More

  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης θέτει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας.

  “Η κυβερνητική πρόταση για τι Ταμείο Ανάκαμψης θέτει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας. Δεν κάνατε κοινωνικό και περιφερειακό διάλογο. Δεσμεύετε με τις προτάσεις σας το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας ως το 2026, που ξεπερνάει τη δική σας θητεία. Επιδιώκετε να αποτρέψετε τις αλλαγές πολιτικής στο μέλλον. Οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης θέτουν αιρεσιμότητες και προαπαιτούμενα και εσείς βάζετε περιορισμούς μνημονιακού τύπου, βαφτίζοντας ως «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις» πολιτικές και μέτρα που δεν εφάρμοσαν ούτε οι μνημονιακότερες κυβερνήσεις. Δεσμεύετε την προοπτική της χώρας σε ρυθμίσεις παρωχημένες, αποτυχημένες και εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στραφεί εξ ανάγκης λόγω της κρίσης της πανδημίας σε πιο κεϋνσιανές πολιτικές που στηρίζουν την εργασία, την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εσείς αντίθετα επιδιώκετε μια χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας. Στο Κεφάλαιο της εργασίας, όπως αναφέρεται ρητά, εφαρμόζετε πλήρως το Σχέδιο Πισσαρίδη που έχει σαφείς νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις. Ονομάζετε «εμβληματική μεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης ότι θα φέρει για τον «εκσυγχρονισμό» του εργατικού και συνδικαλιστικού δικαίου.

  Εκσυγχρονισμός είναι η κατάργηση του 8ώρου;

  Εκσυγχρονισμός είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τη θέσπιση απλήρωτων υπερωριών;

  Εκσυγχρονισμός είναι οι ατομικές συμβάσεις και η ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύεσων και συμβάσεων;

  Εκσυγχρονισμός είναι η αποδυνάμωση του δικαιώματος της απεργίας και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης;

  Αναφέρεται στην πρόταση σας ότι θα χρηματοδοτήσετε το μηχανισμό για τον κατώτατο μισθό. Ποιά είναι όμως η θέση σας για τον κατώτατο μισθό; Η θέση Πισσαρίδη στην οποία βασίζεται η πρόταση σας αναφερει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να διατηρείται χαμηλός και δεν θα προκύπτει από συλλογική διαπραγμάτευση, ούτε καν με νομοθετική ρύθμιση, αλλά από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, στην οποία δε θα εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί φορείς. Σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με την πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για τον κατώτατο μισθό που αναφέρει την ανάγκη ενός κατώτατου μισθού που εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

  Η Οδηγία της ΕΕ το λέει καθαρά: ο αξιοπρεπής κατώτατος μισθός στηρίζει την ανάπτυξη, τη ζήτηση, την κατανάλωση και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης.- Σε μια χώρα που αριθμεί 1.150.000 καταγεγραμμένους ανέργους, χιλιάδες αόρατους ανέργους, και ενώ γνωρίζετε ότι τώρα που θα σταματήσουν οι αναστολές των συμβάσεων, θα εκτοξευτεί η ανεργία, υποστηρίζετε ότι δήθεν με αυτό το σχέδιο θα δημιουργηθούν στην εξαετία 180 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δεν μας λέτε ούτε καν που το βασίζετε. Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε όχι απλώς να μειώσει την ανεργία κατά 10 μονάδες, αλλά και να δημιουργήσει 370 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε δύσκολη εποχή μνημονιακών περιορισμών.

  Ο στόχος που θέτετε είναι αυθαίρετος και ανεπαρκής, και επιπλέον εσείς μιλάτε για θέσεις φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα. Σε περίοδο κρίσης, στην πρόταση σας υποβαθμίζετε τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και εξαιρείτε τον δημόσιο τομέα από αυτές! Είναι ενδεικτικό ότι προβλέπετε μόνο 479 εκατ. για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ προβλέπετε 1,04 δις για την κατάρτιση, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως ένας από του στόχους του σχεδίου σας είναι μέρος από τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων να αξιοποιηθεί για επενδύσεις.

  Στο αρχικό σας σχέδιο, του Νοεμβρίου, είχατε στο κεφάλαιο της εργασίας, αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Τότε σας είχαμε επισημάνει πως πέρα από απαράδεκτο, θα οδηγούσε στην αποστέρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ελληνική οικονομία προς όφελος πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών. Θέλουμε να μας διευκρινίσετε αν παραμένει η επιδίωξη σας για την κεφαλαιοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης στους στόχους σας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν ισχύει δεν είναι απλώς απαράδεκτο, αλλά και σκανδαλώδες.»

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ