More

  Κορονοϊός: Βήμα βήμα η διαδικασία για την 5νθήμερη άδεια (Φωτο)

  Τι πρέπει να κάνουν όσοι εργαζόμενοι νοσούν με κορονοϊό για να πληρωθούν την αναρρωτική άδεια

  Oχι μόνο θετικό rapid test αλλά και ιατρική γνωμάτευση από δημόσια δομή ή συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ απαιτείται για να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ ο ασθενής εργαζόμενος την άδεια ασθενείας

  Ειδικότερα σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αποτυπώνεται στη νέα κοινή υπουργική απόφαση ( ΚΥΑ)  όλοι οι εργαζόμενοι, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε είναι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να πάρουν  πενθήμερα άδεια από την εργασία τους  έχοντας διαγνωσθεί θετικοί με ένα απλό rapid test, το οποίο  θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

  Δεν απαιτείται δηλαδή η διενέργεια μοριακού τεστ για την χορήγηση της άδειας ασθενείας.

  Ωστόσο σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΦΚΑ για να πληρωθεί η αναρρωτική άδεια ασφαλισμένων που νοσούν με κορονοϊό μετά από απαιτούνται βήματα:

  1. Γνωμάτευση γιατρού:  Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.

  Οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται, δικαιούνται επίδομα ασθενείας εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (πλέον των 3 ημερών) από τον θεράποντα γιατρό των δημοσίων ιατρικών δομών και συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ. Ο γιατρός  μπορεί να βεβαιώσει ανικανότητα για εργασία μέχρι δεκαπέντε [15] ημέρες συνολικά, μέσα σε χρονική περίοδο ενός ημερολογιακού έτους είτε συνεχόμενη είτε διακεκομμένη Σε περίπτωση παράτασης της ανικανότητας ή εμφάνισης νέας πάθησης, μετά την συμπλήρωση των 15 ημερών, η ανικανότητα βεβαιώνεται πάντοτε με γνωμάτευση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.

  2. Για να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα για χορήγηση άδειας  ο εργαζόμενος που νοσεί πρέπει να μπει  στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) με χρήση κωδικών TAXISNET στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες». Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους. ) Εκτός από τη γνωμάτευση απαιτείται επίσης να μη λαμβάνει ο εργαζόμενος επίδομα  ασθενείας από άλλο φορέα ασφάλισης μέσω Υπεύθυνης Δήλωσης του ν.1599/86 στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν θα λάβει το επίδομα ασθενείας από άλλο ασφαλιστικό φορέα, εργοδότη, ασφαλιστική εταιρεία ή ΟΑΕΔ. Από τους μισθωτούς θα πρέπει να κατατεθεί: 

   Βεβαίωση εργοδότη όπου θα αναφέρονται η ημερομηνία πρόσληψης και ειδικότητα – το χρονικό διάστημα της απουσίας από την εργασία λόγω ασθένειας – και οι μικτές αποδοχές του μήνα απουσίας. 

  – Και εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του μηνός / μηνών της ασθένειας

  Ο ασφαλισμένος έχει προθεσμία   οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας να υποβάλλει τη σχετική αίτηση του στον σύνδεσμο: www.efka.gov.gr/epidoma

  3. Ο εργαζόμενος λαμβάνει email που επιβεβαιώνει ότι το αίτημά του έγινε δεκτό. Η χορήγηση επιδόματος ασθενείας μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι προς το παρόν ενεργοποιημένη υπηρεσία μόνο για τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ.

  4. Οι ασφαλισμένοι των πρώην ταμείων πλην ΙΚΑ μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση επιδόματος ασθενείας με email στο υποκατάστημα που ανήκουν το οποίο θα αναλάβει την διεκπεραίωση  του αιτήματος.

   Προσοχή αν ο ασφαλισμένος δε νοσεί αλλά τεθεί σε καραντίνα  λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση, η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας, αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19. 

  Σ΄αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο που είχε αποφασιστεί κατά την πρώτη καραντίνα και προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ’ αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

  Επίσης αν ο εργαζόμενος ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού ο εργοδότης υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία ακολουθεί η λύση δουλειάς back-office. Εφόσον κι αυτό δεν είναι εφικτό, η τρίτη λύση είναι η αναστολή της σύμβασης.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ