Κανείς εργαζόμενος της «Skroutz Last Miles» να μην υπογράψει την ατομική τροποποιητική σύμβαση τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων – Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και απαιτεί τώρα συλλογική διαπραγμάτευση της Διοίκησης με το Συνδικάτο.

Το ΣΕΤΤΑ σημειώνει ότι το Σάββατο 2 Απρίλη «ζητήθηκε από την εργοδοσία της SKROUTΖ LAST MILES να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ατομική τροποποιητική σύμβαση, το Σωματείο μας μόλις την επεξεργάστηκε προχώρησε σε τηλεφωνική παρέμβαση με την εργοδοσία όπου και απαίτησε να έρθουν διορθωμένες οι νέες τροποποιητικές συμβάσεις. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς πόσο χειρότερες μπορεί να είναι αυτές οι νέες συμβάσεις, αφού και οι ισχύουσες αυτό που ουσιαστικά διασφαλίζουν είναι την ευχέρεια της εργοδοσίας να διαμορφώνει κατά το συμφέρον της, τους όρους εργασίας με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας που στηρίζεται στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων».

Συγκεκριμένα, με τη νέα τροποποιητική σύμβασή όπως και με την προηγούμενη οι υποχρεώσεις του εργοδότη φορτώνονται στους εργαζόμενους.

Στις λίγες περιπτώσεις που η εργοδοσία παρέχει εταιρικό κινητό τηλέφωνο, το κόστος της οποιασδήποτε πιθανής βλάβης, θα βαραίνει τους εργαζόμενους. Το ίδιο ισχύει και για τον εξοπλισμό που παραλαμβάνουν, καθώς σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης, θα πρέπει να παραδοθεί ακριβώς στην κατάσταση που το παρέλαβαν, αλλιώς και το κόστος θα μετακυλίεται στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Παράλληλα καταγγέλλει πως «αντί να διασφαλίζεται εταιρική συσκευή κινητού τηλεφώνου, ως απαραίτητο μέσο για την τέλεση των καθηκόντων μας ως εργαζόμενοι, μας υποχρεώνει την εγκατάσταση της απαράδεκτης εφαρμογής στα προσωπικά μας τηλέφωνα, καταστρατηγώντας με αυτό τον τρόπο την ιδιωτικότητα μας γνωρίζοντας η εργοδοσία 24 ώρες το 24ωρο που βρισκόμαστε».

Σε πολλές περιπτώσεις μετακυλίονται στους εργαζόμενους τα έξοδα για βενζίνες, βλάβες οχημάτων και το κόστος συντήρησης.

Συμπεριλαμβάνουν την σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, λέγοντας πως κατά την κρίση του εργοδότη μπορούν να δίνονται «παροχές» για τις οποίες έχει το δικαίωμα μονομερούς ανάκλησης του, δηλαδή να τις περικόπτει μερικώς ή ολικώς, καθώς και να τροποποιεί τον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησής τους.

«Για τους ήδη χαμηλούς μισθούς μας, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε τι τραβάμε καθημερινά κατά τη διάρκεια των δρομολογίων μπρος πίσω ή με δρομολόγια άπιαστο όνειρο… και των παραδόσεων άνευ λογικής, έρχονται μας πετάνε ένα “τυράκι” για να αυξάνουν την εντατικοποίηση, δίνοντάς μας κάνα bonus που η νέα τέλεια χωρίς λάθη εφαρμογή τα μετράει όπως θέλει και με όποιον τρόπο θέλει, ξεκαθαρίζοντας μας με τη σύμβαση ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μας τα κόψει όποτε θέλει και όποια ώρα θέλει! Δεν μας διασφαλίζει δηλαδή κανείς πως τα χρήματα που παίρνουμε σήμερα, και που δεν μας φτάνουν για αυτό και πολλοί από εμάς κάνουμε και δεύτερη δουλειά, θα συνεχίσουμε να τα παίρνουμε», καταγγέλλει το ΣΕΤΤΑ και προσθέτει:

«Για να απαντήσουμε για το εάν μπορούν να γίνουν χειρότερες οι συμβάσεις ας σκεφτούμε πως θα ήταν εάν απολυθούμε και δεν πάρουμε ούτε αποζημίωση. Γιατί εάν οι εργαζόμενοι της Skroutz Last Miles υπογράψουμε αυτές τις συμβάσεις συμφωνούμε πως εάν για μία παράβαση του ΚΟΚ μας τεθεί ποινή ή αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, ή εάν ως μετανάστης εργαζόμενος για τον οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει η ανανέωση της άδειας παραμονής, αυτά “μπορούν να ερμηνευθούν ως πρόθεση του εργαζόμενου να αποχωρήσει οικειοθελώς”, όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στη σύμβαση.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε. Έχεις κάθε δικαίωμα να μην υπογράψεις την τροποποιητική σύμβαση εργασίας. Τη νομική σου υποχρέωση για τη σύναψη σύμβασης εργασίας την έκανες κατά την έναρξη της εργασίας σου στην εταιρείας και είναι ήδη σε ισχύ!

Δεν πρέπει να υποκύψεις σε τυχόν απειλές ή και εκβιασμούς. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις την οποιαδήποτε απειλή , πίεση έλα αμέσως σε επαφή με το σωματείο μας το ΣΕΤΤΑ. Κανένας εργαζόμενος μόνος του έρμαιο των ορέξεων της εργοδοσίας. Παλεύουμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μόνο η σύναψη ΣΣΕ μπορεί να διασφαλίσει μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Μπορούμε να πάρουμε κουράγιο από εργασιακούς χώρους που έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε κατακτήσεις, όπως η COSCO, η Efood, όπως από τον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι διανομείς στην WOLT. Αυτό το έχουμε πετύχει με τη συλλογική διεκδίκηση, με τον οργανωμένο αγώνα μας».

Το ΣΕΤΤΑ διεκδικεί:

  • 825 ευρώ καθαρά κατώτατος μισθός.
  • Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας – Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αορίστου ενοικίασης, σε αορίστου χρόνου Συμβάσεις για την SKROUTZ LAST MILE την εταιρία που όλοι οι εργαζόμενοι (αορίστου ενοικίασης , extra) καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι έκτακτες και παροδικές. Κατάργηση της δουλειάς με το κομμάτι.
  • Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα.
  • Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Εταιρικά οχήματα και τηλέφωνα για όλους.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ