More

  Ιστορική απεργία στα λιμάνια της Γερμανίας

  Οι απεργίες των εργαζομένων στα λιμάνια της Γερμανίας από την Πέμπτη έχουν πάρει ιστορικές διαστάσεις. Με το αίτημα για αποζημίωση για τον πληθωρισμό, οι απεργοί αμφισβητούν ευθέως την πολιτική της κυβέρνησης που αρνείται να αυξήσει τους μισθούς που έχει χάσει την αγοραστική δύναμη λόγω της ανόδου των τιμών.

  Χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεγάλα γερμανικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων πραγματοποίησαν απεργία για 48 ώρες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Συνεχίζουν παρά τις διάφορες επιθέσεις: η αστυνομία κατέστειλε τη διαδήλωση ενώ το δικαστήριο κήρυξε τις απεργίες παράνομες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

  Παρά την κατάσταση αυτή, οι εργαζόμενοι στα γερμανικά λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας πρωταγωνιστούν ήδη στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων 40 ετών . Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης και την Παρασκευή πραγματοποίησαν μεγάλη κινητοποίηση στο Αμβούργο.

  Το σωματείο ver.di διαπραγματεύεται με την Κεντρική Ένωση Γερμανικών Λιμενικών Εταιρειών (ZDS) για αύξηση μισθού για τους 12.000 εργαζομένους στα λιμάνια του Αμβούργου, της Βρέμης, του Bremerhaven, του Brake και του Wilhelmshaven. Το Ver.di απαιτεί προσαρμογή για τον πληθωρισμό που σήμερα είναι περίπου 7,8%, αύξηση μισθού 1,20 ευρώ την ώρα και περισσότερες επιβαρύνσεις ανάλογα με την περιοχή εργασίας για ένα χρόνο . Συνολικά, η απαίτηση αυτή αντιστοιχεί σε αύξηση έως και 14 τοις εκατό του μισθού. 

  Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν την απεργία χρησιμοποιώντας τόσο δικαστικά μέτρα όσο και αστυνομική καταστολή.

  Την Πέμπτη, αρκετές εταιρείες logistics υπέβαλαν αίτηση στα εργατικά δικαστήρια στο Αμβούργο, τη Βρέμη, το Όλντενμπουργκ και το Βιλχελμσχάφεν για ασφαλιστικά μέτρα για την απαγόρευση των απεργιών. Τα δικαστήρια επέτρεψαν την 48ωρη απεργία, αλλά απαγόρευσαν περαιτέρω απεργίες στο Αμβούργο και τη Βρέμη μέχρι τις 26 Αυγούστου.

  Εκτός από τη δικαστική επίθεση στους απεργούς, υπήρξε και αστυνομική καταστολή στη διαδήλωση αυτή την Παρασκευή. Χτύπησαν τους λιμενικούς και τους επιτέθηκαν με σπρέι πιπεριού. 

  Η απεργία έχει ήδη λάβει ιστορικές διαστάσεις. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ένας από τους κεντρικούς τομείς των γερμανικών και ευρωπαϊκών logistics απεργεί, σε μια κατάσταση ακραίας έντασης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης . Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να μετατοπίσει το κόστος της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών. Απεργούν οι λιμενικοί ενάντια στο γεγονός ότι οι πραγματικοί τους μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν και ως εκ τούτου αμφισβητούν την κατεύθυνση της κυβέρνησης .

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απόλυση σκάνδαλο μητέρας εκπαιδευτικού χωρίς καμιά αιτιολογία

  Νέα απόλυση - σκάνδαλο: Διώχνουν χωρίς καμιά αιτιολογία μητέρα (μετά από τρεις εξωσωματικές) μία (!) ημέρα μετά...

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας: Εργαζόμενη δεν έχει πάει στη δουλειά της 4 χρόνια και πληρώνεται κανονικά

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας με υπάλληλο η οποία πληρώνεται κανονικά αλλά έχει να «πατήσει» στην δουλειά της...

  Συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχείο: “Ποινή” 100 ευρώ για κάθε ρεπό που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος!

  Σε μία περίοδο όπου στον ελληνικό τουρισμό πνέει και πάλι ούριος άνεμος, με αποτέλεσμα το ιστορικό ρεκόρ...

  Κρουαζιέρα: Αντιμέτωπη με την έλλειψη προσωπικού

  Εταιρείες ακύρωσαν δρομολόγια εν μέσω συνεχιζόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικούΜε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι αντιμέτωπη και...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απόλυση σκάνδαλο μητέρας εκπαιδευτικού χωρίς καμιά αιτιολογία

  Νέα απόλυση - σκάνδαλο: Διώχνουν χωρίς καμιά αιτιολογία μητέρα (μετά από τρεις εξωσωματικές) μία (!) ημέρα μετά τη λήξη της προστασίας της μητρότητας!Δυστυχώς, η...

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας: Εργαζόμενη δεν έχει πάει στη δουλειά της 4 χρόνια και πληρώνεται κανονικά

  Σάλος σε νοσοκομείο της Πάτρας με υπάλληλο η οποία πληρώνεται κανονικά αλλά έχει να «πατήσει» στην δουλειά της 4 χρόνια, μάλιστα λαμβάνει και το επίδομα...

  Συνθήκες γαλέρας σε ξενοδοχείο: “Ποινή” 100 ευρώ για κάθε ρεπό που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος!

  Σε μία περίοδο όπου στον ελληνικό τουρισμό πνέει και πάλι ούριος άνεμος, με αποτέλεσμα το ιστορικό ρεκόρ του 2019 των 30 εκατ. τουριστών να...