More

  Η Κυβέρνηση φέρνει την παιδική εργασία – Σάλος από τη συμφωνία με τους ξενοδόχους

  «Η κυβέρνηση, μετά τον εργασιακό μεσαίωνα, προωθεί την εργασία ανηλίκων παιδιών» – Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης

  Σάλος έχει ξεσπάσει από την συμφωνία της κυβέρνησης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, να απασχολούνται παιδιά σε ξενοδοχειακές μονάδες, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

  Τα παραπάνω προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως τη σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι». «Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη  που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση  της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων». Αυτό σημειώνουν με νόημα σε γραπτή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού.

  Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αφορά:

  • Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  • Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ».

  Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με έμφαση ότι έτσι «ενισχύεται με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή η φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο».

  «Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας» προσθέτουν.

  «Ήδη με  ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό  εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι  λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

  Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει σαφείς οι στοχεύσεις της πολιτικής της που οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».

  Και όπως εκείνος αυθόρμητα θεωρεί ότι σε ένα παιδί από το Περιστέρι ταιριάζει μια δουλειά ψυκτικού ενώ σε έναν γόνο της τάξης του μια θέση σε καλό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή έστω σε καλοπληρωμένο κολλέγιο της ημεδαπής, η κ. Μιχαηλίδου προορίζει τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων για «απασχόληση» σε ξενοδοχειακές μονάδες, από την ηλικία των 16 ετών».

  Επίσης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης».

  Καταληκτικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, και η Κατερίνα Νοτοπούλου σημειώνουν ότι «στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση και να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά. Αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».   

  Στο μεταξύ, απερίγραπτη πρόκληση αποτελεί η προ ημερών δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήρε το «κοινό όραμα», της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ισχυριζόμενη ότι η προώθηση της παιδικής εργασίας είναι για «μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη».

  Πρόσθεσε μάλιστα ότι «συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

  Πηγή : www.avgi.gr

  - Advertisement -spot_img

  2 Comments

  1. […] Μητσοτάκη επιχειρεί να βάλει από το παράθυρο την παιδική εργασία από δομές φροντίδας ανηλίκων. Ο βουλευτής ισχυρίστηκε κυνικά πως όλα τα παιδιά του […]

  2. […] Σε εξέλιξη βρίσκεται η παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει ανήλικα παιδιά, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκ… […]

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ