More

  Κουτσούμπας στη Βουλή: «Μόνο στη Μύκονο δεν βάζετε ανεμογεννήτριες, μήπως έπαψε να είναι το νησί των Ανέμων»;

  Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έριξε «βολές» στην κυβέρνηση κατά την ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το περιβάλλον.
  «Πραγματικά τραγική ειρωνεία, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή σας φέρνει στη βουλή άλλο ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, η χώρα μας, ο λαός μας, να δοκιμάζεται για πολλοστή φορά από τις καταστροφικές πυρκαγιές», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

  Συνέχισε λέγοντας πως δεν είναι μία ούτε δύο οι περιοχές που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

  «Στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς, που η φωτιά καίει για 8η μέρα, στη Λέσβο, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Ανατολική Αττική και αλλού, έγιναν στάχτη οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας για τη δήθεν “ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού”. Είναι τέτοια η “ετοιμότητα” και η “επάρκειά” σας, που ήδη χιλιάδες στρέμματα δάσους, αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και κατοικίες έγιναν αποκαΐδια. Και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε ακόμα στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου… Αν αυτό που ζούμε κάθε χρόνο δεν είναι ένα διαρκές προδιαγεγραμμένο έγκλημα, τότε τι είναι; Ένα έγκλημα που έχει την υπογραφή όλων όσων κυβερνήσατε», πρόσθεσε.

  Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις ανεμογεννήτριες και έκανε την εξής επισήμανση: «Μόνο στη Μύκονο δεν βάζετε ανεμογεννήτριες, γιατί άραγε; Μήπως έπαψε να είναι το “νησί των Ανέμων”;».

  Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ

  Ο Δ. Κουτσούμπας είπε στη συνέχεια ότι η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει σήμερα στην Ελλάδα:

  – «Αφού θα απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων και γενικότερα της “Πράσινης” Μετάβασης της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης, που θα αξιοποιούν και τις νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου.

  – Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και θα αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Δε θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων από τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

  – Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, από την κατασκευή ανεμογεννητριών μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

  – Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα, θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης».

  Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στους καθημερινούς αγώνες, όπως «στους δίκαιους αγώνες των κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα απέναντι στα νέα επενδυτικά σχέδια των ενεργειακών ομίλων που προωθούνται σε βάρος των λαϊκών αναγκών» και τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του:

  «Καταθέτουμε προτάσεις. Και σας λέμε σήμερα, εδώ και τώρα, να τις υλοποιήσετε, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις.

  Την ίδια στιγμή, πρέπει να υπάρξει κυριολεκτικά συναγερμός! Μισό ευρώ η κιλοβατώρα σημαίνει τεράστια κλιμάκωση της ενεργειακής φτώχειας.

  Καλούμε τον λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, και να απαιτήσει:

  – Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

  – Την κατάργηση του λεγόμενου “ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα”.

  – Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, και όχι την μετατροπή της σε στήριξη των ομίλων ενέργειας απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό που πάλι πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

  – Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.

  – Τη δραστική, ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς μεταφορά της τιμής του στις πλάτες των εργαζόμενων μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό».

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχείο: “Ποινή” 100 ευρώ για κάθε ρεπό που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος!

  Σε μία περίοδο όπου στον ελληνικό τουρισμό πνέει και πάλι ούριος άνεμος, με αποτέλεσμα το ιστορικό ρεκόρ...

  Κρουαζιέρα: Αντιμέτωπη με την έλλειψη προσωπικού

  Εταιρείες ακύρωσαν δρομολόγια εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικούΜε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι αντιμέτωπη και...

  Αποκάλυψη: Προσχηματική η παραίτηση του διοικητή του Αγ. Ανδρέα – Επέστρεψε στα καθήκοντά του

  «Για τα μάτια του κόσμου» φαίνεται ότι ήταν η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, κατόπιν απαίτησης του...

  Προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση – Ποιες εργασίες σταματούν λόγω καύσωνα

  Oι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση θα...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχείο: “Ποινή” 100 ευρώ για κάθε ρεπό που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος!

  Σε μία περίοδο όπου στον ελληνικό τουρισμό πνέει και πάλι ούριος άνεμος, με αποτέλεσμα το ιστορικό ρεκόρ του 2019 των 30 εκατ. τουριστών να...

  Κρουαζιέρα: Αντιμέτωπη με την έλλειψη προσωπικού

  Εταιρείες ακύρωσαν δρομολόγια εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικούΜε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι αντιμέτωπη και η βιομηχανία της κρουαζιέρας και ενώ αυξάνεται...

  Αποκάλυψη: Προσχηματική η παραίτηση του διοικητή του Αγ. Ανδρέα – Επέστρεψε στα καθήκοντά του

  «Για τα μάτια του κόσμου» φαίνεται ότι ήταν η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου, κατόπιν απαίτησης του Θάνου Πλεύρη, με αφορμή τον τραγικό θάνατο...