Όχι ένα, αλλά δύο είναι τα εργατικα ατυχήματα που εχουν καταγραφεί στο Ηρακλειο μεσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Η αρχή είχε γίνει με ένα φριχτό ατύχημα που είχε μια κοπέλα, η οποία είδε το χέρι της να τραυματίζεται ανεπανόρθωτα όταν πιάστηκε στη μηχανή του κιμά. Ενα ατύχημα που είχε γίνει σε κρεοπωλείο στο Αρκαλοχώρι.
Ενώ λίγες μέρες μετά είχαμε ένα εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σε αρτοπαρασκευαστήριο του Ηρακλείου και το οποίο κινητοποιησε τις Αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό τραύμα που αποκόμισε ένας 27χρονος άνδρας.
Ο νεαρός μεταφέρθηκε Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Εκεί οι γιατροί έκριναν πως πρέπει να μεταφερθεί με ειδική πτήση αεροπορικώς στην Αθήνα για την αντιμετώπιση του τραύματος που προκλήθηκε στο χέρι του.
Με αφορμή τα ατυχήματα αυτά, το Συνδικάτο υπαλλήλων τροφίμων και ποτών εξέδωσε ανακοίνωση, μέσα από την οποία εκφράζουν την αγανάκτηση του και ζητούν μια σειρά από μέτρα:
«Τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν συμβεί 2 πολύ σοβαρά εργατικά ατυχήματα σε εργαζόμενους του κλάδου μας. Η 22χρονη εργαζόμενη κρεοπωλείου που ακρωτηριάστηκε στο Αρκαλοχώρι και ο 27χρονος εργαζόμενος αρτοποιείου που του έπιασε το χέρι η μηχανή, δεν είναι τυχαία ούτε μεμονωμένα περιστατικά.
Δε φταίει η κακιά η ώρα, δε φταίει το θύμα, φταίει το κυνήγι του κέρδους της εργοδοσίας. Η εντατικοποίηση στον κλάδο μας σε συνθήκες πανδημίας έχει χτυπήσει κόκκινο. Η τρομοκρατία και η πίεση στους εργαζόμενους δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, κόπωση, άγχος, επαγγελματικές ασθένειες. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η προστασία της υγείας των εργαζομένων αποτελεί κόστος για την εργοδοσία του κλάδου μας, η οποία παρά την τεράστια αύξηση των κερδών που έχει, δε δίνει δεκάρα για την υγεία μας.
Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες που έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους και χωρίς τα απαραίτητα μέσα. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος στους χώρους δουλειάς ώστε να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση είναι τα μηχανήματα, σε τι συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, αν τηρείται η εργατική νομοθεσία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες της, που έχει αφήσει το ΕΣΥ σε τραγική κατάσταση, χωρίς προσωπικό και μέσα, τα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου. Το μόνο που ξέρει να κάνει η κυβέρνηση είναι να μας κουνάει το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη και να αντιμετωπίζει με ακραία καταστολή κάθε μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική της.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, είναι η ώρα να φωνάξουμε ΩΣ ΕΔΩ!
Να μη συνεχίσουμε να κοιτάμε τη ζωή μας να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Να μην περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος εργάτης που θα γυρίσει σακατεμένος στην οικογένειά του. Να μην δεχόμαστε να δουλεύουμε σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα και να ζούμε χαμοζωή τη στιγμή που τα αφεντικά του κλάδου πλουτίζουν καθημερινά σε βάρος μας.
Το Συνδικάτο μας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους συναδέλφους που είχαν τα 2 πρόσφατα ατυχήματα και τους εύχεται γρήγορη ανάρρωση. Ταυτόχρονα καλούμε κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει προβλήματα στη δουλειά του, που δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας, που υπάρχει πίεση και τρομοκρατία να έρθει σε επαφή με το Συνδικάτο μας.
Μόνο ο οργανωμένος εργαζόμενος είναι δυνατός εργαζόμενος!
Απαιτούμε:
• Να στελεχωθούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να τηρείται η εργατική νομοθεσία (ωράρια, ασφάλιση κτλ) και τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων (συστήματα ασφαλείας στα μηχανήματα, γιατρός εργασίας, αποφυγή συγχρωτισμού και μάσκες για όλο το προσωπικό κτλ).
• Να δημιουργηθούν και να λειτουργούν δομές υγείας στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Φοινικιάς-Μαλάδων και στο Βιοτεχνικό Πάρκο Τυλίσου, ώστε να μη χάνεται χρόνος στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών».
Πηγή : https://www.voucherergasia.gr