More

  Καταγγελία για εκατοντάδες κρούσματα σε βιομηχανίες, μαρμαράδικα, σούπερ μάρκετ

  Για εκατοντάδες  κρούσματα «στις βιομηχανίες, στα μαρμαράδικα, στα super market της περιοχής», κάνει λόγο το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμπορ/λων Ν. Δράμας:

  Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

  Εκατοντάδες είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νομό, δεκάδες συνάνθρωποι μας έχασαν την μάχη, η κατάσταση στο Νοσοκομείο είναι οριακή.  Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις που αυξάνονται, αφού δεκάδες υγειονομικοί νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα. Το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό δουλεύει ακατάπαυστα, φτάνοντας στα όρια του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς.

  Οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από κλινική σε κλινική, από τα ΚΥ προς το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζουν τη σοβαρή κατάσταση. Το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου, αφού έχουν κλείσει τα εξωτερικά και τακτικά ιατρεία,  περικόπηκε το 80% των χειρουργείων, με αποτέλεσμα χιλιάδες προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία να αναβληθούν. Η μετατροπή των υπαρχόντων κλινικών σε κλινικές covid-19, χωρίς το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό είναι αντιεπιστημονικό έως και επικίνδυνο όπως καταγγέλλουν τα σωματεία του νοσοκομείου. Οι όποιες κλίνες δημιουργήθηκαν για την νοσηλεία ασθενών με  covid-19 έχουν γεμίσει και πλέον γίνονται μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

  Οι εργασιακοί χώροι αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα στις βιομηχανίες, στα μαρμαράδικα, στα souper market της περιοχής. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες από εργαζόμενους για ελλιπή  μέτρα προστασίας, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν μπαίνουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον ίδιο χώρο με συνάδελφο που εντοπίστηκε θετικός. Τα τεστ, όπου γίνονται, δεν είναι καθολικά και επαναλαμβανόμενα. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα  γίνονται «λάστιχο» και η εφαρμογή τους επαφίεται στην καλή θέληση των εργοδοτών. Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο, όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.

  Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, να ακούσει την «κραυγή αγωνίας» των υγειονομικών και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους προωθεί νομοσχέδια που της έχει δώσει ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

  • Την10ωρη δουλειά, κατάργηση του 8ωρου γυρίζοντας μας δεκαετίες πίσω.
  • Τις απλήρωτες υπερωρίες
  • Την καθολική κατάργηση Κυριακάτικής Αργίας
  • την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους
  • τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των λαϊκών κατοικιών

  Τα μέτρα αυτά έρχονται για να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Είναι μέτρα που θα μείνουν και μετά την πανδημία ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι το μόνιμο «υποζύγιο» που θα τροφοδοτεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

  Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που καταργεί ουσιαστικά συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

  Θέλει τα ταξικά συνδικάτα στον πάγο και γι’ αυτό:

  • προωθεί την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων
  • επιβάλλει την ηλεκτρονική ψήφο αντί της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων με τη φυσική τους παρουσία
  • παραδίδει το Μητρώο μελών στην κυβέρνηση και τους εργοδότες
  • επιβάλλει νέα εμπόδια στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας

  Ενώ παίρνονται μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και η πανδημία θερίζει κόσμο, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνυπογράφει πλήρως τα νομοσχέδια της Ν.Δ. και του ΣΕΒ. Την ίδια στάση κρατά και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Δράμας η οποία αρνήθηκε την πρόταση του εκλεγμένου του σωματείου μας στο ΔΣ του ΕΚ για κήρυξη 24ωρης Απεργίας  όπως έκαναν πολλά Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Λάρισας κα), Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα. Η ΑΔΕΔΥ.

  Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και των δικαιωμάτων μας στα χέρια τους. Παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, να μην αφήσουμε να περάσει στην εργατική τάξη ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά. Με κάθε τρόπο, συμβολικά σε κάθε χώρο δουλειάς να εκφραστεί η αντίθεση μας στην πολιτική τους και να διεκδικήσουμε:

  • Επίταξη ΤΩΡΑ, χωρίς αποζημίωση, του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ
  • Έκτακτο Επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμα τους.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν testστους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία, στα στρατόπεδα. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου της εφαρμογής τους από το κράτος στους τόπους δουλειάς.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και εκπ/κούς με ευθύνη και δαπάνη του κράτους για την τηλεκπαίδευση.
  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και βάζει εμπόδια στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ