αφού η κυβέρνηση της ΝΔ εμμονικά προωθεί την ανάθεση των πάντων σε εργολάβους, συχνά με αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις.
Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η καθαριότητα και η φύλαξη των εγκαταστάσεων του δημοσίου, όπως υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία κλπ. γινόταν από προσωπικό που προσλαμβανόταν με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μεγάλο οικονομικό όφελος για το δημόσιο αλλά και για τις συνθήκες εργασίας και την εργασιακή ασφάλεια του προσωπικού.
Η καθαριότητα των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί το δημόσιο είναι πάγια και διαρκής ανάγκη. Σύμφωνα με τον νόμο, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ και συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην εργασία και η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι όμως αντίθετη με την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης της ΝΔ, που σταθερά επιδιώκει την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την εκχώρηση όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.
Επειδή η καθαριότητα των κτιρίων που χρησιμοποιούνται μόνιμα από δημόσιους φορείς είναι πάγια και διαρκής ανάγκη
Επειδή η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες εργολάβους έχει συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος για το δημόσιο και το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων γίνεται δυσμενέστερο
Επειδή δεν διασφαλίζεται το αυξημένο επίπεδο υπηρεσιών καθαριότητας που απαιτείται λόγω της πανδημίας σε χώρους όπου διαβιούν χρονίως πάσχοντες και ανάπηρα παιδιά.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
- Γνωρίζει με ποιόν τρόπο σκοπεύει η διοίκηση του Κέντρου να καλύψει τις αυξημένες, ιδίως λόγω πανδημίας, ανάγκες καθαριότητας του ΚΚΠΠ;
- Υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη βάσει της οποίας θεωρείται συμφέρουσα η ανάθεση της καθαριότητας του ΚΚΠΠ ΑΜΘ σε ιδιώτη εργολάβο, έναντι της απευθείας πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας;
- Τι σκοπεύει να κάνει ως αρμόδιος Υπουργός Εργασίας ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία οι απολυμένες καθαρίστριες;
- Θα προωθήσει την προκήρυξη θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ευρύτερου δημοσίου τομέα στην καθαριότητα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φωτίου Θεανώ
Αβραμάκης Ελευθέριος (Λευτέρης)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασσιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ψυχογιός Γεώργιος
[…] Διαβάστε επίσης: Μέσα στην πανδημία απολύθηκαν οι καθαρίστριες από το Κ… […]