More

  Κρήτη: Κάλεσμα των εργαζόμενων σε κινητοποιήσεις στον Επισιτισμό

  • Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι μάγειρες και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό της Κρήτης, ζητώντας την προστασία τους από την Πολιτεία και την εγγύηση της εργασίας τους.

  Κάλεσμα για συμμετοχή στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, απευθύνει το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών & Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου, την Τετάρτη 27 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

  Το Σωματείο διαμαρτύρεται για την κατάσταση στον χώρο του τουρισμού και επισιτισμού, όπως διαμορφώθηκε από τον κορονοϊό, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην είναι πάλι αυτοί που θα πληρώσουν την κρίση.

  Σε κινητοποίηση προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό στα Χανιά, ζητώντας την επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον Επισιτισμό-Τουρισμό, την ακύρωση των απολύσεων καθώς και την διασφάλιση του εισοδήματός τους.

  Το κάλεσμα του Σωματείου Μαγείρων:

  «Δεν θα πληρώσουμε ακόμη μία κρίση.

  Το Σωματείο Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών, παρακολουθώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα εργασιακά, διοργανώνει συμβολική πορεία- διαμαρτυρία την Τετάρτη 27/5 και ώρα 10:30 στο Ε.Κ.Η φορώντας το σήμα κατατεθέν της δουλειάς μας, την μαγειρική μπλούζα.

  Καλούμε λοιπόν όλους τους εργαζόμενους στους χώρους της κουζίνας (μάγειρες, ζαχαροπλάστες, λαντζέρηδες, κρεοκόπτες, αρτοποιούς και μπουφετζήδες) να δώσουν δυναμικά το παρών!!! Η παρουσία σας είναι σημαντική».

  Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό στα Χανιά:

  «To Δ.Σ του σωματείου επισιτισμού Ν. Χανίων χαιρετίζει τους συναδέλφους του κλάδο, τους εποχικά εργαζόμενους που συμμετείχαν μαζικά στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Καλούμε τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, τους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου μας να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους ώστε να μην πληρώσουμε άλλο πια αυτήν την κρίση της πανδημίας.

  Το νέο πακέτο στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης , με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων , επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου . Την ίδια στιγμή που ετοιμάζει πακέτο ζεστού κρατικού χρήματος στους μονοπωλιακούς ομίλους , εκατοντάδες εποχικά εργαζόμενοι στον Νομό μας, περιμένουν ακόμα και σήμερα να πιστωθούν στον λογαριασμό τους τα 800 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.  Τα μέτρα που κυνικά εξήγγειλε η κυβέρνηση φορτώνουν τον λογαριασμό της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζομένους. Χιλιάδες άνεργοι θα μείνουν χωρίς κανένα επίδομα- ζεστό χρήμα για τους εργοδότες. Εισόδημα 400€ για τους εποχικούς και κατάργηση της επαναπρόσληψης -500€ για τους υπόλοιπους.

  Η καθιέρωση των αντεργατικών ΠΝΠ είναι δεδομένη πλέον για την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εισοδήματος μας πάνω από 50%, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς βρίσκονται στο βωμό της θυσίας για την διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

  Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας τους τελευταίους μήνες μας προετοιμάζει για το ποιος θα είναι ο χαμένος για ακόμα μια φορά. Χιλιάδες συνάδελφοι που οι επιχειρήσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή σε όλο τον Νομό Χανίων ζούνε εδώ και μήνες με ελάχιστο εισόδημα που δεν φτάνει για να ικανοποιηθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες.

  Η επίθεση που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας με συγκεκριμένες κρούσεις από την εργοδοσία για μείωση μισθών , νομιμοποιείται πλέον και με απόφαση της κυβέρνησης. Πολλοί μεγαλοεργοδότες στον Ν.Χανίων μάλιστα αναγκάζουν τους εργαζομένους τους να δουλεύουν απλήρωτες ώρες με πρόσχημα το άνοιγμα των επισιτιστικών και των ξενοδοχείων πατώντας πάνω στον φόβο τον εργαζομένων για να μην μείνουν άνεργοι την ¨επόμενη¨ μέρα.

  Ξεκαθαρίζουμε για ακόμα μια φορά ότι οι εποχικά εργαζόμενοι του κλάδου αυτήν την περίοδο υπό κανονικές συνθήκες θα δούλευαν. Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να καλυφθεί το εισόδημά τους και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.

  ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ !

  Αυτή είναι η προτεραιότητα τους. Να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους , στα πλαίσια του λεγόμενου «δίκαιου επιμερισμού». Για τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των αερομεταφορών, καταργούν κάθε μέτρο ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού και πρόληψης κατά του κορονοϊου, την ώρα που εξακολουθούν να κουνούν σε εμάς το δάχτυλο για την «ατομική ευθύνη» και την υπευθυνότητα.

  Η Γενική Συνέλευση του σωματείου Επισιτισμού Ν.Χανίων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων την Παρασκευή 22/5 αποφάσισε:

  Πληρώσαμε την ανάπτυξη τους – τώρα μας χρεώνουν και τη νέα κρίση!
  Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

  Διεκδικούμε:  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
  • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας.
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να τηρηθεί υποχρεωτικά η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.
  • Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.
  • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, μέχρι τις 15 Μαΐου για τα ξενοδοχεία των Χανίων. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Να συμβεί το ίδιο με όσες εποχικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να είναι σε αναστολή λειτουργίας με ευθύνη των εργοδοτών.
  • Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
  • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  • Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από τον covid-19 ή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

  ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜMΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 28/5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΙΣ 19:00!

  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ».  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ