Οι μαζικές απολύσεις, οι πρώτες στην 18χρονη ιστορία της Meta, ακολουθούν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Twitter που ανήκει στον Elon Musk.

Η Meta Platforms Inc (META.O) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα περικόψει περισσότερες από 11.000 θέσεις εργασίας, ή το 13% του εργατικού δυναμικού της, σε μία από τις μεγαλύτερες απολύσεις της χρονιάς, καθώς η μητρική εταιρεία του Facebook μάχεται με την εκτίναξη του κόστους από την προώθησή της στο Μetaverse και εν μέσω περικοπών των διαφημιστικών κονδυλίων από τις εταιρείες.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Οι μαζικές απολύσεις, οι πρώτες στην 18χρονη ιστορία της Meta, ακολουθούν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Twitter που ανήκει στον Elon Musk και η Microsoft Corp (MSFT.O).

“Όχι μόνο το διαδικτυακό εμπόριο επέστρεψε στις προηγούμενες τάσεις, αλλά η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια σήματος διαφημίσεων προκάλεσαν τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε μήνυμά του προς τους εργαζομένους.

“Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό”.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να μειώσει τις δαπάνες και να παρατείνει το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις περιοχές που επηρεάζονται ή την αναμενόμενη εξοικονόμηση κόστους από τις κινήσεις.

Η Wall Street έχει χάσει την υπομονή της σχετικά με τα τεράστια και πειραματικά στοιχήματα του Ζούκερμπεργκ στο σχέδιο metaverse, έναν κοινόχρηστο εικονικό κόσμο, με έναν μέτοχο να αποκαλεί πρόσφατα τις επενδύσεις “υπερμεγέθεις και τρομακτικές”.

Οι ανησυχίες σχετικά με το όργιο δαπανών έχουν εξανεμίσει περισσότερα από τα δύο τρίτα της χρηματιστηριακής αξίας της Meta μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, οι μετοχές της αυξήθηκαν κατά 4,5% στα 100,80 δολάρια πριν από το καμπανάκι της Τετάρτης.

“Η αγορά ανασαίνει με ανακούφιση που η διοίκηση της Meta ή συγκεκριμένα ο Ζούκερμπεργκ φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της κάποιες συμβουλές, σχετικά με τον αυξανόμενο λογαριασμό των δαπανών”, δήλωσε η αναλύτρια της Hargreaves Lansdown Sophie Lund-Yates.

Η ίδια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι “δεν ταιριάζει απόλυτα το γεγονός ότι θα προσπαθήσετε να αυξήσετε την αποδοτικότητα την ίδια στιγμή που κυνηγάτε κάτι τόσο φιλόδοξο και τόσο εύθραυστο όπως το metaverse”.

Η Meta θα καταβάλει 16 εβδομάδες βασικού μισθού και δύο επιπλέον εβδομάδες για κάθε έτος υπηρεσίας, καθώς και όλες τις υπόλοιπες πληρωμένες άδειες ως μέρος του πακέτου αποζημίωσης, δήλωσε η εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν θα λάβουν επίσης τις μετοχές τους που επρόκειτο να κατοχυρωθούν στις 15 Νοεμβρίου και υγειονομική κάλυψη για έξι μήνες, σύμφωνα με τη Meta.

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε το ακριβές κόστος για τις απολύσεις, αλλά δήλωσε ότι το ποσό περιλαμβάνεται στις προαναγγελθείσες προβλέψεις της για τα έξοδα του 2022, που κυμαίνονται μεταξύ 85 και 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Meta είχε 87.314 υπαλλήλους στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ