More

  Καταγγελίες εργαζομένων: Έξαρση κρουσμάτων σε βιομηχανίες -Αντί για ενημέρωση απειλούν με δικηγόρους!

  Tην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργοστάσια και βιομηχανίες καθώς και τις απαράδεκτες πρακτικές των εργοδοτών που φτάνουν σε σημείο ακόμα και να απειλούν μέσω δικηγόρων, καταγγέλλει το ΠΑ.ΜΕ. με ανακοίνωση του.

  «Στο Συνδικάτο καθημερινά φτάνουν καταγγελίες εργαζόμενων γονιών για πιέσεις που δέχονται από εργοδότες να μην πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού για να μείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι και έτσι αναγκάζονται είτε να τα παίρνουν μαζί τους στην δουλειά είτε να «επιστρατεύουν» παππούδες και γιαγιάδες διακινδυνεύοντας έτσι την υγεία συνολικά των εργατικών οικογενειών. Όταν χρειαστεί κάποιος εργοδότης να κάτσει σπίτι με τα παιδιά του δεν υπάρχει πρόβλημα, αντίθετα ο εργαζόμενος δεν έχει ανάλογο δικαίωμα γιατί προέχει η παραγωγή. Βέβαια είναι λογικό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί όπως φαίνεται χωρίς τους εργοδότες τα εργοστάσια μπορούν να λειτουργήσουν, χωρίς τους εργάτες όμως τα μηχανήματα δεν δουλεύουν.», τονίζει χαρακτηριστικά.

  Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι.

  Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει με την πολιτική της να μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

  Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες γιατί , αντί να ακούσει τα αιτήματα των εργαζόμενων να κάνει προσλήψεις και να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα στα εργοστάσια, στα ΜΜΜ, αντί να ανοίξει με ασφάλεια τα σχολεία , «κλείνει» από το πρωί μέχρι το βράδυ «σε όλες τις πτώσεις» την «ατομική ευθύνη», ζητάει κάθε απόγευμα να κάνουν υπομονή οι εργαζόμενοι για δύο βδομάδες ακόμη και υπόσχεται ότι μετά το τελευταίο «μίλι» και τις «έξυπνες λύσεις» θα επανέρθει η ζωή των εργαζόμενων στην κανονικότητα. Ακριβώς αυτή την «κανονικότητα» που εννοεί η κυβέρνηση είναι που ανησυχεί τους εργαζόμενους.
  Η κυβέρνηση και η εργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στα εργοστάσια του κλάδου. Πρόσφατο παράδειγμα η ανησυχητική αύξηση και εξάπλωση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων σε μεγάλη επιχείρηση στο Κρυονέρι ( Σκαγιάς) και στο Κορωπί ( Αφοί Βλάχου). Ιδιαίτερα στην πρώτη περίπτωση το «ανησυχητικό» είναι ότι η εργοδοσία συνεχίζει την προσπάθεια να αποκρύψει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων , δεν ενημερώνει τους εργαζόμενους, προσπαθεί να τους «εφησυχάσει» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ανησυχία», «όποιος θέλει να πάει να κάνει τεστ» και έτσι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εργαζόμενων που μαθαίνουμε ότι νοσούν.

  Το «εξοργιστικό» όμως είναι ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ζητάει και τα «ρέστα» από το Συνδικάτο και με επιστολή του νομικού της συμβούλου μάς «απειλεί» πως θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον αριθμό των κρουσμάτων και ότι καλύπτεται από τα πρωτόκολλα «λάστιχο» της κυβέρνησης.
  Είναι φανερό ότι η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την παντελή έλλειψη ελέγχων στους χώρους δουλειάς από το κράτος, με τις πλάτες της κυβέρνησης «παίζει κορώνα-γράμματα» με την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Μια κυβερνητική πολιτική και εργοδοτική αυθαιρεσία που δυστυχώς βλάπτει σοβαρά την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, ίσως πιο σοβαρά και από τον αόρατο ιό.

  Στο Συνδικάτο καθημερινά φτάνουν καταγγελίες εργαζόμενων γονιών για πιέσεις που δέχονται από εργοδότες να μην πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού για να μείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι και έτσι αναγκάζονται είτε να τα παίρνουν μαζί τους στην δουλειά είτε να «επιστρατεύουν» παππούδες και γιαγιάδες διακινδυνεύοντας έτσι την υγεία συνολικά των εργατικών οικογενειών. Όταν χρειαστεί κάποιος εργοδότης να κάτσει σπίτι με τα παιδιά του δεν υπάρχει πρόβλημα, αντίθετα ο εργαζόμενος δεν έχει ανάλογο δικαίωμα γιατί προέχει η παραγωγή. Βέβαια είναι λογικό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά γιατί όπως φαίνεται χωρίς τους εργοδότες τα εργοστάσια μπορούν να λειτουργήσουν, χωρίς τους εργάτες όμως τα μηχανήματα δεν δουλεύουν.

  Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να μην υποχωρούν κάτω από τις πιέσεις των εργοδοτών, να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο και να ζητάνε τη βοήθεια και την στήριξη. Το επόμενο χρονικό διάστημα και οι μέρες που έρχονται σίγουρα είναι κρίσιμες , χρειάζεται οργανωμένα με το Συνδικάτο όλοι οι εργαζόμενοι να εμποδίσουμε κυβέρνηση και εργοδοσία να βάλει σε μόνιμο lookdown τις ζωές μας , την υγεία μας , τα εργατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Βάζουμε μπροστά τα δικά μας συμφέροντα και διεκδικούμε σε κάθε χώρο δουλειάς, συνολικά στο κλάδο και με κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας ,ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα , ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά του κλάδου στα ΒΑΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ