More

  ΛΑΡΚΟ: «Όχι στο κλείσιμο» – Εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν αποκλείσει το υπουργείο Οικονομικών(Βίντεο-Φώτο)

  «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» βροντοφωνάζουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που έχουν αποκλείσει το υπουργείο Οικονομικών, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης σε ιδιώτες, τις απολύσεις και το ξεσπίτωμά τους. Έφτασαν με λεωφορεία από τα χωριά των εργατών γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία στα Ψαχνά Εύβοιας και τον Άγιο Ιωάννη Βοιωτίας.

  Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έδωσαν συνέντευξη τύπου έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη 1.30 το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

  «Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε τη δουλειά μας, θέλουμε τα σπίτια μας, θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας, θέλουμε να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας. Και θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Παναγιώτης Πολίτης. Προανήγγειλε δε το επόμενο βήμα τους την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στις 10.30 το πρωί, με την πραγματοποίηση πλατιάς σύσκεψης που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά παλλαϊκού συλλαλητηρίου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας «εκεί που έχουμε τους περισσότερους νεκρούς», όπου θα αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις τους.

  «Είμαστε ενωμένοι, θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος μαζί» τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέντζελος.

  Στο πλευρό τους είναι και εργαζόμενοι στην Cosco. «Στης Cosco την προβλήτα, στης ΛΑΡΚΟ το καμίνι, αυτή η πολιτική τα σπίτια μας τα κλείνει» ένα από τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα.

  Το «παρών» στην κινητοποίηση δίνει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον τομεάρχη Παιδείας Νίκο Φίλη και την αν. τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Χαρά Καφαντάρη. Επίσης, παρευρίσκονται αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας.

  ΛΑΡΚΟ
  (avgi.gr)

  Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή  Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο. Το 2017 κάλυψε το 5,4% των αναγκών τής Ευρώπης σε νικέλιο. Ωστόσο, η σταδιακή διακοπή των εγκαταστάσεων του εργοστασίου μετά την εκκίνηση της ειδικής διαχείρισης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οδήγησε στη μείωση της παραγωγής, η οποία σε ετήσια βάση το 2020 ήταν 6.000 τόνοι και το 2021 δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 4.000 τόνους. 

  Σήμερα, διακυβεύεται η δουλειά περίπου 1.100 μόνιμων εργαζόμενων, 4.000 εργολαβικών αλλά και πάνω από 10.000 ανθρώπων που σχετίζονται έμμεσα με τη λειτουργία των μεταλλευτικών κέντρων σε Εύβοια, Θήβα και Καστοριά, του λιγνιτωρυχείου στα Σέρβια Κοζάνης και του εργοστασίου στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας

  Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ώστε να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, με ενιαία λειτουργία και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Στις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει να δώσουν συνέντευξη τύπου.

  ΛΑΡΚΟ
  (avgi.gr)

  Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε μετά από συνάντηση με τα σωματεία τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας, καθώς και τη «διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι επί 4,5 χρόνια αυτή ήταν η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η τιμή του νικελίου την επίμαχη περίοδο είχε πέσει στο ένα τρίτο. Αντίθετα, τόνισε πως σήμερα «η επιχείρηση οδηγήθηκε σε ραγδαία πτώση των εσόδων της και διατάραξη των ισολογισμών της σε μία περίοδο που το νικέλιο είχε υπερβολικά υψηλή τιμή». 

  Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως «είναι κρίσιμο να αναδειχθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διατήρηση της λειτουργίας και της παραγωγικότητας της εταιρείας».

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ