Την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμη και εν μέσω τουριστικής περιόδου, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, διεκδικώντας την κήρυξη της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική και την επέκταση της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας για τους εποχικά απασχολούμενους.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, θα προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, «σε κάθε τουριστικό προορισμό, σε κάθε συναρμόδιο υπουργείο, σε κάθε βουλευτικό γραφείο».

Όπως επισημαίνουν, η κυβέρνηση προέβη σε «μια απίστευτη κίνηση» και χωρίς καμία απολύτως εξήγηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας, δεν έχει κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση εργασίας, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο αντιδρούν έντονα απέναντι στο ενδεχόμενο απασχόλησης «εισαγόμενου» προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι οι ενστάσεις τους δεν αφορούν την προέλευση των εργαζομένων, αλλά τους όρους απασχόλησης τους σε μία ευπρόσβλητη αγορά εργασίας.

Όπως εκτιμάται, σε έως 200.000 θα μπορούσαν να ανέλθουν οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε θέσεις εργασίας που καταγράφονται στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού. Από αυτούς, οι 80.000 θα μπορούσαν να εργαστούν σε ξενοδοχεία και περίπου 120.000 σε καταστήματα από τον χώρο της εστίασης, σε συγκεκριμένες θέσεις στα μαγειρεία (πχ λάντζα), στους χώρους υποδοχής, ακόμα και ως σερβιτόροι.

Οι συνδικαλιστές του κλάδου, τονίζουν ότι συνεχίζει να καθυστερεί η επέκταση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων με συνέπεια να υπάρχουν κρούσματα μείωσης μισθών.

Αν ανοίξει ο δρόμος για την μαζική είσοδο στην Ελλάδα, εργαζόμενων από τρίτες χώρες, τότε η συγκεκριμένη σύμβαση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλείδα για τις αποδοχές που θα χορηγούνται.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνουν, υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω συμπίεσης των αποδοχών, για όλους τους εργαζομένους στον τουρισμό, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ειδικότητας.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ