More

  Λιγνιτικές μονάδες: «Χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού-Με εργολαβίες και μισθούς πείνας

  Όπως καταγγέλλει το σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζόμενων στην Ενέργεια, η όποια αύξηση της παραγωγής δεν θα γίνεται με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με εργολαβίες με μισθούς πείνας, κλεμμένα δώρα κ.α. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τα δωδεκάωρα να εξουθενώνουν τους εργαζόμενους, ενώ έφεραν νέο κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς για να εξασφαλίσουν πειθήνιους εργαζόμενους.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  «Επιβεβαιώνεται ότι η “επιστροφή” στο λιγνίτη δεν έγινε με κριτήριο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, αλλά για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων στον κλάδο της ενέργειας, όπως τη ΔΕΗ Α.Ε. Η εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος για το μήνα Σεπτέμβρη που ανακοινώθηκε από τους παρόχους δείχνει ότι οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και να αξιοποιηθεί, όσο κριτήριο της παραγωγής είναι το κέρδος ο λαός θα πληρώνει με εξαθλίωση και ενεργειακή φτώχεια. Έγκαιρα προειδοποιήσαμε τους εργαζόμενους και το λαό ότι η επαναξιοποίηση του λιγνίτη θα γίνει πάνω στα σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, την εντατικοποίηση, τα ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, τις εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

  Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να επιβεβαιωθούμε. Η όποια αύξηση της παραγωγής δεν θα γίνεται με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με εργολαβίες με μισθούς πείνας, κλεμμένα δώρα κ.α. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τα δωδεκάωρα να εξουθενώνουν τους εργαζόμενους, ενώ έφεραν νέο κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς για να εξασφαλίσουν πειθήνιους εργαζόμενους.

  Τις διαθέσεις τους τις έδειξαν και στην περίπτωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Από τον Ιούνη ο Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξης της περιοχής Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου κατήγγειλε ότι ο κύριος ταινιόδρομος μεταφοράς τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι σε συντήρηση και στον εφεδρικό ταινιόδρομο δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι αφού δεν λειτουργεί ο μηχανισμός διαβροχής της ταινίας. Αν κάποιος περίμενε από τους υπερασπιστές της “πράσινης” μετάβασης να ευαισθητοποιηθεί δυστυχώς έπεσε έξω. Γεγονός που δείχνει ότι όταν διακυβεύονται τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. οι πράσινες διακηρύξεις πάνε περίπατο αλλά και το μέγεθος της υποκρισίας των “προστατών” του περιβάλλοντος.

  Η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας με αστείες δικαιολογίες (πχ δεν έχουμε όχημα για έλεγχο) και απαντώντας στην καταγγελία του Συλλόγου ότι “όλα βαίνουν καλώς, αφού δεν βρήκαμε σκόνη στο σημείο” (ενώ η καταγγελία αφορούσε την λειτουργία του μηχανισμού διαβροχής) δείχνει ότι το κράτος τους δεν έχει καμία διάθεση να προστατέψει το περιβάλλον και την υγεία του λαού, αλλά το πώς θα διασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς.

  Όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Αντί να πάρουν όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος με βάση την καταγγελία που έγινε από το γραμματέα του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ του σωματείου μας, τον κάλεσαν στην ασφάλεια για “συστάσεις”. Δεν είναι τυχαία η επίθεση στον συναγωνιστή μας. Η εργοδοσία και το κράτος τον έχουν στοχοποιήσει για τη δράση του ενάντια στην ασυδοσία της ΔΕΗ Α.Ε. (εξασθενές χρώμιο, διεκδίκηση θέσεων εργασίας κ.α.) με διώξεις, τιμωρίες και εκφοβισμό.

  Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας φοβίσουν, ότι θα περιορίσουμε τη δράση μας. Αυτός ο αντιδραστικός κατήφορος δεν θα περάσει. Δεν θα επιτρέψουμε όποιος εργαζόμενος παλεύει για τα δικαιώματα του και του λαού να το κάνουν να σκύψει το κεφάλι με εκφοβισμό.

  Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και να μπουν στον αγώνα για:

  • Προστασία του περιβάλλοντος, Να απαιτήσουμε να τηρηθούν αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι για την λειτουργία ΑΗΣ και Ορυχείων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας ΑΗΣ και Ορυχείων. Να δοθεί τέλος στην εντατικοποίηση. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.»

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Μαλαματίνα: Απέλυσε τους προέδρους δύο Σωματείων – Διαμαρτυρία αύριο στο υπ. Εργασίας από το ΠΑΜΕ

  Απέλυσε δυο συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά των απολύσεων η εργοδοσία στη «Μαλαματίνα». Συγκεκριμένα, απέλυσε τον πρόεδρο...

  Ζητήματα του τουρισμού έθεσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη εργαζόμενοι του κλάδου

  Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που του έθεσαν, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι θα έχει...

  Πότε και πώς «επιτρέπεται» η μετατροπή από πλήρη σε μερική απασχόληση

  «Δημοφιλής» τακτική έχει γίνει, κατά τα στατιστικά, η διαδικασία μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε μερική. Λίγοι όμως...

  Σκοτώθηκε ντελιβεράς σε τροχαίο (εικόνες, βίντεο)

  Θρήνος επικρατεί στη Χαλκίδα για τον τραγικό τρόπο που ένας νεαρός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Μαλαματίνα: Απέλυσε τους προέδρους δύο Σωματείων – Διαμαρτυρία αύριο στο υπ. Εργασίας από το ΠΑΜΕ

  Απέλυσε δυο συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά των απολύσεων η εργοδοσία στη «Μαλαματίνα». Συγκεκριμένα, απέλυσε τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της «Μαλαματίνα» και πρόεδρο...

  Ζητήματα του τουρισμού έθεσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη εργαζόμενοι του κλάδου

  Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που του έθεσαν, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι θα έχει συνάντηση μαζί τους στην Αθήνα το επόμενο...

  Πότε και πώς «επιτρέπεται» η μετατροπή από πλήρη σε μερική απασχόληση

  «Δημοφιλής» τακτική έχει γίνει, κατά τα στατιστικά, η διαδικασία μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε μερική. Λίγοι όμως γνωρίζουν (πόσω μάλλον οι εργαζόμενοι) ότι υπάρχουν...